Appelkoeken maken: de koek is nog lang niet op, bak jij lekker mee?

Heel Holland bakt! Vind jij het ook zo gezellig om (met of zonder kinderen) lekker in de keuken te staan? Een stukje me-time, of een gezellige gezinsactiviteit. Wij kunnen er in ieder geval ook heel erg van genieten 😉 . En hoewel we dan proberen voor gezonde hapjes te gaan, mag er af en toe natuurlijk ook gewoon iets lekkers gemaakt worden. Met dit recept zal het hele gezin in ieder geval in de nopjes zijn. Deze keer gaan we namelijk zelf appelkoeken maken.

Appelkoeken maken: appeltje eitje

Ken je ze, de appelkoeken uit de supermarkt? Vaak is van de appels een soort dikke gelei gemaakt. Met als basis een berg suiker waar je bang van wordt! Nou hoort suiker natuurlijk in een koekje. Maar geloof mij: dat kan je zelf beter 😉 . Vergeet de kleffe supermarkt koek en ga ook eens zelf appelkoeken maken. Appeltje eitje!

Zorg wel dat je de juiste appels in huis hebt. Of liever gezegd, de appels die jij graag in je appelkoeken wilt. Ken je het verschil tussen hand- en moesappels nog niet? Lees dan, voor je naar de groenteboer holt, eerst even het stukje hieronder door.

Handappels en moesappels

Als je gebak of koeken met appel maakt, is het belangrijk om de juiste appels te scoren. De ene appel is de andere namelijk niet! Er zijn moesappels (vaak wat zurig, en steviger) en handappels. Moesappels -zoals de Goudreinet- worden zacht en vallen uit elkaar in de oven. Handappels zoals de Jonagold blijven juist stevig tijdens het bakken en geven je baksels een knapperige bite. Je kan ze beiden gebruiken. Hou je van een goede bite dan ga je voor handappels. Vind je die grove stukken nou niet zo’n succes? Dan kan je ook appelkoeken maken met moesappels.

Benodigdheden

Hieronder zie je wat de benodigdheden zijn voor 10 tot 15 koeken.

  • 90 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • half zakje bakpoeder
  • 2 eieren
  • 100 gram margarine (op kamertemperatuur)
  • 260 gram bloem
  • 2 grote of 3 kleine appels
  • poedersuiker

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak ondertussen een mengsel van de suiker, de vanillesuiker, eieren en margarine. Meng de bloem met de bakpoeder en voeg aan het andere mengsel toe. Schil de appels, verwijder de kroosjes en maak kleine stukjes. Meng deze vervolgens door het deeg.

Verdeel het mengsel met een eetlepel op een ingevette bakplaat of op bakpapier. Je kan ook bakvormpjes gebruiken. Bak de koekjes in ongeveer 10 tot 15 minuten. Bestrooi de koekjes met poedersuiker als ze afgekoeld zijn, of laat je kids ze leuk decoreren. Voor zo’n traktatie mogen ze zelf ook wel wat doen nietwaar?

Eet smakelijk!

Lees ook: Gezonde pannekoeken – Ze bestaan echt en zijn nog lekker ook

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven