Anti stress tips om jouw decembermaand (en de mijne) relaxed te laten verlopen

Mijn zoontje verheugt zich al weken, zo niet maanden, op Kerst. ‘Zeker omdat je dan cadeautjes onder de boom krijgt,’ opper ik. Maar ik blijk het mis te hebben. ‘Ik vind het altijd zo gezellig,’ zegt Sam. ‘Met de kerstboom en al die lampjes. En lekker met de familie bij elkaar.’ Terwijl hij dit zegt, kijkt hij dromerig weg. Mijn hart smelt. Sam is al net zo’n familiemens als ik. En Kerst, ook ik heb daar zin in. Niet zozeer de Kerstdagen zelf, maar wel de weken voorafgaand aan de gezelligste tijd van het jaar. Zeker nu het weer beroerd aan het worden is verlang ik intens naar glühwein, open haard, pyjamabroek en kat op schoot. Tegelijkertijd schiet er een stress-knop bij me aan. Want december betekent niet alleen een beetje cocoonen in huis, nee, er moet ook van alles gebeuren. Vandaar dus anti stress tips.

December druk

De stress-knop staat roodgloeiend en anti stress tips zijn hard nodig. Het is weer bijna december. Van werkgerelateerde eindejaarsborrels tot semi-verplichte vijfgangendiners. En van vieringen-op-school-waarbij-de-hulp-van-ouders-zeer-gewenst-is tot kerstpakketten samenstellen. En dan heb ik het nog niet eens over de ‘simpele’ verplichtingen: cadeautjes, voor in de zak, voor onder de boom, een perfecte LBD en de strakke planning van ‘wie is bij wie en wanneer en wat moet je meenemen’. Vorig jaar heb ik een lijstje anti stress tips gemaakt en ik zal je vertellen waarom.

Lees ook: Stress verminderen door van stress je bondgenoot te maken

Vluchten tijdens de kerst

Ik begrijp opeens weer waarom ik twee jaar geleden met mijn gezin ben weggegaan tijdens de kerstvakantie. Gewoon twee weken in een huisje aan zee. Kerstavond gingen we nog uit eten in een kindvriendelijk restaurant. Eerste Kerstdag hebben we in pyjama doorgebracht. Wat een verademing. Geen enkele verplichting. Geen hysterische inkopen. Geen strakke planning. Anti stress ten top!

Ontheemd door gemis familie

Toch knaagde er gedurende die dagen het een en ander aan me. Ik miste het perfecte huis-in-kerststijl van mijn moeder, waar op dat moment de halve familie vertoefde, die onder het genot van de bij binnenkomst geserveerde Kirr Royal het jaar aan het evalueren was. Ik miste het slappe geouwehoer van mijn broer en de manier waarop alleen hij me tot tranen toe aan het lachen kan maken. De hysterie rondom het uitpakken van de cadeautjes onder de boom. Ieder jaar wordt er gezegd dat we het jaar daarop eens wat mínder presentjes voor elkaar kopen. Desalniettemin worden het er elk jaar meer. En niet alleen omdat er telkens nieuwe familieleden bijkomen. Kortom, ik voelde me ontheemd. Alsof ik geen echte Kerst had gehad. Het voordeel van een keer weggeweest te zijn met Kerst is dat je zelfs de meest irritante zaken weer leert waarderen. Zoiets. Daar kan geen anti stress tegenop.

Het jaar daarna was ik dus gewoon weer aanwezig in december en door alle bijbehorende decemberstress verkeerde ik in een continue staat van PMS. Terwijl ik mezelf vervloekte voor het maken van die ingewikkelde kerstcakejes voor Sams kerstdiner op school – waarom had ik niet gekozen voor de eenvoudige ‘kant-en-klare pannenkoeken’ of ‘ranja&bekertjes?’ – probeerde ik ondertussen in mijn hoofd een route uit te stippelen door de stad, waarbij ik in een run voor ruim tien mensen cadeautjes kon kopen. Ik wil er maar mee aangeven dat de stress me tot híer zat en ik me kapot ergerde aan iedereen die roet in mijn strakke planning gooide.

anti stress

Anti stress tips voor mijn (en ook jouw) decembermaand

Daags na Kerst, terwijl ik een kilo afgevallen dennennaalden met mijn voet onder het kleed schoof en baalde van de twee kilo die ik in een week tijd aangekomen was, besloot ik het volgend jaar anders te doen. Ik maakte een lijst met anti stress punten om de decemberstress in 2016 maximaal te elimineren. Nu het november geworden is, wordt het tijd deze wijze tips-aan-mezelf er bij te pakken en me eraan te houden, wil ik het er dit jaar beter van afbrengen.

Geen opfokgedrag

Ik laat me niet opfokken door anderen. En al zeker niet door degenen die én zelfgemaakte kerstkaarten versturen én voor het kerstdiner op school drie übergezonde glutenvrije gerechten zonder toegevoegde suikers maken én op elke eindejaarsborrel verschijnen met een uitgestreken glimlach op hun smoelwerk. Ik weiger mezelf te laten opfokken en met een schuldgevoel te laten opzadelen. Ik stuur geen kerstkaarten (alleen aan mijn oma van 92 jaar), ik maak welgeteld één gerecht voor het kerstdiner op school, met gluten, met suiker en met lactose en ik ga alleen naar de borrels toe van mensen die echt belangrijk voor me zijn, oftewel ik bezoek er twee.

Tijdig inslaan cadeautjes

Ik begin tijdig (lees: nu) met het inslaan van cadeautjes. Niet alleen voor mijn zoontje en vriend, ook voor mijn ouders, broer, schoonzus, de buurvrouw, de juffen op school… Kortom ik heb een lijst gemaakt met iedereen die iets behoort of verwacht te krijgen. En elke keer koop ik alvast iets, zodat ik niet in de laatste week, tijdens de extra koopavonden hoef mee te hobbelen in de ultieme shopgekte die de Drie-Dolle-Dwaze-Dagen van de Bijenkorf nog overtreft.

Een lopend buffet in plaats van zes gangen diner

Bij een ieder waar we gaan eten, stel ik voor een lopend buffet te maken, waarvoor iedereen wat maakt en meeneemt. Dus niet: zes gangen liflafjes uitzitten aan een perfect gedekte tafel. Maar wel: pakken wat je lekker vindt en ondertussen rondlopen met je hapjes en glas wijn. Ook fijn voor alle kinderen in het gezelschap. (Uiteraard neem ik alleen eten mee, waarvan ik zeker weet dat de kinderen er dolblij mee zullen zijn. Kipnuggets. IJsjes in de vorm van een sneeuwpop. Pizzabroodjes.)

Plannen van mijn eigen kerstvakantie

Kerstvakantie plannen. Als zelfstandig ondernemer is het namelijk niet plots vakantie, noch krijg je doorbetaald voor twee weken op je lauweren rusten. Nee, je zult zelf met je opdrachtgevers moeten overleggen om een weekje rust in te bouwen. Weg anti stress. Tot nu toe is me dat nog nooit gelukt en zit ik tot 24 december te werken, om op de 27e weer verder te gaan. Met als gevolg dat ik op Kerstavond, een uur voor vertrek naar mijn familie, nog snel mijn make-up bijwerk en mijn kloffie inwissel voor een feestelijke outfit.

The perfect LBD

Wat meteen actiepunt 5 verduidelijkt: op tijd op zoek naar een mooie én goed zittende LBD, die – zeker na een pak kerstkransjes en een fles champagne – een bol buikje goed weet te verdoezelen.

Lees ook: Hoe ga jij om met kerststress?

Toch acute decemberstress? 5 extreme tips!

Tot slot heb ik, in geval van acute decemberstress, nog wat andere, minder voor de hand liggende en minder chique oplossingen om jezelf weer tot bedaren te brengen:

Laat je uitnodigen

Nodig jezelf uit voor Sinterklaas-, Kerst- en/of Oudjaarsavond, bij voorkeur bij je ouders en blijf er slapen. De beste anti stress ever. Ze zullen werkelijk waar verrúkt zijn om jou de ganse avond te spreken, te verzorgen en alles in huis te halen wat jij lekker vindt. Neem een mooie bos bloemen, een goede fles wijn of ‘I love you’ in chocoladeletters mee. Indien het Oudjaarsavond betreft, zorg jij voor het vuurwerk of de oliebollen.

Kledingkast uitmesten

Ook al staat het al weken-, zoniet maanden op je to-do-lijst en ben je er nog steeds niet aan toegekomen; het loont de moeite die kledingkast voor december eens goed uit te mesten. Vaak kom je kledingstukken tegen die je afgelopen jaar in een vlaag van verstandsverbijstering gekocht hebt en die opeens zeer geschikt blijken voor het kerstdiner of de eindejaarsborrel.

Pyjama week

Go pyjamapants-style: alle feestdagen vier jij in je pyjamabroek, bij voorkeur op de bank en met je lieftallige huisgenoten in dito kledingstijl. Gegarandeerd een uitstekende anti stress tip. Waarom zou je opgedirkt jezelf moeten volvreten met liflafjes en culinaire hoogstandjes? Comfortfood will do the job! #nomakeup #nofilters

Sint goes back to basic

Sinterklaasavond-back-to-basic, vooral als je geen gelovige kinderen meer hebt. Warm een blik erwtensoep op, smijt wat speculaasjes in een schaaltje, schenk wat chocolademelk of warme bisschopswijn in en regel een paar kleine, voorspelbare cadeautjes (I-tuneskaart, boekenbon of sokken). Klaar!

Winterslaap

Hou een winterslaap en ontwaak – op zijn vroegst – op 6 januari. #WhatDidIMiss? #IsHetAlVrijdag? #Ja!

En jij, heb jij nog de ultieme anti stress tip om de decemberstress te elimineren?
Ik hoor ik ze graag!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven