Apart slapen van je partner? Dat zouden we vaker moeten doen!

Volgens onderzoek van Emma naar het slaapgedrag van Nederlanders van 18 jaar en ouder blijkt dat 44% van de koppels slaapproblemen ervaren. Dat is nogal wat! Niet alle slaapproblemen, maar zeker een deel ervan worden veroorzaakt door de partner. Vandaar dat apart slapen van je partner nog helemaal niet zo verkeerd is om jezelf weer op te laden.

Apart slapen om slaapproblemen te voorkomen

Slapen is van groot belang om je lichaam te laten herstellen van de dag. Slaap je niet voldoende of word je steeds gestoord in je slaap, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid.

Zo geeft bijvoorbeeld 29% van de deelnemers aan het onderzoek aan dat hun concentratievermogen te wensen overlaat door de slaapproblemen. Onvoldoende slaap geeft daarnaast bij 17% van de onderzochten echt fysieke problemen en bij 10% van de mensen zorgt dit voor geestelijke gezondheidsproblemen. Dat is niet mis, maar er is een oplossing voor; apart slapen van je partner.

Hoe ongezellig het ook klinkt, in veel gevallen is apart slapen de oplossing om je gezondheid een boost te geven. Uiteraar geldt dit alleen voor de gevallen waarin de problemen met slapen veroorzaakt worden door de partner. Een zwaar snurkende partner kan je bijvoorbeeld aardig uit je slaap houden als je ernaast ligt. Slaap je apart van elkaar, dan heb je daar geen last van.

apart slapen van je partner
Stockfoto van vrouw in bed door Lia Koltyrina

In een ander bed slapen dan je partner

Om beter te kunnen slapen, zoekt bijna 19% van de Nederlanders in een relatie hun heil in een ander bed. Zij geven aan meerdere keren per week apart te slapen om zo toch voldoende uit te kunnen rusten.

Het is dan wel niet zo romantisch, maar slim is het wel. Want een ruim deel van de ondervraagden die apart slapen geeft aan dat ze door in een ander bed te slapen zich weer fitter voelen. Fysiek en geestelijk. En dat alles is beter dan uitslapen.

Oorzaken van slaapproblemen en apart slapen

Slaapproblemen die inderdaad door de partner veroorzaakt worden, of gewoon door het feit dat je samen met iemand in één bed slaapt, zijn met name:

  • snurken
  • te veel warmte door partner
  • onrustig slapen van partner
  • wisseldiensten waardoor je elkaar teveel stoort tijdens de nachtrust
  • een totaal ander biortime hebben

Dat teveel warmte dat herken ik zelf ook. Sinds een aantal jaren (ik denk ook door de overgang) heb ik het nogal snel warm in bed. Lekker dicht tegen elkaar aankruipen kan dan gezellig zijn, ik krijg het er bloedheet van!

Nu is dat voor mij geen reden om dan maar apart te slapen, maar het was wel de reden voor een groter bed. Sinds dat we een heerlijk groot bed van Gussta hebben kan ik mooi aan mijn eigen kant gaan liggen als ik het te warm krijg. Ideaal.

Dat snurken herken ik niet, maar Frank wellicht wel. Ik ben bij ons namelijk degene die snurkt. In my defence: ik snurk alleen maar als ik teveel gedronken heb en dat gebeurt tegenwoordig niet vaak meer 😉 . Iets met leeftijd en er niet meer zo goed tegen kunnen.

Ondanks onze ‘problemen’ is het gelukkig nog niet nodig om apart te slapen en kunnen we heerlijk samen op het beste matras liggen. Dat zou ik persoonlijk erg ongezellig vinden.

Wist je trouwens dat vrouwen vaker dit soort problemen ervaren dan mannen? Dat strookt wel met de gedachte dat het juist vaak de mannen zijn die snurken en wellicht dus de slaapverstoorders zijn.

Wat kan je doen om het ondanks apart slapen toch gezellig te houden?

Dat is de hamvraag natuurlijk. Als je vaak apart slaapt van je partner kan het zomaar zo zijn dat er een soort onderlinge afstand ontstaat waar niemand op zit te wachten. Maar dat is te voorkomen door samen bewust te kiezen voor apart slapen én bewust te kiezen voor het samen doorbrengen van tijd voordat je naar bed gaat.

  • Zie het als uitdaging dat je echt tijd voor elkaar maakt voordat je gaat slapen. Dat hoeft uiteraard niet iedere dag, maar wel met regelmaat zodat je de intieme momenten die partners hebben die wel samen slapen niet mist.
  • Kruip eerst nog even bij elkaar voordat je in je eigen bed gaat liggen.
  • Slaap doordeweeks apart, maar in het weekend samen.

Slapen jij en je partner nog samen? En zo ja, zie je het ooit gebeuren dat jullie apart zullen gaan slapen?

1 gedachte over “Apart slapen van je partner? Dat zouden we vaker moeten doen!”

  1. Ik heb chronisch slaaptekort, op het niveau dat soms hele zinnen spreken al lastig wordt. Tijdens mijn relatie van een jaar heb ik drie keer geprobeerd samen te slapen. Deed geen oog dicht door het gesnurk. Daarna nooit weer, met uitzondering drie nachten in een hotel. Na de tweede nacht tot half vijf ’s ochtends naar het plafond te hebben gestaard ben ik naar de lobby gelopen en heb de laatste nacht een kamer voor mezelf geboekt.
    Met alle overnachtingen (vakanties, hotels etc.) boek ik een kamer voor mezelf. Kost een duit, maar heb het ervoor over.
    In toekomstige relaties zie ik mezelf ook niet samen slapen. Slapen is al een hoofdpijndossier voor mij, ik ga daar niet nog meer ballast op gooien door het een man naar de zin te willen maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven