Asociaal gedrag van pubers met hun mobiel los je zo op!

Moeder zijn van kleine kinderen is leuk, maar valt soms niet mee. Vaak zie je van die schattige peutertjes met perfecte mama’s en papa’s op plaatjes in magazines, maar geloof me: dat zijn allemaal modellen! Zo leuk als ze namelijk op die foto’s staan, zo vervelend kunnen ze zijn als ze in de zogenaamde “peuterpubertijd” komen, met al het asociaal gedrag wat we dan nog niet zo benoemen. Toch weet ik inmiddels dat deze periode niet voor niets is. Het is namelijk de aanloop periode (voor ons althans) naar meer asociaal gedrag…

De ECHTE pubertijd.

Wat is asociaal gedrag?

Tja, ik denk dat iedereen daar wel een beeld bij heeft 😉 . Maar voor de volledigheid pakken we daar uiteraard Wikipedia even bij en die zegt er het volgende over:

Asociaal gedrag is een vorm van publiekelijk gedrag waarbij men geen rekening houdt met andere mensen of de omgeving. Dergelijk gedrag wordt door andere mensen vaak gezien als hinderlijk (bijvoorbeeld iemand die zijn muziek zo hard zet dat de buren er last van hebben) tot zelfs gevaarlijk (bijvoorbeeld een automobilist die geen rekening houdt met andere weggebruikers).

Asociaal gedrag in de pubertijd

Degene die mijn vorige columns hebben gelezen, weten dat ik een moderne moeder ben van twee puberdochters. Gelukkig droogt de oudste al leuk op, maar nu begint zusje haar asociaal gedrag feilloos te kopiëren. Ze mag (net als haar grote zus) af en toe al uit en daar horen dan natuurlijk leuke kleren en een make-upje bij.

Maar … soms schrik ik toch wel een beetje. Mijn lieve schattige dochter is namelijk heel handig en kan zichzelf in no-time omtoveren tot een ware diva! Uiteraard mag ze (nog) niet drinken en roken al helemaal niet. De reclame: “En…Wat hebben we afgesproken? Inderdaad… NIETS!” wordt bij ons dan ook vaak gebruikt. Toch is het onlangs vreselijk mis gegaan toen haar vriendinnetje in het ziekenhuis belandde omdat ze TE veel had gedronken. We hebben er een stevig gesprek tegenaan gegooid, want ook al had onze dochter niet zoveel gedronken als haar vriendin, ook zij had zich niet aan de afspraak gehouden. Maar dit is helaas niet het enige…

Lees ook: Vrouwen en afgunst, hier lusten de honden geen brood van!

asociaal gedrag

Asociaal gedrag met mobiel

Laatst zat ze naast me in de auto. Mobiel in de hand en oortjes in haar oren. Toen ik iets aan haar vroeg, hoorde ze me niet en daarom gaf ik haar een duwtje. Verbaasd keek ze me aan. Had mama iets gezegd? Toen ik hetzelfde nog een keer vroeg, hoorde ik haar grinniken. “Lach je me nou uit?”, vroeg ik verbaasd en ik voelde dat mijn nekharen rechtop gingen staan. “Nu even niet mama”, hoorde ik haar geïrriteerd zeggen. “Ik ben even met vriendinnen in gesprek”. Boos parkeerde ik mijn auto langs de kant van de weg vanwege dit asociaal gedrag. “Wat is er?”, vroeg ze verbaasd.

“Ik wil met jou praten, maar jij vindt vriendinnen belangrijker?” Ik probeerde haar nog  uit te leggen dat het niet netjes was en dat zelfs een taxichauffeur vaak nog vriendelijker wordt behandeld, maar de boodschap kwam niet aan.  “Eruit!” riep ik boos. “Je gaat het laatste stuk maar lopen met die vriendinnen van je!”  “Huh… moet ik eruit” antwoordde ze arrogant. “Wat ben jij kinderachtig zeg!” Met een ferme zwier opende ze haar portier en gunde mij geen blik meer waardig.

“Waar is onze dochter” vroeg mijn man, toen ik even later de voordeur binnenstapte.

“Oh…die wilde het laatste stuk liever lopen, omdat ze via haar oortjes met vriendinnen in gesprek was en IK haar daarbij niet mocht storen”.  “Oh echt…?”, zei mijn man. “Nou, je hebt groot gelijk!’

Inmiddels heeft onze dochter een week fietsen (door weer en wind) achter de rug. Toch heb ik haar zojuist weer weggebracht omdat het zo regende. En wat denk je? De oortjes bleven keurig in haar tas! Ach… ze leert het wel!

Lees ook: Een coole moeder worden?

4 gedachten over “Asociaal gedrag van pubers met hun mobiel los je zo op!”

  1. Oh ja wat irritant he. Ik vind het zo asociaal als mensen in de rij bij de kassa gewoon bellen, appen, Skypen. Facetimen of what ever. Hallo, je bent in contact met een echt mens (de cassiere) en ik vind het echt super respectloos als je diegene gewoon negeert en alleen betaald. Of in de bus. Gelukkig kun je aan het gedrag van je eigen kind wel wat doen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven