Aquarelpotloden om mijn creativiteit voorzichtig te laten ontluiken

Woei, wat spannend is dit zeg! Ik ben voor het eerst van mijn leven met aquarelpotloden aan de slag gegaan. En nog wel direct in mijn bullet journal ook 😛 . Ik kan je wel verklappen… dat was best spannend. Vooral omdat ik nog niet helemaal bekend ben met het werken met aquarelpotloden natuurlijk, maar wat is dat leuk!

Werken met aquarelpotloden

Maanden geleden ontving ik ergens op een event de Prismalo aquarelpotloden van Caran d’Ache. Op het event zelf heb ik even staan kijken naar hoe je ermee kan werken en werd ik meteen verliefd op het gebruik ervan. Maar zoals altijd… zie maar eens tijd te vinden om ermee te gaan starten.

Tot vandaag had ik er dus nog niets mee gedaan. Erger nog… toen ik me in mijn hoofd had gehaald dat ik ze echt wilde gaan gebruiken voor een soort van challenge waar ik mezelf voor ingeschreven heb kon ik ze nergens vinden! Ik heb er eerlijk waar een uur naar gezocht en begon al licht over de emmer te raken. Ik had mezelf zo voorgenomen om vandaag aan die challenge te starten en de opdrachten ook echt te maken dat ik er enorm van baalde dat ik die aquarelpotloden niet gevonden kreeg.

Na een kop koffie en een hernieuwde zoekactie vond ik ze dan toch in de knutselbak van Lotte. Ongebruikt, woopwoop!

Wat zijn aquarelpotloden eigenlijk?

Aquarelpotloden lijken enorm op gewone potloden. Als je niet beter weet dan ga je ermee aan het kleuren en that’s it. Maar dan mis je juist alle fun! Want meng je deze kleuren met wat water, dan heb je zomaar ineens aquarelverf!

Dat komt omdat de kleurpigmenten van een aquarelpotlood gemengd zijn met Arabische gom en oliën of wassen samen met een emulgator en glycerol om het mengsel wateroplosbaar te maken.

aquarelpotloden verven

Hoe werk je met aquarelpotloden?

Wat de fijnste manier is om met aquarelpotloden te werken, dat kan voor iedereen verschillend zijn. Ik heb er de eerste keer op verschillende manieren mee gewerkt.

  1. Eerst inkleuren
  2. Mengen op een bord

Ik ben begonnen met inkleuren van de tekening om daarna met een kwastje in het water te dopen en over het ingekleurde deel heen te gaan. De potloodstrepen verwateren dan en daarmee ontstaat er een aquarel.

Daarna heb ik ervoor gekozen om eerst wat te kleuren op een plastic bord. Daar met mijn kwastje met water overeen te gaan en pas daarna op de tekening te kleuren. Beter is het trouwens denk ik om geen plastic bord te gebruiken maar iets wat een net wat ruwer oppervlak heeft zodat je net wat meer pigment kan losmaken om te mengen.

Voor beide manieren van verven is wat te zeggen. Kleur je eerst met de aquarelpotloden op het papier dan wordt de kleur na het mengen met water wat heftiger dan dat je de aquarelpotloden mengt op het bord.

Lees ook: moederdag cadeau maken, leuke ideeën genoeg!

Meer info vind je ook in dit filmpje

Welke type aquarelpotloden zijn er?

Je hebt enorm veel verschillende merken aquarelpotloden. Zoals gezegd heb ik die van Caran d’Ache en die zijn echt van heel goede kwaliteit. Maar ook behoorlijk prijzig. Je hebt ze ook van het merk Stabilo en ik heb zelfs gelezen dat de Action ze heeft, alhoewel die review niet echt positief was. De aquarelpotloden van de Action blijken te weinig pigment te hebben. Ik heb ze daarnaast ook nog bij de Xenos gezien en daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar.

Voor mij wordt het in ieder geval tijd om er een nieuwe doos bij te bestellen, want ik heb zelf maar zes potloden met basiskleuren. Heel veel variantie kan ik op het ogenblik dus niet maken.

Na vandaag heb ik echter de smaak te pakken en dan wil ik natuurlijk ook wel graag wat afwisseling in kleur dat snap je ;).

Aquarelpotloden online kopen

  • Bij Bol.com hebben ze een enorm assortiment (uiteraard 😉 .
  • Wil je goedkoper uitproberen en wel even wachten? Check dan AliExpress even.

Spannend om het jullie te laten zien

Ik vond het niet alleen spannend om met de aquarelpotloden aan de slag te gaan, maar ik vind het eigenlijk nog spannender om jullie het resultaat te laten zien. Blijkt toch maar weer dat de angst voor afwijzing aanwezig is. Ook al staat er bij DON’t … ‘be afraid’.

Ben jij wel eens voor jezelf een beetje aan het hobbyen met een journal of wat schilderwerk hier en daar? Of heb ik je nu aangestoken? Creatief bezig zijn is wat mij betreft heerlijk stressverlagend… Zeker als je het resultaat níet hoeft te publiceren! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven