Waar moet je op letten als je een auto gaat kopen?

Een auto kopen is iets wat je niet dagelijks doet, dus is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Je droomt al langer van een bepaalde auto en dus ga je gericht op zoek. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? Want of je nu kijkt bij BMW X3 Occassion of juist bij nieuwe modellen van een ander merk, het blijft zaak om goed na te denken en niet alleen maar te kijken naar hoe mooi de auto is.

Waar let je op, wat heb je allemaal nodig en wat moet je regelen bij de aankoop van een auto?

waar moet je op letten bij het kopen van een auto

Waar koop je een auto?

Het zal van je wensen afhangen waar je het beste een auto kunt kopen. Maar weten waar je op moet letten bij het kopen van een auto is altijd belangrijk natuurlijk. Alhoewel er wel verschil is zit waar je de auto koopt.

Een nieuwe auto koop je vanzelf bij de dealer. Maar ga je voor een occassion, dan heb je meer mogelijkheden. Natuurlijk kan je een tweedehandsauto van marktplaats kopen.

Alleen kleven hier wel enkele nadelen(of risico’s) aan, die je niet zult hebben als je je auto bij een garage koopt en daarnaast moet je op andere dingen letten:

 • De auto is niet netjes nagekeken door een monteur.
 • Je weet helemaal niet of de mensen wel te vertrouwen zijn en er dus geen verborgen gebreken zijn door bijvoorbeeld een aanrijding.
 • Je hebt geen garantie.
 • Bij een autobedrijf kan je terug als er toch iets blijkt te zijn.
 • Heb je al een auto, dan kan je vaak die auto inruilen bij een garage. Bij een particulier uiteraard niet.

Wat moet je regelen als je een auto koopt

Een auto kopen is één ding, maar er komt wel meer bij kijken dan alleen een auto uitkiezen en betalen. Waar moet je bijvoorbeeld op letten als het gaat om dingen regelen bij het kopen van een auto?

 • Allereerst zal je het kenteken moeten laten overschrijven op jouw naam
 • Maar voordat je de weg opgaat moet je ook de WA-verzekering afgesloten hebben. Dit kan je bij praktische iedere verzekeraar doen. Dit is niet alleen slim, het is sowieso ook verplicht door de overheid!
 • Hoe zit het met de APK? Tot wanneer is hij nog goedgekeurd? Is hij toe aan een keuring? Dan zal je dit dus ook moeten regelen.
 • Helaas, maar als je een auto hebt, zal je ook motorrijtuigenbelasting moeten betalen. De belastingdienst zal je hier trouwens een rekening voor sturen, dus snel vergeten zal je het niet.

Waar moet je op letten als je een auto koopt

Als je zelf veel verstand hebt van auto’s, dan kan je prima zelf een auto kopen.

Ben je een starter of heb je echt geen technisch inzicht, dan is het meenemen van een persoon die er meer van afweet een heel goed idee.

Verkopers met hun mooie praatjes zijn vast blij als jij er geen verstand van hebt, waardoor je bepaalde gebreken misschien wel helemaal niet zal opmerken. 

Verder is het verstandig om het kenteken even te checken. Dit doe je met de RDW-kentekencheck. Je kunt dan de geschiedenis van de auto inzien.

Maar ook: je kunt zo ook checken of de auto niet als gestolen te boek staat! De kilometerstand kan je het beste even checken, zodat je weet dat er niet mee gesjoemeld is.

Bij tweedehandsauto’s kan je hiervoor een logo tegenkomen met de letters NAP. Dit wil zeggen dat de kilometerstanden logisch zijn. En er dus waarschijnlijk niet mee geknoeid is.

Ook kan je een RDW-voertuigrapport vragen aan de verkoper. Maar er zijn natuurlijk ook nog praktische zaken waar je op moet letten bij het kopen van een auto, zoals:

 • Hoeveel personen kunnen ermee vervoerd worden?
 • Hoeveel bagage kan er mee?
 • Hoe hoog is de wegenbelasting?
 • Wat moet je tanken of ga je voor opladen?
 • Hoe zuinig rijdt de auto (handig om te weten als je zoveel mogelijk wilt besparen op je autokosten)
 • Kan je ermee doen wat je met de auto wilt doen: kan jouw caravan erdoor getrokken worden, kan er een skibox op of kan je je surfplank ermee vervoeren…
Waar moet je op letten als je een auto gaat kopen?
Deze auto heb ik afgelopen jaar gekocht nadat ik een half jaar daarvoor mijn Audi TT verkocht en eigenlijk wilde proberen zonder een auto te doen… dat laatste is me toch niet heel goed bevallen 😉

Let er op of de auto die je koopt een eerlijke auto is

Een auto kopen die eigenlijk gestolen is, wil je natuurlijk niet. Kom je er later achter dat het gestolen is, dan loop je het gevaar dat de auto teruggaat naar de rechtmatige eigenaar (uiteraard).

Maar alleen de kentekencheck doen is niet voldoende. Er zijn handelaren die zo gehaaid zijn hierin, dat je zelfs daarmee niet alles uitsluit.

Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die een auto een andere identiteit geven. Ze kopiëren dan kenmerken van een auto die nog gewoon rijdt en dan heb je dus een auto met een vervalst kenteken.

Helaas is dit dus niet op voorhand te checken en kom je er pas achter als er problemen voordoen. Door bij een RDW-erkend voertuigbedrijf je auto te kopen loop je minder risico en hoef je hier niet echt op te letten.

Wat als je bij een particulier de auto koopt?

Ga je toch met een particulier in zee, dan heb je veel meer zaken om goed in de gaten te houden, om zo te kunnen checken of het allemaal wel vertrouwd is.

Controleer de id-gegevens van de verkoper en noteer het nummer van zijn rijbewijs of paspoort. Spreek bij hem thuis af (dat zegt meer dan ergens op een parkeerplaats ofzo) en laat hem maar over de auto vertellen.

Als eigenaar zou hij toch de ins en outs moeten weten. Het kenteken over laten schrijven doe je samen en je doet dus de kentekencheck van het RDW.

Klopt alles van de check met de auto in real life? Natuurlijk controleer je de auto goed (zo goed als mogelijk) op eventuele gebreken. Je zou ook kunnen kijken of de sleutels wel originele sleutels zijn en je checkt dus ook de kilometerstand.

Misschien is het kenteken in het glas gegraveerd? En zo ja, is die hetzelfde als die van het kenteken zelf?

En hoe zit het met het onderhoud? Wanneer heeft de auto onderhoud gehad? Tot slot: betaal nooit contant en check of je wel een compleet papieren kentekenbewijs hebt of de kentekencard.

Wat moet je meenemen als je een auto koopt (bij het ophalen)

Auto gekocht en ga je hem ophalen?

Dan neem je je rijbewijs of paspoort mee, zodat de auto overgezet kan worden op jouw naam. Eigenlijk is dat het enige.

Ruil je je oude auto in, dan moet je ervoor zorgen dat je alle sleutels meeneemt en het volledige kentekenbewijs.

Kort samengevat waar je op moet letten

Bij het kopen van een auto check je dus:

 • Praktische zaken als de grootte, hoe zuinig hij rijdt en dat soort zaken
 • Kijk de auto goed na of alles wel klopt. Zowel bij de auto zelf als bij de zaken erom heen (kentekencheck, kilometerstand)
 • Regel je zaken als verzekering en de overschrijving
 • Ga je lekker genieten van je nieuwe auto!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven