Zomer leesdip ligt op de loer, je kind zakt zo 1 à 2 AVI niveaus

De zomer leesdip ligt op de loer. Voorkom dat je kind in leesniveau zakt! Heeft jouw kind afgelopen schooljaar ook zo hard gewerkt aan zijn of haar AVI leesniveau? En wil je dit behouden? Lees dan vooral dit artikel, want kinderen kunnen in de zomer zomaar terugzakken in hun Avi niveaus.

AVI niveaus up to date houden, voorkom zomer leesdip

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in de zomervakantie niet lezen, 1 á 2 AVI niveaus terugzakken in hun leesniveau. Dit wordt de Zomer Leesdip genoemd. Kinderen die juist veel lezen, krijgen een hoger niveau.

avi niveaus

Het hele schooljaar wordt er hard gewerkt aan leesvaardigheden. Niet raar, want in je leven heb je nog heel wat leesvaardigheden nodig. Al is het alleen om je Facebook, whatsapp berichten en e-mail te checken 😉 . In de jonge jaren wordt de basis van de leesvaardigheden al gelegd. Daarom wordt er ook zo gemotiveerd om boekjes te lezen met de allerkleinsten. Het leren kennen en herkennen van woorden en hun structuur begint al snel na de geboorte.

Niet lezen, geen ontwikkeling

Als je niet leest, ontwikkel je ook geen leesvaardigheden. Misschien herken je dit van jezelf, van het moment dat je na jarenlang uit de schoolbanken geweest te zijn die cursus ging doen en de teksten wel 20x moest lezen omdat je het niet kon volgen. Snel lezen, verbanden leggen tussen zinnen, betekenis van woorden weten… dat kost gewoon tijd. Als dit bij ons volwassenen zo werkt, hoeveel meer zal dit dan niet voor kinderen gelden die nog lang nog niet zoveel “lees uren” hebben gemaakt?

Conclusie is dan ook simpel: wil je de Zomer leesdip voorkomen bij jouw kind zodat ze geen AVI niveaus terugzakt? Motiveer de kids dan om te gaan lezen in de zomervakantie. En nee, ze hebben er vast geen zin in. Maar niet getreurd! Het gaat er niet om wát ze lezen, maar dát ze lezen! Ook al zou een super tof boek natuurlijk leuk en goed zijn, het is geen vereiste. Alle woorden die ze lezen zijn mooi meegenomen!

8 tips om de AVI niveaus op peil te houden

Dat wat het allerbeste werkt met kinderen is dat je ze laat kiezen. Hier wat tips die het misschien aantrekkelijker- en leuker maken om in de vakantie te gaan lezen en die beruchte zomer leesdip te voorkomen:

  1. Stop zelf niet met lezen. Goed voorbeeld doet volgen.
  2. Strips lezen is ook lezen. Vind je kind een strip wel leuk? Neem dan wat strips mee op vakantie en ga samen met hem of haar een stripverhaal lezen!
  3. Houd je kind van koken? Het (samen) lezen van een recept en bereidingswijze is natuurlijk ook gewoon lezen. Wel de moeilijke woorden voorlezen en uitleggen, anders is er geen doorkomen aan.
  4. Willen jullie een dagje uit? Verzamel wat folders of flyers van de potentiële bezoekplaatsen en laat de kids deze lezen. De attractie die ze het leukst vinden mogen ze dan kiezen. Laat ze daarna drie leuke dingen onderstrepen of opschrijven, ter motivatie van hun keuze en aan jullie vertellen.
  5. Taalspellen spelen, super leuk voor in de vakantie! Denk hierbij aan scrabble junior, rompompom en letterspelletjes voor beginnende lezers (bijvoorbeeld maan roos vis).
  6. Zoek en maak een Kinderzwerfboek! Kinderzwerfboeken zijn boeken die op allerlei plekken te leen zijn. Je kunt een boek van jezelf ook tot Kinderzwerfboek maken. Leuk idee dus voor de vakantie, een boek ergens op een kinderzwerfboekstation halen en een boek dat niet meer gelezen wordt ter beschikking stellen. We hebben er al eens eerder over geschreven, in het blog over kinderzwerfboek.
  7. Lezen is overal! Menukaarten, bewegwijzering, informatiebordjes in de dierentuin… zoek de mogelijkheden daar waar je naartoe gaat om het lezen actief te houden.
  8. Een laatste maar belangrijke tip… Laat je kind succes ervaren. Alles wat moeilijk is mag voorgezegd worden. En moeilijke woorden moeten uitgelegd worden, anders leren ze nooit de betekenis. Het beste is lastige woorden langzaamaan, lettergreep voor lettergreep, samen te lezen zodat het kind de lettercombinaties leert.

In samen doen ligt de oplossing

Lezen kan ontroerend zijn, grappig zijn, ontspannend en leuk zijn maar natuurlijk ook informatief. Het is leuk om dit samen met je kind te ontdekken. Jij kent je kind het beste en weet wat misschien voor hem of haar werkt. Oefenen is de sleutel, probeer dat echt op te pakken in de vakantie. Zeker als je kind net begint met lezen.

Er zijn vast nog veel meer voorbeelden en tips uit de praktijk om de AVI niveaus op peil te houden. Wil je iets delen? Laat het achter in een berichtje en we vullen het aan!

Meer achtergrondartikelen vind je hier, even doorscrollen naar “meer info over zomerverval”.

Leuke spelletjes om te blijven oefenen tegen de zomer leesdip

avi niveaus

Voor je vakantie verzekerd zijn van de nodige spelletjes die je op weg kunnen helpen? Online kan je bijvoorbeeld de volgende leuke spelletjes bestellen die je kunnen helpen met het speels blijven oefenen:

2 gedachten over “Zomer leesdip ligt op de loer, je kind zakt zo 1 à 2 AVI niveaus”

  1. Merk het inderdaad aan mijn oudste. Sinds een jaar krijgt ze elke week de Tina, haar leesniveau ging met sprongen omhoog. Daarvoor vond ze bijna niks leuk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven