Anorexia patiëntjes zijn steeds jonger

Hoewel er in Nederland nog geen officiële cijfers bekend zijn, hebben behandelaars en de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa wel de ervaring dat het aantal aanmeldingen voor jonge kinderen met Anorexia Nervosa is toegenomen. Anorexia patiëntjes zijn steeds jonger, de gemiddelde leeftijd van de patiënten in het UMC nam in de periode van 1999 tot 2003 af van 16 naar 15 jaar. Het percentage kinderen jonger dan 14 jaar steeg van 8 naar 24%.

Anorexia patiëntjes zijn steeds jonger

Hulpverleners zien dus steeds jongere kinderen die Anorexia Nervosa hebben. Een verklaring Anorexia patiëntjes zijn steeds jongerhiervoor zou kunnen zijn dat er meer publiciteit over eetstoornissen is en ouders dus eerder hulp zoeken. Maar men vermoed vooral dat eetstoornissen tegenwoordig vaker op jongere leeftijd ontwikkeld worden. De meest gangbare theorie op dit moment voor het ontstaan van Anorexia Nervosa is dat niet alleen cultuurmaatschappelijke en psychische factoren een rol spelen, maar ook neurobiologische. Omdat kinderen vroeger rijp zijn en op jongere leeftijd langer en zwaarder zijn, wordt er op steeds jongere leeftijd gelijnd.

Al aan de lijn op de basisschool

Wat ook een belangrijke rol speelt, is gek genoeg overgewicht bij kinderen. Omdat er veel kinderen te zwaar zijn wordt er op de basischool al veel gepraat over gezond eten en over lijnen. Een klein groepje kinderen is daar extra gevoelig voor, gaan lijnen en ontwikkelen anorexia. Vroeger was het helemaal niet zo dat kinderen op de basisschool aan de lijn gingen, of dat er over voeding en lijnen op school gesproken werd. Ook internet speelt een rol want er zijn heel wat websites te vinden waar tips staan hoe je moet laxeren en overgeven. Kinderen vinden die informatie feilloos en geven de adressen aan elkaar door.

De gevaren

Ook bij kinderen met Anorexia Nervosa zijn de meisjes in de meerderheid. Al zijn er procentueel gezien wel meer jongens dan op oudere leeftijd. Jonge meisjes die nog niet of sinds kort menstrueren hebben bij het begin van de eetstoornis weinig vetreserves opgebouwd. Zij stoppen abrupter met eten en drinken dan oudere patiënten en komen daardoor bij gewichtsverlies sneller in de gevarenzone. Het zijn daarom juist meestal de jongste Anorexia Nervosa-patiënten die ernstig ondervoed opgenomen moeten worden in een kliniek. Als ze nog niet zijn uitgegroeid voor het begin van de eetstoornis, stagneert de groei. Daardoor hebben zij nu, maar ook later, meer kans op botbreuken door vertraagde botrijping en verminderde botdichtheid. Bovendien loopt de hersenontwikkeling gevaar en vertraagt de seksuele rijping. Hierdoor kunnen vruchtbaarheidsproblemen ontstaan. Bij heel jonge meisjes komt de menstruatie niet op gang en bij pubermeisjes kan de menstruatie wegblijven.

De invloed van de ziekte op de geestelijke en sociale ontwikkeling is in deze cruciale ontwikkelingsperiode uiteraard ook enorm. Het risico dat deze groep blijvende gezondheidsschade op loopt is groot. Vroege signalering en tijdige behandeling vergroot de kans op genezing

Bron: RTL Nieuws, Voeding en Visie

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven