Op welke leeftijd kan je kind starten met autorijlessen en betaal jij de rijlessen of moeten ze die zelf betalen?

Op welke leeftijd mag je eigenlijk met autorijles beginnen? Het is hier in huis onderwerp van gesprek, ook al is puber ‘pas’ 15. Niet zo gek natuurlijk, want vanaf de leeftijd van 16,5 mag je kind al autorijles gaan nemen. En aangezien puber over een paar maanden 16 jaar wordt komt dit nu toch wel echt dichterbij. Daar komt nog bij dat je met de theorielessen voor je autorijbewijs al eerder kan beginnen want het examen daarvoor kan je al afleggen als je 16 jaar bent geworden. En als je kind begint met autorijlessen wat doe je dan met de kosten? Betaal jij dit, of laat je je kind zelf betalen? Wij deden onderzoek.

Autorijles leeftijd; hoe oud moet je zijn voor theorie en praktijk lessen en examen rijbewijs?

Allereerst dus even kort op een rijtje:

 • Oefenen van je theorie kan je altijd doen natuurlijk, dat is niet leeftijdsgebonden
 • Je theorie examen voor autorijbewijs mag je vanaf je 16e jaar doen
 • Praktijk autorijles mag je mee beginnen vanaf de leeftijd van 16,5 jaar
 • Auto rijexamen mag je doen als je 17 bent
 • Ben je geslaagd? Dan mag je in de auto stappen. Tot je 18e dient er wel een begeleidende coach mee te rijden

Wil je meer informatie over wie je coach mag zijn en hoe dat gaat met aanmelden en aanvragen van een begeleiderspas? Check de website van 2todrive even.

Let op: je theorie examen is 1,5 jaar geldig. Hou dat in de gaten! Heb je je examen gehaald maar ben je nog niet met de praktijklessen bezig en weet je nog niet precies wanneer je daarmee gaat starten dan loop je het risico dat je theorie examen papiertje verlopen is.

Wat kost het halen van een rijbewijs gemiddeld?

De kosten voor het halen van je rijbewijs hangen natuurlijk af van hoeveel autorijlessen je nodig hebt. En de een heeft nu eenmaal meer lessen nodig dan de ander. Misschien heeft jouw puber al wat ervaring opgedaan op een brommer, of is hij of zij gewoon een vlugge leerling. Maar misschien heb je juist ook wel een kind wat erg gespannen is voor de autorijlessen. Dan kan hij of zij zomaar een aantal lessen extra nodig hebben.

Gemiddeld worden er 35-45 autorijlessen genomen voordat men op rijexamen gaat. Het gemiddelde uurtarief ligt op € 41,00- € 44,00 voor een rijles (maar dit kan dus afwijken van de lokale tarieven die bij jou in de buurt gevraagd worden). Dat betekent dat je voor de rijlessen alleen al zo’n € 1.500,00 tot € 1.850,00 kwijt bent.

Dan heb je nog de overige kosten:

 • het praktijkexamen voor rijbewijs B zelf kost € 270,00
 • het theorie examen kost ook nog ongeveer € 50,00
 • Online de theorie cursus doen komt ook op ongeveer € 50,00
 • Aanschaf gezondheidsverklaring ongeveer € 35,00

Je bent dus ‘zomaar’ een slordige € 1.850,00 – € 2.250,00 kwijt voordat dit auto rijpapiertje op zak is. En dan is dat zonder onvoorziene omstandigheden. Zakt je kind de eerste keer dan zullen er nog een aantal rijlessen genomen moeten worden en opnieuw examengeld betaald moeten worden. Gezien de investering is het dus van belang dat je op zoek gaat naar een goede rijschool die aan jullie wensen voldoet.

Waar let je op bij het kiezen van een passende rijschool?

Je kind wil natuurlijk als het op 16,5 jarige leeftijd begint met autorijles zo snel mogelijk zijn of haar rijbewijs halen. Maar wel graag op een gedegen manier zodat ze ook veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Het gaat dan ook niet direct om zo weinig mogelijk lessen te hebben voordat je op examen mag van je instructeur, maar om een goede voorbereiding. Te vroeg op examen gestuurd worden kan zomaar tot gevolg hebben dat je zakt en nog meer moet lessen en opnieuw op examen moet. Dat levert veel extra stress op en natuurlijk nog de nodige kosten. Richt je dus niet alleen op de kosten, maar ook op de manier waarop de rijschool de lessen geeft. Super fijn dus als je bijvoorbeeld een gratis proefles kan volgen en er zijn rijscholen die die aanbieden, zoals bijvoorbeeld NXXT.

Omdat het volgen van autorijles nu eenmaal spannend is -zeker op jongere leeftijd- is het ook erg fijn als er een goede klik is met de rijinstructeur. Nóg fijner is het als je die rijinstructeur dan gewoon de hele tijd hebt. Een wisseling van instructeur kan erg vervelend zijn omdat iedereen op zijn eigen manier lesgeeft. Daarnaast kent die instructeur jouw kind ook en wie hij of zij waar op gelet moet worden. Ik weet van mezelf nog dat ik het bijvoorbeeld bij mijn motorrijlessen helemaal niet fijn vond om van verschillende instructeurs les te krijgen.

Verder is het prettig om te weten dat de instructeurs van een rijschool jaarlijks getraind en bijgeschoold worden, zodat je verzekerd bent van de juiste expertise voor het halen van je rijbewijs.

Wie gaat er voor de rijlessen betalen?

Een ander belangrijk punt waar je rekening mee mag gaan houden is hoe je de rijlessen wilt financieren. Zelf hebben wij daar wel een standpunt in, maar ik was eigenlijk bovenal ook nieuwsgierig hoe onze lezers hier mee omgaan. Vandaar dat ik een onderzoek gestart ben om te kijken hoe jullie voorzien in de rijlessen van je kinderen. Wie betaald er wat? Geef jij de rijlessen ‘kado’ aan je kinderen of laat je ze zelf betalen voor het halen van het rijbewijs? En waarom kies je daar eigenlijk voor? En daar kwam hetvolgende uit.

Een flinke meerderheid van de deelnemers die meededen aan het onderzoek (60%) geven aan dat zij de kosten voor rijlessen voor hun kind betalen. Reden hiervoor is dat ze vinden dat het onderdeel is van de opvoeding, net als een studie. Het overgrote deel doet dit door er al van het begin af aan voor te sparen. Ze sparen op een eigen rekening of een rekening voor hun kind. De rekening is dan specifiek bedoeld voor uitgaven zoals autorijlessen, studie en eventuele inrichting voor een eigen huisje als het zover is.

Een kleiner deel (25%) geeft aan dat ze hun kinderen -ongeacht de leeftijd- autorijles en examengeld zelf laten betalen. Ze moeten er maar voor sparen en voor werken is het gehoorde advies. Alleen dan leren kinderen de waarde van geld ook echt kennen.

Resterende 15% neemt een deel van de kosten van de rijlessen en het eindexamen voor zijn rekening. Ze geven daarbij aan dat hun kind ook zelf moet bijdragen in de kosten. Ten eerste om ze te leren dat er gewerkt en gespaard moet worden om iets aan te kunnen schaffen, maar ook gewoon omdat het nu eenmaal een flinke hap geld is.

Welke keuze maken jullie als het gaat om autorijles, de leeftijd van je kind en het betalen van de rijlessen en examengeld?

1 gedachte over “Op welke leeftijd kan je kind starten met autorijlessen en betaal jij de rijlessen of moeten ze die zelf betalen?”

 1. Avatar foto
  Emma de Graaf

  Onze oudste zoon is ook bijna oud genoeg om te beginnen met lessen, dus ook hier komt het onderwerp regelmatig voorbij. Ik ben het ermee eens dat het kiezen van een ervaren rijinstructeur belangrijk is en je je niet moet blindstaren op de kosten. Wij hebben de afspraak gemaakt dat het loon van mijn zoon naar zijn spaarrekening gaat voor studie en dat wij zijn rijbewijs betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven