Je zegt al snel ājaā, als iemand een auto nodig heeft en vraagt of hij even die van jou mag lenen. Als je hem zelf niet nodig hebt, waarom niet? Maar mag je je auto uitlenen van de verzekering?
Of anders gesteld: stel dat je je auto uitleent, ben je dan nog wel verzekerd? Wie betaalt de schade als er dan iets gebeurt? Daar staan we in dit artikel bij stil.
Een autoverzekering afsluiten
Ben je in het bezit van een auto, dan moet je een autoverzekering afsluiten. Nu heb je hierin meerdere keuzes en je bent dus vast wel even bezig geweest om de beste optie voor jouw situatie te kiezen.
Wat verzeker je allemaal? Natuurlijk is het fijn als alles goed verzekerd is. Je kunt kiezen voor goedkoop een auto verzekeren, door even slim de verzekeringen onderling te vergelijken. Je kiest bewust de beste voor jouw situatie uit.
En jou kan dus āniksā meer gebeuren. Maar dan komt de vraag van je zus of ze even je auto mag gebruiken. Haar auto staat in de garage en ze moet toch echt met haar dochter naar zwemles toe. Je zegt vast ājaā tegen je zus, zonder er verder bij na te denken. Maar stel nou dat zij schade rijdt? Hoe gaat het dan verder met de verzekering bij het uitlenen van je auto?
Wat zijn de risicoās van het uitlenen van je auto?
Er kleven best wel wat risicoās aan het uitlenen van je auto. Want zeg nou zelf: je weet maar nooit of je je auto weer schadevrij terugkrijgt.
Nu is het al balen als er iets met je auto gebeurt, maar het kan natuurlijk nog erger. Want er kan ook schade (of erger) zijn bij een ander persoon, voertuig of ander object. En hoe gaat het dan verder? Wie draait voor de kosten op? Wie is hierin verantwoordelijk?
Wie betaalt er als er schade gereden wordt?
De auto is van jou, dus jij bent er verantwoordelijk voor! Zo, het hoge woord is eruit; de verzekering stelt jou verantwoordelijk bij je auto uitlenen.
Wordt er met jouw auto schade gereden, dan ben jij dus degene die ervoor opdraait! Jij krijgt de boete, de schade is voor jouw kosten en ook een eigen risico mag jij ophoesten. Voor een verzekeraar maakt het niet uit of jij zelf achter het stuur zat of een ander!
Zelfs niet als jij kunt aantonen dat je er helemaal niet bij was. Het is jouw auto en daarmee klaar. Mag het dus van de verzekering? Jaā¦Alleen kan het jou dus wel een financiĆ«le strop geven.
De schade aan je eigen auto bij uitlenen en de verzekering ervan
Heb je alleen een WA-verzekering, waarbij de schade aan je eigen auto dus niet verzekerd is? Dan komt dit hele bedrag voor jouw eigen kosten! De schade aan de ander wordt dan wel vergoed door de verzekering.
Maar je verliest hierdoor wel je schadevrije jaren en no-claim korting. Hierdoor zal je dus ook nog eens meer moeten gaan betalen als premie. Behoorlijk balen dus! Natuurlijk kan je dat ook zelf overkomen, maar als een ander dat even voor je āregeltā is dat toch wel heel zuur.
Heb je een Allriskverzekering, dan wordt weliswaar ook jouw eigen schade vergoedt, maar zit je toch met de stijging van je premie door het vervallen van schadevrije jaren en de no-claim korting.
En zijn er ook gewonden te betreuren? Ook dan blijft het zoals het was als je zelf gereden zou hebben.
Kan je de schade verhalen op de lener?
Natuurlijk kan je proberen om de schade die niet gedekt is, te laten betalen door degene die reed. Dat zou ook heel fair zijn als je je auto gaat uitlenen, ongeacht de verzekering. Maar ja: het kan ook veel gedoe opleveren.
Want niet iedereen is daarin even redelijk. Helaas zal deze bestuurder de schade nergens kunnen claimen. Dus ook als jij zelf even een auto leent van iemand anders is dat wel iets om even bij stil te staan, je bent hier dus niet voor verzekerd.
Mocht jij een ongeluk veroorzaken en dit netjes op willen lossen om de schade te betalen, dan moet je dit dus echt uit eigen zak betalen! En die kosten kunnen heel hoog oplopen.
Afspraken maken bij auto uitlenen als verzekering niet betaalt
Een auto uitlenen is dus allesbehalve zonder risico. Even snel je auto meegeven, is iets wat we vast allemaal weleens doen. En gelukkig gaat het meestal goed.
Maar of je nu slim doet aan het uitlenen van je auto, ook al heb je een verzekering, dat is een ander verhaal.
Het beste kan je wel afspraken maken hierover en eventueel ook vastleggen, zodat je dit achteraf kunt toepassen mocht dit nodig zijn. Ook al zijn dit best lastige gesprekken.
Maar dan nog blijft het afwachten of het dan goed verloopt. Want hoe je het ook went of keert, de eigenaar is en blijft de verantwoordelijke en of je geld terug zult zien van de gebruiker is maar de vraag. En die hogere premie zit je toch echt zelf mee opgescheept.
Als je zoon of dochter in je auto rijdt
Wist je trouwens dat er ook haken en ogen zitten aan een auto op jouw naam en je eigen kind als bestuurder? Je auto uitlenen aan je kind dat doet iedereen toch, ongeacht de verzekering die je hebt. Maar misschien is het slimmer om een tweedehands auto voor je kind te kopen.
Dit is geen probleem als het soms gebeurt, maar is je zoon of dochter nog jonger dan 24 jaar en de regelmatige bestuurder? Dan moet je dit wel even melden aan de verzekering. De verzekering gaat er namelijk vanuit dat ze dan meer risico lopen en dan zal de premie hierop afgestemd worden.
Nu zijn hier per verzekering verschillen in, dus vergelijk ook dit goed met elkaar. Goed Ć©n goedkoop auto verzekeren scheelt in ieder geval weer in de kosten. Soms heeft het namelijk ook invloed op je eigen risico. Het is in ieder geval iets om uit te zoeken als je kind start met autorijlessen.
Bezint eer ge begint aan het uitlenen van je auto
Kortom: moet je nu wel of niet je auto uitlenen, los van de verzekering?
Dat blijft natuurlijk een ingewikkelde vraag, want je zou zelf ook blij zijn als het even een noodgeval is.
Maar eerlijk is eerlijk, er kleven behoorlijke financiĆ«le risicoās aan! Ook als het niet om lange afstanden gaat, want ook dat kleine ritje naar de supermarkt kan ver genoeg zijn om een paaltje mee te nemenā¦