Authentiek moederschap, 5 vragen om jezelf hierbij te stellen.

Voordat ik moeder werd, dacht ik vaak na over wat voor moeder ik wilde zijn. Natuurlijk een goede moeder, die oog heeft voor haar kinderen en gezin. Maar ook een werkende moeder, omdat m’n baan zo leuk is en het leven zo duur. Ik wilde absoluut geen moeder worden die niets zou ondernemen. En ik zou blijven sporten. Wat al helemaal niet zou leiden onder het moederschap, was m’n sociale leven en de dingen die ik in m’n vrije tijd doe. Nope. Ik zou het gaan doen op mijn manier en authentiek moederschap creëren voor mezelf.authentiek moederschap

Hoe creëer ik mijn authentiek moederschap?

Maar toen werd baby #1 geboren. En twee jaar later baby #2. In de tussentijd veranderde er een hoop. Met name in de manier waarop ik mijn tijd kon indelen en besteden. Zeker na de geboorte van baby #2. En tegelijkertijd zijn er al die andere moeders die ook hun leven vormgeven. Sommigen hebben er eentje, andere wel vier kinderen. En niemand doet het op dezelfde manier. Iedereen vult z’n leven anders in.

Er zijn er waarbij het wel lukt twee keer in de week in de sportschool te zitten en 1000 sociale activiteiten peer maand te hebben. Maar er zijn ook een hoop moeders die dit allemaal niet doen. Terwijl ze het misschien in zekere mate wel willen maar gewoon even niet kunnen. Misschien om financiële redenen. Of louter energiegebrek. Of omdat ze de prioriteiten anders leggen. Wie zal het zeggen? Iedereen doet het op zijn eigen manier. Toch?

Dichtbij jezelf blijven is moeilijk

Wat ik sinds dat ik moeder ben in ieder geval heb geleerd, is dat authentiek moederschap het meest moeilijke is om uit te voeren. Authentiek betekent betrouwbaar, geloofwaardig en echt. En vooral dat laatste, dat echte, is zo’n lastige. In deze context, van authentiek, betekent het eigenlijk dat je het doet zoals jij zelf echt bent. Zoals je het zelf echt wilt. En dat je daar trouw aan bent. Trouw aan jezelf. Zonder kunstjes.

Om me heen zie ik veel moeders met dezelfde strijd. Hoe zorg je er nou voor dat je een goede moeder bent voor je kids en daarnaast ook nog goed bent voor jezelf? Zonder iets na te streven dat voor jou onmogelijk is of je te vergelijken met anderen? Of door iets te doen wat eigenlijk niet bij je past? Want als je internet moet geloven, is alles mogelijk en zijn er vele uitersten. Maken we het onszelf daardoor niet veel moeilijker?

5 vragen die ik mezelf stel

Ik ben in ieder geval gestopt met kijken naar hoe anderen het doen. Ik wil me niet meer laten opjagen door allerlei plaatjes van moeders die het anders doen, los van wat ik vind van wat ze doen. Ik heb besloten om mezelf vijf vragen te blijven stellen en m’n leven daarop in te richten. Zodat ik dichtbij mezelf en mijn gezin blijf. Zodat ik iedereen kan geven wat nodig is. Wil je weten welke vragen dit zijn? Lees maar mee en doe er je voordeel mee!

  1. Hoe gaat het met mij? Denk hierbij aan wat je voelt, waar je aan denkt of mee zit. Wat je lijf je vertelt en bovenal wat je belangrijk vindt. Een moeder is meestal de spil van een gezin, dus het is belangrijk dat je deze vraag vaak aan jezelf stelt. Hoe het met jou gaat bepaalt namelijk ook wat je aankan.
  2. Hoe gaat het met mijn gezinsleden? Zijn er (meer) gezinsleden die ergens mee zitten? Check dit regelmatig bij ze.
  3. Wat is er nu nodig, eventueel per persoon? Wat heeft een ieder (inclusief jezelf) nodig om vooruit te kunnen? Is het rust? Of iets wat je kunt kopen? Of…?
  4. Hoe ga ik dat aanpakken? Wat is je volgende stap? Zelf ga ik hier heel bewust mee om en bid ik er ook voor.
  5. Wanneer ga ik ermee beginnen? Sommige dingen moeten snel, sommige dingen kunnen even wachten. Jij weet zelf het beste wat wel en niet kan. Dus denk erover na, maak een plan en voer het uit! En hierbij is heel belangrijk dat je hulp inschakelt als je weet dat je het zelf niet trekt.

Authentiek zijn, ik vind niets mooiers dan dat. Ik denk dat dit me gaat helpen dichtbij mezelf te blijven en authentieker te zijn. Zo komt authentiek moederschap ‘vanzelf’ op mijn pad. Ik hoop dat mijn kinderen dat ook lang zullen zijn. Dat ze zich niet laten leiden door wat anderen vinden of doen, maar worden zoals ze bedoeld zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven