Het witte goud, asperge recepten om je vingers bij af te likken!

Vanaf april zijn ze altijd weer volop verkrijgbaar: verse asperges van Hollandse bodem, het witte goud. Een heerlijke groente die je niet alleen als hoofdmaaltijd kan eten, maar ook lekker als bijgerecht klaar kan maken als je wilt. Wij vinden asperges echter zo lekker (onze kinderen niet trouwens) dat we deze het liefst als hoofdgerecht serveren. Daarnaast zijn asperges ook nog eens heel eenvoudig om te maken!

Natuurlijk zijn er ook al voor april asperges verkrijgbaar, maar deze zijn dan vaak afkomstig uit het buitenland of uit de kas c.q. verwarmde grond. Wat mij betreft minder lekker en aangezien ik seizoensgebonden eten belangrijk vind eten wij het witte goud alleen maar als ze uit de volle grond komen. Allereerst vind je hieronder de nodige asperge recepten en daarnaast geef ik je ook graag meer informatie over asperges in het algemeen. Want hoe schil je asperges nu eigenlijk makkelijk en hoe bewaar je asperges het beste in de koelkast?

het witte goud, heerlijke asperge reccepten

Asperge recepten – genieten van het witte goud!

De asperge is een eeuwenoude en heerlijke groente en wordt vaak aangeduid als “het witte goud”. Ze kent een lange geschiedenis en door de jaren heen is de smaak sterk verbeterd. Het aspergeseizoen loopt van april tot en met juni (afhankelijk van het weer) en veel mensen gaan dan weer aan de slag met heerlijke asperge-recepten. Zo is asperge een veel geserveerd gerecht met Pasen. Denk daarbij aan een romig aspergesoepje, asperges als hoofdgerecht met ham of zalm of zelfs asperge ijs!

Zorg voor vers en goed geschilde asperges, alleen dan is het witte goud heerlijk zacht

Asperges moeten in de eerste plaats vers zijn, dan zijn ze het lekkerst. Ik haal ze zelf dan ook altijd rechtstreeks bij de boer. De versheid van een asperge kun je op de volgende manieren testen.

Zo weet je of een asperge vers is

 • wrijf 2 stengels voorzichtig tegen elkaar: je hoort een “tsjirpend” of “piepend” geluid
 • het topje is stevig en de onderkant is niet te “houterig”
 • de asperge geeft mee, wanneer je deze voorzichtig indrukt

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Zo bewaar je asperges het beste

Wist je dat je asperges het beste kan bewaren in een vochtige theedoek in de koelkast ? Dan blijven ze lekker lang vers, alhoewel ik adviseer om niet te lang te wachten met het klaarmaken van de asperges. Hoe verser het Witte Goud, hoe beter van smaak.

Hoe schil je het Witte Goud?

Dit is een heel belangrijk onderdeel van het serveren van lekkere asperges. Een asperge moet goed geschild zijn. Wanneer dit niet goed gebeurt, blijven er harde vezels achter en dit is niet lekker eten. En als je te ongeduldig bent heb je kans dat de asperges breken, en dat is zonde, toch? Vóór het schillen kun je de asperges het beste een ½-1 uur in een bak koud water leggen.

Iedereen die ooit asperges heeft klaargemaakt, herinnert zich vooral de enorme hoeveelheid werk die het schillen van asperges met zich meebrengt. Dat is tenminste het idee wat ik er over had als ik vroeger mijn ouders bezig zag. Maar als je weet hoe je ze moet schillen dan valt het allemaal best wel mee. En dat is maar goed ook , want lekker asperges eten wil ik niet aan me voorbij laten gaan! Makkelijk schillen van je asperges doe je met deze aspergeschillers bijvoorbeeld. Of je koopt ze gewoon geschild, maar dan moet je wel in de buidel tasten. Een asperge die geschild is, die kost uiteraard meer en heeft nog een ander belangrijk nadeel. Je mist de schil en dus ook de kans om daar lekkere aspergesoep van te trekken.

zo schil je asperges

Allereerst schil je de asperges vanaf de kop naar beneden (liefst met zo’n handige aspergeschiller, maar het kan ook gewoon met een dunschiller), Aan de onderzijde haal je er ongeveer 2 cm af.

Hoe kook of stoom je asperges?

Je kookt de asperges voor ruim 10 minuten in kokend water tot ze beetgaar zijn en laat ze daarna in het kookwater nagaren met het vuur uit. Mijn voorkeur gaat echter uit naar het stomen van asperges, dat is makkelijker én je voorkomt dat je in rap tempo snotterige asperges op tafel zet wat ook weer een beetje jammer is. Ik stoom de asperges meestal voor ongeveer 25-30 minuten en dan zijn ze perfect!

Ik heb me trouwens ook laten vertellen dat je de asperges zelfs lekker in de slowcooker klaar kan maken. Heb het nog niet geprobeerd, maar ga dat zeker een keer doen en dan lees je vanzelf hoe dat bevallen is!

Zijn asperges gezond?

Zelf ben ik helemaal dol op dit witte goud. Ik kan het dan ook zoveel eten dat ik er na twee maanden weer he-le-maal klaar mee ben. Wist je trouwens dat asperges ook heel gezond zijn? Ze stimuleren je nierfunctie en hebben een positief effect op leverstoornissen en reumatische klachten. Verder passen ze heel goed in een dieet én werken ze vochtafdrijvend. Het enige nadeel is dat je plas er tijdelijk van gaat stinken 😉 .

Heerlijke recepten met asperges; het Witte Goud op zijn best!

Traditioneel eet je asperges met ham of met zalm, en natuurlijk met eieren. Vandaar dat ze ook zo goed bij Pasen passen. Ik ben zelf een liefhebber van het zo natuurlijk mogelijk eten van deze heerlijke groente. Maar ik geef je graag ook wat meer inspiratie voor lekkere aspergerecepten.

recept asperges met zalm

Recept van het witte goud met zalm

Ingrediënten voor 4 personen:

 • ongeveer 1,5 kilo asperges
 • Zalmmoten of gerookte zalm
 • Citroensap
 • Peterselie
 • Peper en zout
 • 8 eieren

Kook of stoom je asperges. De eieren kook je hard en verkruimel je om als ’topping’ te serveren voor over de asperges, net als de peterselie.

De zalm kan je uiteraard bakken, maar ook stomen van de zalm is heerlijk en daarnaast nog eens mega gezond omdat je totaal geen vetten gebruikt. Besprenkel met een beetje citroensap. Wil je een gezonde, dieetwaardige maaltijd maken, dan is stomen van de zalm een uitstekende optie. Uiteraard kan je nog een hollandaise saus maken als je wilt. Zelf ben ik niet zo van de sausjes, dus die sla ik lekker over. Peper en zou toevoegen naar smaak.

romige aspergesoep maken van de overgebleven schillen van de asperges

Romige aspergesoep van de schillen van het Witte Goud

Zoals aangegeven kan je van de schillen van asperges heerlijke aspergesoep maken. Niet weggooien dus! Het beste kook je de schillen gewoon in het kooknat waar je de asperges in gekookt hebt. Geen zin om de romige aspergsoep vandaag nog te maken? Geen punt. Laat de schillen gewoon in nachtje in het kooknat staan, dan kan de smaak alvast goed intrekken en ga je morgen verder met de soep. Het lekkerste is het trouwens als je een paar asperges bewaard die je gekookt hebt. Die kan je dan nog in stukjes snijden en door de romige aspergesoep doen.

Ingrediënten voor een pan romige aspergesoep:

 • 20 gram boter
 • 2 eetlepels bloem
 • 1 bouillonblokje (ik gebruik de groente variant)
 • eventueel peper en zout naar smaak toevoegen

Bereiding romige aspergesoep:

 • Vul het overgebleven kooknat aan totdat je ongeveer 750 gram vocht in je pan hebt.
 • Voeg het bouillonblokje toe en breng dit aan de kook
 • Voeg de schillen en de onderkantjes van de asperges toe
 • Laat voor een klein uurtje koken
 • Zeef de bouillon en bewaar de heldere bouillon even apart
 • Pak de soeppan en smelt op een laag vuur de boter
 • Voeg langzaam de bloem toe en roer deze door todat hij door de boter is opgenomen. Hou het vuur laag terwijl je dit doet!
 • Nu ga je -steeds met kleine beetjes- de heldere bouillon toevoegen totdat die opgenomen wordt en zo ontstaat je gebonden romige aspergesoep
 • Snij de doorgekookte onderkantjes in kleine stukjes en voeg deze weer toe aan de soep
 • Eventueel nog wat extra ‘bewaarde of overgebleven’ asperges toevoegen en je hebt een heerlijk gevuld soepje.

Tip: Als je wilt kan je nog een eitje koken om te verkruimelen boven de soep, valk voor het opdienen. Voeg een beetje verse peterselie toe, of eventueel wat hamblokjes. Ook lekker.

Heldere aspergesoep met champignons en ui

Heldere aspergesoep met ui en champignons

Heb je liever een helder soepje in plaats van een gebonden soep? Dan kan je ervoor kiezen om de bouillon met de schillen en onderkantjes te koken. Voeg geen boter en bloem aan het geheel toe, maar behoudt de heldere soep. Om het soepje nog wat meer smaak te geven doe ik er een uitje en een champignonnetje bij. Ook heel lekker!

Asperge muffins met ham en kaas

Wil je graag iets heel anders op tafel zetten met het Witte Goud in plaats van de traditionele recepten, dan zijn deze asperge muffins wellicht wat voor jou. Ik kwam deze video op Youtube tegen, hij is van Betty’s kitchen en die muffins zien er toch werkelijk fantastisch uit! Het complete recept vind je ook op haar website, check de link.

quinoa salade met asperges

Quinoa salade met asperges

Nog een recept van mezelf. Ik zei toch dat ik van dit Witte Goud hou 😉 . Dit keer asperges als toevoeging in een Quinoa salade. Heerlijk en handig dus om die paar overgebleven asperges op te maken zonder wéér een soepje te hoeven maken.

Je vindt het recept van de Quinoa salade met asperges hier.

Wil je trouwens meer weten over waarom asperges het Witte Goud genoemd worden en hoe ze geteeld worden (met alle ins en outs) lees dan dit artikel eens op lekkertafelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven