Atletiek voor kinderen; is dit de sport voor jouw kind?

Is atletiek de sport voor jouw kind?! Kinder voetbal of hockey voor kinderen ligt waarschijnlijk meer voor de hand. Toch zijn er ook kinderen die graag atletiek doen. En als er een afwisselende sport is, is dat wel atletiek. Houdt jouw kind van afwisseling en variatie en is het graag lekker in de buitenlucht bezig? Wellicht is hij of zij dan één van die kinderen die atletiek leuk vinden!

Meer over andere sporten voor kinderen lees je hier.

Stockfoto van kinderen die aan atletiek doen door stockfour

Atletiek voor kinderen in het kort

Bij atletiek moet ik eigenlijk meteen aan Dafne Schippers denken en haar prestaties op de Olympische Spelen. En er zijn nog veel meer goede topsporters die in de atletiek grote prestaties neerzetten. Het leuke aan deze sport is de veelzijdigheid en dat je je op oudere leeftijd op één onderdeel kunt toeleggen.

De sport atletiek bestaat uit verschillende onderdelen. Kinderen in de basisschoolleeftijd trainen vaak alle onderdelen van atletiek (hierna disciplines genoemd). Als ze ouder zijn kunnen ze zich specialiseren in 1 discipline of trainen voor een zeven – of tienkamp.

Discipline hardlopen in de atletiek

Bij het hardlopen zijn er verschillende onderdelen. Zo kan een kind meedoen aan:

 • Sprinten
 • Middellange afstanden
 • Lange afstanden

Daarnaast zijn er nog de onderdelen zoals het hindernisparcours en de estafette. De estafette is een teamonderdeel.

Enkele voordelen van het hardlopen? Je kind verhoogt er naast de conditie, ook kracht, snelheid en reactievermogen mee. Daarnaast werkt het toe naar het verbeteren van zijn of haar eigen recordtijden en doet zo succeservaringen op. Hoe ouder je kind, hoe langer de loopafstand en hoe hoger de obstakels worden.

Discipline werpen in de atletiek voor kinderen

Een andere discipline van atletiek is het werpen. Kinderen leren een kogel te stoten en te slingeren en een speer ver weg te werpen. Jonge kinderen oefenen nog met de basisvaardigheden, de echte werpdisciplines worden pas in de puberteit getraind.

Discipline springen

Een derde discipline is het springen. Hieronder vallen:

 • Springen
 • Hoogspringen
 • Polsstokhoogspringen
 • Verspringen
 • Drievoudig springen

Hoe meer conditie en kracht hoe verder een kind kan springen.

Wat zijn de voor- en nadelen van atletiek als hobby van je kinderen?

Voordelen:

 • Het biedt veel variatie waardoor er voor ieder kind wel iets is wat past. De ene houdt meer van hardlopen, de ander zal het werpen leuker vinden en weer een ander is van het springen.
 • Door de verschillende disciplines bouwen kinderen veel kracht en conditie op.
 • Kinderen leren zich beter en langer te concentreren.
 • Elke keer worden balans en coördinatie getraind.
 • De trainingen zijn veelzijdig van inhoud
 • Wedstrijden zijn niet wekelijks. Ze worden in de regio georganiseerd waardoor je als ouders niet het hele land door hoeft te crossen.

Nadelen:

 • Of je het een nadeel kunt noemen weet ik niet zeker maar het is een buitensport en ook een individuele. Het is vooral gericht op eigen records verbeteren.
 • Het nadeel van een wedstrijd is, als je deze bijwoont en wilt wachten, dat je rekening moet houden met minstens een dagdeel. Dit omdat ze alle onderdelen doen.

Tips voor ouders wiens kinderen aan atletiek sport denken

 • Het is handig als je je kind natuurlijke zonnebrand en extra water meegeeft. Zeker in de zomerperiode en doordat ze met sporten veel vocht verliezen.
 • Het fijnste is als het kind redelijk ontspannen in deze sport kan staan. Is jouw kind erg fanatiek en kan het nog lastig met tegenslagen omgaan? Dan is jouw coachende rol hierin erg fijn.

Vanaf wanneer kan mijn kind op atletiek?

Kinderen kunnen al vanaf 4 jaar starten met de atletiek training. Dat is lekker vroeg. Ze starten dan met de algemene atletiek training, de specialisatie van atletiek is vanaf 12 jaar. De trainingen zijn zo afwisselend mogelijk.

Hoe vaak wordt er atletiek getraind en wat is de trainingsinhoud?

Kinderen die jonger als 6 jaar zijn trainen 1 keer in de week atletiek. Een les duurt 60 minuten. Kinderen vanaf 6 jaar trainen 1 – 2 per week, de les duurt dan 60 tot 90 minuten.

De trainingsinhoud bestaat uit:

 • Coördinatietraining
 • Looptraining
 • Krachttraining
 • Techniek

Er zijn ook regelmatig wedstrijden, deze zijn vaak op zondag. Gemiddeld zijn er in de zomer 4 wedstrijden, ook wel de zomercompetitie genoemd. Dus in de maanden juni tot september kun je dit op de agenda alvast inplannen.

Er is ook zoiets als de clubkampioenschappen, tegen je eigen clubbie dus, en deze zijn vaak in augustus. En tenslotte wordt er ook een wintercompetitie gehouden, dit komt in de wintermaanden gemiddeld 3 keer voor.

Wat kost het als je kind aan atletiek wil meedoen?

De contributie is gemiddeld € 15 tot € 20,- in de maand. Maar er zijn ook atletiekverenigingen die maar € 30 per kwartaal innen, dat valt dan gelukkig mee. De atletiekvereniging in onze woonplaats rekent bij het inschrijven van de wedstrijden €4,- per keer.

Voor de uitrusting schaf je hardloopschoenen en eventueel spikes aan. Hardloopschoenen zijn verkrijgbaar vanaf 30 euro en spikes vanaf € 45,-. Spikes gebruikt je kind voor onderdelen als verspringen en korte sprintjes. Verder is een sportoutfit handig ( kort broekje en shirtje ) voor de warme dagen.

Voor de koude en natte dagen raad ik je aan om een windjasje, regenbroek, thermokleding en een warme winterjas aan te schaffen. Er wordt namelijk in weer en wind buiten getraind.

Bij Decathlon vind je van alles voor deze sport online.

Lees hier alles over andere sporten voor kinderen:

1 gedachte over “Atletiek voor kinderen; is dit de sport voor jouw kind?”

 1. Even wat bijstellingen: wedstrijden zijn vooral op zaterdag (hier in de regio, maar zie dat breder in het land).

  Het buitenseizoen loopt meestal van maart/april – eind oktober. De meeste verenigingen hebben in maart of april een openingswedstrijd voor het buitenseizoen. In de winter is er vaak een crosscompetitie in de regio. Dat is afhankelijk van de regio 3-5 keer in de periode oktober-maart. Daarnaast zijn er indoorwedstrijden, maar die zijn er niet overal. Slechts een beperkt aantal verenigingen heeft een indoor hal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven