Bezoek aan het Archeon niet alleen voor kinderen leuk!

Op uitnodiging brachten wij een bezoekje aan het Archeon. Wij, in de zin van Frank, Luc, Lotte en ik. Eigenlijk was ik bang dat Luc het misschien niet meer zo leuk zou vinden, je kent dat wel met die opgeschoten pubers, maar ook hij was enthousiast na ons dagje weg in het Archeon.

archeon museumpark
Een van de boerderijen van het Archeon museum

Archeon voor iedere leeftijd geschikt

Wat ik vooral verrassend vond om te merken is dat het Archeon park voor iedere leeftijd geschikt is. Je kan er heerlijk op eigen houtje rondstruinen en alle informatie opzuigen, maar je kan ook meedoen aan bepaalde workshops of activiteiten. Wij hebben de mazzel gehad dat we precies tijdens het jaarlijkse Romeinse festival in het Archeon een dagje uit geprikt hebben, maar ook zonder dit festival is het Archeon bijzonder leuk.

Bij binnenkomst werd ons al snel duidelijk dat je hier met elke leeftijd terecht kan. Gezinnen met opgeschoten pubers (die van ons was dus niet de enige), maar ook gezinnen met een kleine baby of kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar waren er meer dan voldoende. En dan nog ‘gewoon’ de volwassenen zonder kinderen. Ook die hebben we voldoende gezien.

Gevechten Arena Archeon

Wat valt er in het Archeon te beleven?

In het museumpark Archeon staan in totaal 43 boerderijen, huizen en hutten die ooit in Nederland hebben gestaan. Wil je graag de middeleeuwen ‘voelen en beleven’ dan is een kijkje in dit openluchtmuseum een heuse aanrader. Je kan er niet alleen zien en horen hoe het er in die tijd aan toeging, maar je kan het ook voor een groot deel beleven door mee te doen aan de activiteiten.

Boogschieten in het Archeon museumpark
Uiteraard kunnen we niet voorbij lopen aan het boogschieten

Activiteiten die je in het Archeon museum kan doen

Vooral voor de kinderen zijn de volgende activiteiten erg leuk om te doen:

 1. Leren zwaardvechten
 2. Boogschieten
 3. Boomstam kanovaren
 4. Vuur maken
 5. Schminken
 6. Kei trekken
 7. Boordje bakken
 8. Fibula maken
 9. Romeinse helm maken
 10. Kaarsje maken
 11. Armbandje vilten
archeon, demonstratie romeinen

Rondleidingen en demonstraties in het Archeon

Eerlijk is eerlijk, wij hebben door de rondleidingen en de demonstraties van de Romeinen geen tijd gehad om ook nog aan activiteiten mee te doen, maar normaal gesproken is dat zeker de moeite waard. Tijdens de festival week hebben wij vooral geïntrigeerd gekeken en gelachen om de gevechten tussen de Romeinen en het opleiden van een nieuw legioen 😉 , check hieronder.

archeon activiteit kinderen
Er werd een nieuw legioen opgeleidt…. het leuke hiervan was dat ze later weer met zijn allen in de arena te zien waren.

Zo leuk om te zien hoe ze het publiek totaal meekrijgen tijdens deze demonstraties. Voor ouders en kinderen leerzaam, maar met humor erin verwerkt waardoor het interessant bleef om naar te kijken. Zo hebben we geleerd hoe een legioen destijds in elkaar zat en welke rangen en standen zich hierin voordeden. Daarnaast hebben ze -in levende lijve- voorgedaan hoe ze de vijand vroeger aanvielen en hoe ze zichzelf verdedigden. Als een schildpad bijvoorbeeld!

archeon demonstratie
Een van de technieken van het legioen van de Romeinen

Daarna werd er op het Toernooiveld vertoond met welk geschut de Romeinen in die tijd aan de slag gingen en kon je een kijkje nemen in het kamp van de Romeinen. Super leuk.

toernooiveld archeon park

Altijd wat te beleven in dit museumpark

Het mooie van het Archeon museum is dat je hier altijd een dagje uit naartoe kan plannen. Zelfs als er niets georganiseerd wordt dan is het er nog leerzaam en leuk en kan je altijd aan de activiteiten deelnemen. Voor kinderen is er zelfs een activiteitenpas om bij te houden wat ze allemaal gedaan hebben.

tempelceremonie archeon
De tempelceremonie is in volle gang

Standaard kan je naast de activiteiten een rondleiding krijgen door de Prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Daarnaast mag je deelnemen aan de tempelceremonie en is er een roofvogelshow.

Als je overigens op de website van het Archeon kijkt dan zie je dat ze heel veel extra organiseren. Zo zijn er regelmatig festivals rondom een bepaald thema (Romeinen, Vikingen en dergelijke) en worden er specifieke weekenden georganiseerd over de prehistorie of ambachten zoals smeden.

zwammerdam schip Archeon museum
Het zwammerdam schip wat momenteel gerestaureerd wordt

Het zwammerdam schip

Wat wij zelf ook erg interessant vonden zijn de Zwammerdam schepen die gevonden zijn en die zo goed mogelijk gerestaureerd worden waar je bijstaat. Prachtig! Nog leuker is dat er dan ook iemand bij het Zwammerdam schip aanwezig is die je er vanalles over kan vertellen. Niet alleen over de vorm van het schip en wat er mee gedaan werd, maar ook hoe ze een en ander momenteel restaureren.

Praktische informatie over het Archeon

Neem je zelf eten en drinken mee of niet?

Wij hebben er een handje van om niets mee te nemen als we een dagje weg gaan. Slaat eigenlijk nergens op en ook hier in het Archeon museum werd ik er weer mee geconfronteerd dat we dat soms beter wel kunnen doen. Je kan er veel lekkers krijgen hoor, daar niet van, maar ik vind dat ze de prijzen ook wel kennen. Blijf je er een hele dag en neem je zelf niets mee? Zorg dan voor een goed gevulde portemonnee 😉 .

Toegangsprijzen Archeon museum

Kinderen van 4-9 jaar oud betalen € 19,90 aan de kassa en online krijg je € 1,00 korting. Boven de 10 jaar ligt de prijs op € 22,90 zonder de online korting. Parkeren doe je voor € 6,95 op een nabijgelegen parkeerterrein. Voor een gemiddeld gezin met 2 kinderen betaal je met een familiekaart tussen de € 85,00 en € 90,00 inclusief parkeren.

Overweeg je wat meer musea te bezoeken dit jaar? Check dan eens de Museumjaarkaart. Dan ben je een stuk voordeliger uit! Deze kan je overigens ook aan de kassa van het Archeon kopen.

Conclusie van ons bezoek aan het Archeon

We hebben genoten van een dagje Archeon. Sterker nog, we hadden eigenlijk nog wat eerder moeten aan want je kan er echt makkelijk een dag doorbrengen. Het is afwisselend en door de activiteiten waar je aan mee kan doen ook voor kinderen erg leuk. Het eten vind ik persoonlijk wat prijzig dus maak daar een bewuste keuze in voor jezelf. Buiten dat… een heuse aanrader, net als het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen overigens, ook dat is super tof.

1 gedachte over “Bezoek aan het Archeon niet alleen voor kinderen leuk!”

 1. Avatar foto
  johannes willem maximilien koppelaar spangenberg

  laastelijk in2002 bezocht heel bijzonder waarvoor dank alle goeds jwm. koppelaar-spangenberg maassluis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven