Even geleden schreef ik dat puberzoon zich bedacht heeft dat hij banketbakker wil worden. Hoe dat uiteindelijk allemaal gaat lopen, geen idee. Maar feit is wel dat hij met leuke ideeën komt tegenwoordig. Dit keer wil hij appelflappen maken op de manier zoals hij dat ook op school gedaan heeft. Ik hoef dus zowaar niet veel te doen, alhoewel het op prijs gesteld wordt dat ik de appel in stukjes snij. Brave moeder als ik ben stimuleer ik mijn puber door hem te helpen 😉 .
Ook een keer appelflappen maken? Zo kan het eigenlijk niet mislukken.
Appelflappen maken; een eenvoudig recept en ‘redelijk’ gezond
Appelflappen maken is helemaal niet zo moeilijk, maar over het algemeen is het eten van appelflappen niet echt heel gezond voor je. Er zit nogal wat suiker doorheen en bovenop. En aangezien ik probeer minder suiker te gebruiken doen ‘we’ dat ook met deze appelflappen. Uiteraard moet ik Luc hierin een beetje sturen, want hij gebruikt liefst zoveel mogelijk suiker 😉 . Net als bij een slagroomtaart maken bijvoorbeeld.
Appelflappen maken met minder suiker, ingrediënten (10 stuks)
Maar het kan gerust, minder suiker door de appelflappen. Gebruik gewoon in verhouding wat meer kaneel, dat zoet ook lekker en daardoor mis je de suiker wat minder.
- 1 pakje bladerdeeg uit de diepvries (hierin zit genoeg voor 10 stuks)
- 2-3 appels (Luc gebruikt Elstar)
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 2 eetlepels suiker
- 1 ei
Bereidingswijze zelf appelflappen maken
- Haal het deeg uit de verpakking en laat het 10 minuutjes ontdooien. Liever niet langer, want dan wordt het te slap en is het niet zo makkelijk werken.
- Verwarm de oven voor op 200°.
- Schil de appels en snijdt ze in kleine stukjes. Ga je appelflappen maken, dan is het makkelijker om de appelstukjes redelijk klein te snijden. Het vullen van de appelflappen wordt hierdoor makkelijker. Zelf had ik de appel nu iets te grof gesneden en dan is het wat lastiger om ze mooi te maken.
- Doe de suiker en de kaneelpoeder door elkaar en hussel een deel ervan door de appelstukjes heen.
- Klop het ei los en besmeer de plakjes deeg hiermee. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een siliconenkwastje, dat werkt heel handig.
- Verdeel de appel over de 10 stukjes bladerdeeg op de manier waarop je dat hier op de foto’s ziet. Vouw het bladerdeeg dicht en ‘prak’ met een vork de randen op elkaar. Zo zit je appelflap goed dicht.
- Besmeer de bovenkant van je appelflappen nog met losgeklopt ei. Nog wat kaneelsuiker er overheen strooien en dan kunnen de appelflappen in de oven.
- 15-18 minuten in de oven en klaar zijn ze.
Deze ga ik maken. Ze lijken me erg lekker. Bedankt voor het recept.
Graag gedaan Nico, geniet ervan!