Met de auto en je kinderen op vakantie

Voor veel mensen zit de vakantie er weer op. Vaak is dat een vakantie waarin ze met de kinderen middels een lange autorit op de plek van bestemming komen. Op vakantie gaan met je (jonge) kinderen, het is leuk en gezellig. Maar meestal is de reis iets waar menig ouder tegenop ziet, zeker als dit met de auto is. Op een cruise schip is entertainment genoeg. Maar je kinderen bezighouden in een vliegtuig, bus, trein of op je eigen achterbank tijdens een lange autoreis, dat is op zijn zachtst gezegd een enorme uitdaging te noemen. Vooral als je te maken krijgt met files of vertragingen. Het filerecord stamt uit 2014, toen stond er 994 kilometer file op de Franse snelwegen. Ruziemakende en schreeuwende kinderen onderweg, dragen niet bij aan een veilige en relaxte reis.

autorit met kinderen
Stockfoto van kinderen in een auto gemaakt door Sokolova Maryna

De eerste hobbel is de autorit met kinderen

Toen onze pubers nog pubertjes waren hadden ze een grote hekel aan reizen. Een van de oorzaken hiervan is altijd wel geweest dat ze heel snel reisziek werden. Een lange autorit met de kinderen was dan ook geen succes, Als we een grote afstand moesten rijden, stond er dan ook altijd een emmertje op de achterbank mét een zak erin. Ik had bij het autorijden met kinderen altijd een voorraad zakken en natte doekjes en water bij me. In de loop der tijd zijn ze daar wel overheen gegroeid, al blijft het een dingetje, die reisziekte binnen ons gezin. Nog steeds staat er een emmertje op de achterbank, het is een gewoonte geworden. Gelukkig wordt die tegenwoordig veelal als afvalbak gebruikt.

Onze kleine kinderen verveelden zich snel op de achterbank tijdens de autorit. Als we amper twintig kilometer hadden gereden kwam meestal de eerste ‘hoe-lang-is-het-nog’ vraag, ongeveer tegelijkertijd met de ‘ik-moet-plassen’ mededeling. Creatief moest er naar afleiding worden gezocht. Dit was lastig toen ze echt klein waren. Ik knoopte meestal een stuk speelgoed aan hun autostoel, zodat deze altijd dicht in de buurt bleef. Ik kan me nog een ritje naar België herinneren, zonder airco en navigatie in onze auto. Twee krijsende jongens met knalrode wangen werken niet positief op je richtingsgevoel als je bent verdwaald.

Zeuren om snoepgoed tijdens de autorit; daar hebben we wat op gevonden

Toen ze wat ouder werden, zeurden de kinderen uit verveling vaak om snoep tijdens de autorit. Eén van de dingen die we tot de dag van vandaag nog steeds uitvoeren is ons zelfbedachte snoepjes beleid. “Mam, mag ik een snoepje?” deze vraag achthonderdvijftig keer tijdens een autorit, om gek van te worden. Op een gegeven moment hebben we de regel ingevoerd: Bij elke honderd kilometer krijgen jullie een snoepje. Soms hebben ze pech, dan staan we in de file, dan duurt het heel erg lang. Maar de regel blijft zoals die is. Het navigatiesysteem is de scheidsrechter, die bepaald. Het scheelt een heleboel gezeur.

Bezigheden tijdens de autorit met kinderen

Hoe ouder de jongens werden, hoe makkelijker het werd om ze bezig te houden tijdens een lange autorit. Een leuk spelletje voor onderweg was, en is nog steeds, het zoeken van grappige kentekens, wat vooral met de Duitse kentekenplaten goed lukt. Een favoriet auto spel is ook; ik ken iemand die jij ook kent. Eén van ons neemt iemand in gedachte. Door middel van vragen stellen waar alleen ja of nee op geantwoord mag worden moet je achter die persoon zien te komen. Een ander spel dat gemakkelijk te spelen is in de auto is de letterslinger. Geen idee hoe het echt heet, en of het überhaupt een naam heeft, en eigenlijk weet ik ook niet of het een officieel spel is, maar de bedoeling is een zo lang mogelijke rij te maken van bijvoorbeeld jongensnamen. De laatste letter van de eerste, moet de eerste letter van de volgende zijn. (Kees-Simon-Noud-Daan-Nico)

Als de bodem van de snoep pot bereikt is, de letterslinger oersaai, ‘Ik-ken-iemand-die-jij-ook-kent’ te lastig, en het dak van de auto eraf gaat door ruzie op de achterbank, terwijl de vakantiebestemming nog niet is bereikt is er nog één ding wat je als ouder kunt proberen. Het spel, wie kan er zo lang mogelijk stil zijn….

Hoe hebben jullie de lange autorit met de kinderen weer overleefd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven