Een au pair of oppas in huis, waar kies je voor?

Je hebt iemand nodig om op je kinderen te passen terwijl jij/jullie werken. Je wilt de kinderen graag in hun eigen omgeving laten of misschien werk je wel onregelmatig waardoor je op vreemde tijden een oppas nodig hebt. Je kunt kiezen uit een oppas, maar misschien is een au pair ook wel een uitkomst voor je. Wat is het verschil tussen een au pair en een oppas aan huis?

Wat zijn de voor- en nadelen van een au pair? En welke kosten neemt dat met zich mee?

au pair of oppas in huis kiezen, wat zijn de voordelen en de nadelen.

Wat is een au pair?

Au pairs zijn jonge mensen (meestal meisjes) die uit een ander land komen. Zij komen hierheen om de taal te leren of omdat ze het leuk vinden om kennis te maken met een andere cultuur.

Door als au pair te komen, is dit voor hen te betalen, want zo verdienen ze ondertussen ook nog én hebben ze onderdak. Daarnaast maken ze zo echt van binnenuit de cultuur mee, wat het allemaal nog leuker maakt.

Een au pair komt dus bij jou in huis wonen. Daarmee is ze dan ook meteen een extra persoon in je gezin! Besef wel dat een au pair geen sloof van je is. Ook zij heeft recht op vrije dagen.

De au pair mag 8 uur licht huishoudelijk werk doen bij het gezin en maximaal 30 uur per week, dat is heel anders dan een oppas. Ze moet twee dagen in de week vrij zijn. Maar welke tijden en dagen dat zijn kan je dus prima afstemmen op jouw werkrooster.

Wat doet een au pair?

Een au pair of oppas kan naast het oppassen ook licht huishoudelijke taken op zich nemen. Je kunt overeenkomen dat ze tijden werken die je met een kinderdagverblijf niet zo makkelijk voor elkaar zult kunnen krijgen.

Zeker voor mensen met onregelmatige werktijden is het een heel fijne manier van oppassen als ze dit door een au pair laten doen. Een au pair kan je vinden via speciale bureaus die jou koppelen met een au pair.

Mijn broer heeft bijvoorbeeld jaren een au pair in huis gehad omdat het met ene oppas qua tijden niet makkelijk te regelen was.

Wat is het verschil tussen een oppas en een au pair?

Een oppas huur je af en toe in (of op specifieke tijden/dagen) om op jouw kinderen te passen. Zij zijn alleen die tijden er en zullen dus geen onderdeel van je gezin zijn.

Dat is eigenlijk wel het grootste verschil. Heb je maar af en toe iemand nodig? Oppassen kan je ook prima zo regelen via speciale bureaus als je zelf niemand in je nabije omgeving hebt, zoals een oppas oma.

En dan is een au pair natuurlijk niet echt noodzakelijk. Nu zit er natuurlijk een groot verschil tussen de ene oppas en de andere.

Ga je dus voor oma die oppast (en dus heel vertrouwd is), een buurmeisje die in de avond op komt passen, een naschoolse oppas of misschien wel voor nog een andere variant?

Een au pair is vooral heel fijn als je heel vaak een oppas nodig hebt en ook het licht huishoudelijke werk wordt vaker geaccepteerd.

Hoe liggen de kosten van een au pair t.o.v. een oppas? 

Een au pair kan je al vanaf 500 euro per maand bij je in huis laten wonen/werken. De au pair zal dus een verblijfsvergunning moeten hebben en een zorgverzekering moet ze ook aanvragen.

Hiervoor zijn speciale au pair-verzekeringen die ook kosten dekken die specifiek op haar van toepassing zijn. Bijvoorbeeld als ze gerepatrieerd zou moeten worden.

Verder zal een au pair-bureau betaald moeten worden en ook dat brengt dus kosten met zich mee. Deze kosten zijn weliswaar eenmalig maar lopen wel al snel op.

Verder kunnen er kosten bijkomen als het volgen van cursussen en uiteraard de kosten van het inwonen.

Heb je geen au pair maar een oppas dan betaal je natuurlijk alleen de gewerkte uren en het hangt van de leeftijd en ervaring van de oppas af hoeveel je die moet betalen.

Heb je alleen een oppas nodig om op de kinderen te passen als ze in bed liggen of gaat het om iemand die de kinderen de hele dag moet vermaken? Voor een oppas van 18 jaar, betaal je gemiddeld €8,50 per uur. Zijn ze 21 jaar of ouder dan zal dat gemiddeld oplopen tot €11 (in de avond ligt het iets lager).

Waar moet een au pair eigenlijk aan voldoen?

Een au pair heeft in ieder geval, zoals gezegd, een verblijfsvergunning nodig. Dit kan door bureaus geregeld worden, want zelf kan je dat niet doen.

Heb je zelf iemand gevonden die wel bij jou als au pair aan de slag wil, dan zal je toch via een erkend bureau deze verblijfsvergunning moeten regelen.

Verder moet de au pair tussen de 18 en 25 jaar zijn op het moment van aanvraag. Ze moet ongehuwd zijn en geen kinderen hebben. Het gastgezin moet minimaal uit 2 personen bestaan, de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning voor Nederland hebben.

Dit zijn de eisen die de Rijsoverheid stelt aan de au pair situatie, voor een oppas is dat een stuk makkelijker.

De voor- en nadelen van iemand in huis

Dan blijft nu de vraag nog overeind staan wie je dan moet kiezen. Om dat goed te kunnen besluiten is het slim om stil te staan bij de voor- en nadelen van een au pair.

De voordelen van een au pair ten opzichte van een oppas:

  • Er is altijd iemand thuis, wat fijn voor de kinderen is, maar ook voor jouw eigen gemoedsrust.
  • Er is veel minder geren en gevlieg met de kinderen nodig.
  • De kinderen hoeven niet steeds weer te schakelen tussen andere verzorgers, want de au pair is gewoon deel van het gezin en dus heel vertrouwt.
  • Een au pair kan ook licht huishoudelijk werk van je overnemen.
  • Onverwacht andere werktijden? Met een au pair is dat vaak wel op te lossen door te schuiven met de uren. Met een oppas wordt dat toch vaak lastiger.
  • Leuk: kinderen kunnen een andere taal leren van de au pair! Kinderen leren dat snel en een extra taal leren is alleen maar mooi meegenomen.
  • Oudere kinderen leren dat er ook andere culturen bestaan en kunnen hier door de au pair ook een beetje aan proeven

Maar natuurlijk zitten er ook nadelen aan:

  • Je hebt altijd iemand anders in je huis, wat dus ook betekent dat je veel minder privacy hebt.
  • De au pair wordt voor de kinderen heel vertrouwt, maar zal toch maar 1 jaar mogen blijven. Dat kan natuurlijk ook zorgen voor verdriet als ze vertrekt.
  • Omdat een au pair een deel van je gezin wordt (anders dan de oppas), kan het soms lastig worden om je mening te geven over zijn of haar werk. Terwijl jij feitelijk wel de werkgever bent. De grens vervaagt zeg maar. Maar natuurlijk hoeft dat helemaal geen probleem te geven!

Heb jij een voorkeur voor een au pair of oppas in huis?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven