Private leasen? Waarom niet?

Niet iedereen heeft een auto nodig, maar ik zou hem eerlijk gezegd toch niet willen missen. Mijn eigen auto niet, maar ook Frank zijn auto is ‘onmisbaar’. Die is overigens van de zaak dus dat is toch weer net wat anders. Maar het opgeven van mijn eigen auto staat voor mij gelijk aan het opgeven van mijn zelfstandigheid. Natuurlijk kan ik alles met openbaar vervoer doen, of met mijn elektrische fiets, maar ik hou een beetje van mijn auto. Alleen een lening afsluiten voor een auto, dat zou ik dan zelf niet doen. Sta jij op het punt om een besluit te maken over een auto kopen of leasen? Lees dan even mee.

auto kopen of leasen

Auto kopen of leasen, wat zou jij doen?

Private lease komt steeds vaker voor, ook in mijn vriendengroep zijn er vrienden die daar gebruik van maken. Geen auto kopen maar leasen dus. En waarom ook niet bedenk ik me tegenwoordig. Tuurlijk, je moet wel de mogelijkheid hebben om private lease aan te kunnen gaan. Maar als je die mogelijkheid hebt -en een deelauto is geen optie- dan zie ik eigenlijk ook wel de voordelen ervan.

1. Je vaste lasten zijn bekend bij private lease

Een auto rijden kost geld. Of dat je nu een auto gaat kopen of leasen, dat zal altijd zo blijven. Maar als je zelf een auto koopt dan ben je er nog niet. De verzekering en wegenbelasting kosten ook geld natuurlijk. En wat denk je van het onderhoud? De lasten van de eerste twee die weet je van te voren, maar onderhoud en reparatie kan je niet goed inschatten. En dat kan soms best oplopen.

Een paar weken geleden moest het zijraam van mijn audi TT vervangen worden omdat het niet goed meer afsloot. Kosten? € 400,00! Alleen een raampje (en het monteren natuurlijk). Als je een auto in de private lease hebt, dan betaal je een vooraf afgesproken vast maandbedrag en that’s it!

2. Je spaargeld kan je voor andere zaken bewaren

Als je al zoveel geld op je bankrekening hebt staan dat je een nieuwe auto zou kunnen kopen, dan kan je dat mooi laten staan. Ga je geen auto kopen maar leasen, dan kan je met je spaargeld iets anders leuks doen. Verbouwen ofzo, of zonnepanelen plaatsen. Die laatste is eigenlijk dubbel slim bedenk ik me nu. Met zonnepanelen op het dak van je huis bespaar je maandelijks met een beetje geluk misschien wel de helft van het bedrag uit wat je aan de private lease besteed!

3. Een nieuw auto onder je kont

De een is er gevoelig voor, de ander niet. Ik niet, maar ik snap wel dat iemand heel blij kan worden van een nieuwe auto. En als je dat hebt, dan ligt zo’n nieuwe auto met private lease toch net wat meer binnen handbereik. Zou je anders nooit een nieuwe auto (kunnen) kopen? Op deze manier kan je hem voor een vast maandbedrag wel rijden. Met al nieuwste snufjes erop en eraan. En over een paar jaar kies je ‘gewoon’ weer een nieuwe uit.

4. Private lease, handig als je voor tijdelijk een auto zoekt

Stel, je vindt een nieuwe baan een paar dorpen verderop en je weet dat deze maar voor bijvoorbeeld 2-3 jaar is. Dan kan je ervoor kiezen om zelf een auto te kopen, maar ook in dit geval is private lease misschien wel een uitkomst voor jou als particulier. Tegen de tijd dat je contract bij je werkgever afloopt kan je ook je auto gewoon weer inleveren. Blijf je niet met een auto zitten die je dan eventueel weer moet gaan verkopen.

5. Auto kopen of leasen als zzp’er

Voor zzp’ers kan een auto leasen in plaats van kopen ook handig zijn. Je kan de auto met een private lease niet op de zaak zetten, maar je mag wel je zakelijke kilometers ‘declareren’ aan je bedrijf. Die kosten gaan dan direct van je winst af en dat is weer voordelig voor je afdracht aan de belastingdienst. Zou je zakelijk leasen dan ligt dit overigens anders, want dan mag je maar maximaal 500 kilometer per maand privé rijden met de auto wil je onder de bijtelling uit kunnen komen.

6. Je least met keurmerk

Stel… je hebt niet echt verstand van auto’s maar hebt wel een auto nodig. Dan kan je zelf op zoek gaan naar een tweedehands auto als je niet over voldoende spaargeld beschikt voor een nieuwe auto. Heb ik ook gedaan. Maar als je een auto gaat leasen in plaats van kopen, dan heeft dat ook een keerzijde (als het om een tweedehands model gaat). Je weet niet goed wat je koopt. En wat je je daarmee op je hals haalt. Een auto kopen bij een particulier? Je moet het maar durven. Je hebt nul garantie. Omdat private lease zo in opkomst is bestaat hier gelukkig tegenwoordig een keurmerk voor. Zo weet je ook als particulier dat het goed zit.

7. Je hoeft niets te verkopen

Ben jij niet zo’n verkoper? Ook dan ben je misschien wel gebaat bij een auto leasen in plaats van kopen. Na de leaseperiode kan je de auto namelijk gewoon weer inleveren. Hoef jij niet met je auto richting een garage of via een autoverkoopsite aan de slag.

Een auto kopen of leasen? Wat doe jij?

Er is één ding wat je echter wel in de gaten moet houden als je geen auto gaat kopen maar leasen. En dat zijn de kilometers. Probeer vooraf goed in te schatten hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden. Sluit je namelijk een leasecontract af met te weinig kilometers dan betaal je in de lease misschien wel minder… maar uiteindelijk moet je dan gaan bijbetalen per extra gereden kilometer. En dat kan voor ongewenste verrassingen zorgen.

Wat zou jij doen? Liever een auto kopen of leasen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven