Vrouwen zijn attent en mannen willen attent gevonden worden

Hahaha, alleen al die eerste zin van het onderzoek en persbericht triggert me. Vrouwen geven vanuit gevoel, mannen willen attent gevonden worden. Uh, oké, mannen willen dus niet attent zijn, maar attent gevonden worden 😉 .

attent

Attent zijn of attent gevonden willen worden

Doet me denken aan iets wat ik toevallig gisteren op tv zag. Een oudere man vertelde dat hij zo ontzettend blij was met zijn vrouw. Zijn vrouw was namelijk een moederlijk type, en hij vindt het heel fijn dat zijn eten op tijd klaar staat. Dat zijn kleren gestreken zijn. Dat hij koffie krijgt. Kortom… dat hij goed verzorgd wordt.

Maarrrrr zei hij ‘We zorgen goed voor elkaar!’. Op de vraag van de presentator wat hij dan zoal deed voor zijn vrouw meld hij na even nadenken ‘ik geef ze zo nu en dan een bloemetje’.

Aardig, denk je dan toch? Totdat hij opstaat om het bloemetje te laten zien. Hij trekt één klein slap bloemetje in een minuscuul vaasje van de schouw af. ‘Ik hem hem uit de tuin geplukt, maar ach… het gaat om het gebaar… Toch?’

Nou, dan kan je me opvegen hoor! Een schoolvoorbeeld van niet attent zijn, maar wel attent gevonden willen worden 😉 .

Afijn, we gaan door met het onderzoek…

Een persoonlijk bedankje zelf overhandigen

Nederlanders bestellen graag online, maar bedanken bij voorkeur iemand persoonlijk, herken jij dat ook?

Chocoladefabrikant Merci deed onderzoek naar de gewoontes van bedanken, een cadeautje geven én het gevoel bij het ontvangen ervan. Dat Merci écht als een bedankje in de markt is gezet, dat bewijst onze supermarkt wel tegen het einde van het schooljaar.

Ik ben namelijk zo’n moeder die op het aller-aller-allerlaatste moment ineens bedenkt… o ja, een bedankt juf cadeautje, dat moet ook nog. Dan is er uiteraard geen tijd meer om nog iets anders te bedenken of te maken en eindig ik steevast bij de chocoladeschappen in de plaatselijke super. Tevergeefs, dat wel. Want ik ben blijkbaar niet de enige moeder die ineens nog attent wil zijn met een bedankje en tref standaard een lege plek aan.

Dankjewel zeggen en attent zijn

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 16% bedankt met een cadeautje. Dat is eigenlijk niet zo heel veel. Terwijl een kleinigheidje alleen al een heel fijn gevoel kan geven bij de ontvanger. Attent zijn levert in dat geval niet alleen plezier bij de ontvanger op, maar ook bij jezelf. Want hoe fijn is het als je ziet dat de ander zo blij is met jouw kleinigheidje?

attent zijn

Waar bedanken Nederlanders voor?

Bedanken doen we graag en vaak, 44% van de volwassen Nederlanders zegt vijf tot tien keer per dag dank je wel (of thanks, bedankt of een andere variant). Ruim een derde zegt dit zelfs vaker dan tien keer op een dag. Een sms of whatsapp sturen om iemand te bedanken is tegenwoordig al net zo gangbaar als de vertrouwde schouderklop of knuffel.

Als het gaat om het bedanken met een cadeautje, dan bedanken we anderen vooral voor vriendschap en steun, maar ook voor alledaagse dingen. Bijvoorbeeld om de mensen om je heen te bedanken die er voor je zijn als je ze nodig hebt (58%), het bedanken van de buren als ze de post, planten en/of huisdieren verzorgen tijdens de vakantie (47%) of als iemand heeft geholpen met verhuizen of klussen (46%).

Minder vaak bedanken we voor de meer vanzelfsprekende inzet van de juf of meester van je kind (7%), de  klassenouder, voorleesvader of luizenmoeder (6%), de oppas (6%) of de schoonmaker (5%).

Het verschil tussen mannen en vrouwen in bedanken

Mannen willen attent gevonden worden, zo schreeuwt de kop van dit artikel. Dit blijkt uit onderstaande stukje van het onderzoek.

Persoonlijk een cadeau geven om iemand te bedanken voelt goed. 57% van de Nederlanders vindt het fijn om met een cadeautje een ander blij te maken. Opvallend is dat bij vrouwen de ontvanger centraal staat, ze geven significant vaker dan mannen een cadeau omdat ze de ander een goed gevoel willen geven. Bij mannen staat de gever centraal. Zij geven veel vaker dan vrouwen een cadeau om aan de buitenwereld te laten zien dat ze attent zijn.

attent met chocolade

Op welke manier bedanken we?

Veruit de meeste Nederlanders bedanken een ander het liefst mondeling (89%). Andere populaire manieren zijn het sturen van een sms of whatsapp (57%) of het geven van een zoen of hand (55%). 16% van de Nederlanders geeft of stuurt dus een cadeautje, wat ik persoonlijk best wel weinig vind.

Wat geven we als bedankje?

Het meest populaire bedankcadeau is een bos bloemen, gevolgd door een persoonlijk cadeau dat bij iemands interesse past. Denk hierbij aan drank, een cadeaubon en chocolade. 82% van alle Nederlanders geeft wel eens chocolade om iemand te bedanken.

Ook geinig… de reden waarom we graag een cadeautje persoonlijk geven heeft te maken met het feit dat we de reactie van de ontvanger willen zien als hij/zij het cadeautje krijgt. Stiekem denk ik dan… dat attent zijn gaat er dan uiteindelijk inderdaad ook om dat je attent gevonden wilt worden. Anders zou de reactie niet zo heel veel uitmaken toch?

Je ongemakkelijk voelen als je een cadeautje ontvangt

Uit het onderzoek blijkt ook dat zo’n 16% van de Nederlanders zich ongemakkelijk voelt als ze een cadeautje ontvangen als bedankje. Dat herken ik! Zo stom. Het zit deels in onze cultuur of opvoeding ofzo. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Zoiets.

ik denk overigens ook dat vrouwen hierin weer verschillen van mannen. Daarover zegt het onderzoek niets, maar ik verwacht dat vrouwen zich veel sneller ongemakkelijk voelen als ze een cadeautje krijgen dan mannen. Of vergis ik me?

Wat geef en ontvang jij eigenlijk het liefste als cadeautje? 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven