Artisjok koken; recept voor een heerlijke apetizer met artisjok

Sinds een aantal jaren hebben wij met een aantal van onze vrienden een ‘diner for 6’ op de planning staan. Om de beurt verzorgt een van de stellen een diner voor ons zessen waar we met elkaar een gezellige avond van genieten. Dit keer waren wij aan de beurt en als apetizer hebben we gekozen om artisjok te koken.

Jaren geleden heb ik dit een keer bij mijn broer gegeten. Heel lekker om te eten en ook nog eens bijzonder om te serveren. Tenminste, dat vind ik dan. Zeg nu zelf, een artisjok zo op tafel zetten ziet er toch enorm grappig uit!

artisjok recept koken

Als apetizer een artisjok koken; dit serveert heel leuk!

Wil jij dit artisjok recept ook maken? Dan kan ik je gerust stellen, het is helemaal niet zo moeilijk. Je start met het koken van de artisjok en daarnaast maak je een vinaigrette om de blaadjes van de artisjok in te dippen. Ik neem je even mee in het proces.

Ik heb ervoor gekozen om als apetizer de artisjok te koken en op tafel te zetten. Leuk om vooraf op tafel te zetten als je gasten net binnen komen. Schenk er een lekker bubbeltje bij en het feest kan beginnen! Wil je iets anders dan kan je ook tapas zelf maken natuurlijk!

Ingrediënten voor 6 personen artisjok eten als apatizer

  • 3 artisjokken
  • 2 citroenen
  • mosterd
  • witte balsamico azijn
  • olie
  • peper en zout

De artisjokken kan je niet zomaar altijd in de winkel krijgen. Ik heb ze dan ook vooraf bij de groenteboer besteld. Wel zo handig, dan weet je zeker dat ze er zijn. Voor 3 artisjokken om te koken betaalde ik € 8,50. De artisjok ziet er rauw zo uit. Mooi hè!

artisjok koken

Hoe kook je de artisjok en hoe eet je deze apetizer?

De bereiding van de artisjok is helemaal niet zo moeilijk. Zoals gezegd moet je de artisjok koken, maar van te voren is het nog slim om hetvolgende te doen. Om te beginnen snij je de steel eraf, zodat je de artisjok straks netjes staand op een bordje kan serveren.

Snij vervolgens een citroen doormidden en ga met een helft van de citroen over de onderkant van de artisjok heen. Goed insmeren met het citroenvocht zorgt ervoor dat de artisjok aan de onderkant niet gaat verkleuren tijdens het koken.

Vervolgens breng je voldoende water aan de kook in een pan om de artisjokken in te leggen. Ze moeten volledig onder water komen te staan. Ik gebruik overigens altijd het water uit de Quooker flex, wel zo handig want dan kookt het al bijna.

Knijp het sap van de andere citroen uit in het water waar je de artisjok in gaat koken. Dit zorgt er ook weer voor (net als bij de steel) dat de artisjok zo mooi mogelijk op kleur blijft. Anders heb je kans dat hij zwart uitslaat en dat ziet er niet zo lekker uit.

Tip: de artisjokken komen in de pan wat omhoog, ze drijven namelijk in het water. Ik heb er een kleinere deksel op gelegd om ze naar beneden te duwen. Daarna gewoon de deksel op de pan en de artisjokken staan tijdens het koken mooi onder water.

Kook ongeveer 40 minuten. Je kan goed testen of de artisjokken gaar zijn door met een mes van onderaf in de steel van de artisjok te steken. Gaat hij er makkelijk in? Dan is je artisjok goed gaar.

Haal de artisjokken uit de pan en laat even afkoelen. Je eet ze namelijk lauwwarm of koud, dan zijn ze het lekkerste. Terwijl kan je mooi de vinaigrette maken van de olie, de azijn, de mosterd en peper en zout. Doe op gevoel deze ingrediënten bij elkaar en proef tussendoor even of de smaak goed is.

Ook lekker als apetizer: nacho’s met kaas uit de oven of een lekkere flamkuchen.

Hoe serveer je deze gekookte artisjok en hoe eet je deze?

Ik heb ervoor gekozen om de artisjok na het koken gewoon op een mooi bordje rechtop te zetten. Zet één artisjok tussen 2 mensen in die tegenover elkaar zitten. Geef ze allebei een eigen schaaltje met vinaigrette en iedereen kan aan zijn eigen kant de blaadjes van de artisjok halen om in de vinaigrette te dippen.

Na het dippen steek je het blaadje in je mond en ‘zuig’ je als het ware op het blaadje. Het zachte deel van de blaadjes is eetbaar, de rest niet. Het zachte deel zit aan de onderzijde van de blaadjes. Naarmate je verder richting het hart van de gekookte artisjok gaat worden de blaadjes ‘voller’ en heb je meer zacht deel om te dippen en te eten.

Let op: In het hart van de artisjok zelf zitten ‘haartjes’. Hier moet je mee opletten. Je kan deze in principe met de hand verwijderen, maar zorg ervoor dat je die niet in je mond stopt in ieder geval. Het zijn net graatjes in je keel.

Hoe smaakt artisjok?

Dit vind ik eigenlijk een moeilijke vraag om te beantwoorden. Heel eerlijk? Na het koken van de artisjok heeft deze een wat zachte, maar niet echt uitgesproken smaak. Het is natuurlijk de vinaigrette die het meeste smaak geeft aan deze apetizer. Maar er zijn maar weinig apetizers die zo leuk serveren als deze. En het sabbelt lekker weg terwijl je met elkaar bijkletst.

Het jij al eens zelf artisjok gekookt en zo gegeten?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven