Eten, dat is iets dat ik graag doe. ‘Mama, wat gaan we straks eten?’, was de eerste vraag die ik als kind aan mijn moeder stelde als ik uit school kwam. Ik was (en ben nog steeds) erg blij dat ik een leuke jongen tegenkwam die ook van eten hield: mijn vriendje en inmiddels mijn man (ook al zijn we niet getrouwd). We vonden het altijd erg leuk om samen te koken en daar dan uitgebreid van te genieten. Ook uit eten doen we graag. Het maakt ons niet zoveel uit waar we gaan eten. Er zit altijd wel iets bij wat we lekker vinden. De keuze op de menukaarten is ons eerder te groot dan te klein. Ook in het buitenland is eten nog nooit een probleem voor ons geweest. Iets nieuws proeven? Ja graag! Maar het avondeten met kinderen is een ander verhaal.
Lees ook: Wat eten we mam? Om gek van te worden, die vraag!
Avondeten met kinderen, wat als je moeilijke eters hebt?
Tja, je raad het al… onze kinderen zijn erg moeilijke eters. Ongelofelijk hoe dat kan als je zelf echt bijna alles lust. En ook lastig, want ik kan me daar erg moeilijk in inleven. Het vervelendste vind ik, dat ze een maaltijd niet alleen voor zichzelf verpesten, maar ook voor ons. Wat is het toch een enorm verschil, gezellig met z’n tweetjes eten of met drie mopperende kinderen erbij. Het avondeten met kinderen is bij ons altijd weer een uitdaging.
Dat lust ik niet!
Met een baby vond ik de maaltijden het vervelendste. Dan zit je zelf de baby te voeden op het moment dat iedereen al lekker zit te eten. Daar kan ik heel slecht tegen, want als ik trek heb en anderen zie genieten, wil ik zelf ook eten hebben 😉 . Groente hapjes geven, dat ging bij alle drie onze meisjes nog goed, ze lustten toen alles nog. Bij ons ging het mis op het moment dat de geprakte hapjes werden vervangen door losse stukjes vlees, vis, pasta, rijst, aardappels en groente. En dan gaan ze dus mopperen ‘Dat lust ik niet!’ of nog erger ‘Bah, dat is vies!’, terwijl je zelf net lekker zit te eten…
Lees ook: Tafelklets, houdt het gezellig aan tafel
Het zijn natuurlijk vooral de gezonde producten en minder standaard (nieuwe) recepten, die zij minder lekker (zeggen te!) vinden. En dat zijn nou juist de gerechten die wij dan heel lekker vinden. Nou, het genot wordt een stuk minder op het moment dat kinderen gaan mopperen, weigeren te eten van het avondeten of zelfs weg lopen van de tafel. We negeren het zoveel mogelijk, maar helemaal lukt dat natuurlijk niet. Want tja, je raakt toch geërgerd en je moet er toch ook soms wel wat mee…
Tips: Boekentips voor moeilijke eters: Toptips voor moeilijke eters en Moeilijke eters van Tania Stegen-Hanson of Tafelklets, ook een echte aanrader.
Geen oplossing, wel tips voor het avond eten met je kinderen
Mijn oplossing? Die heb ik natuurlijk niet. Eten kun je er nou eenmaal niet inproppen en avondeten al helemaal niet. Dat moeten ze zelf doen. Ik merk wel dat het avondeten bij onze kinderen beter gaat naarmate ze ouder worden. Hier zijn wel een paar tips.
- Vooraf rauwe groentes aan je kinderen geven, dan mogen ze het bij de maaltijd skippen. Zet gewoon een bakje met komkommer, paprika en worteltjes neer. Ongemerkt wordt hier heel wat van gesnoept.
- Als je zelf een mindere dag hebt, pannenkoeken bakken.
- Soms je kinderen alvast eten geven, terwijl je zelf later (als de kinderen op bed liggen) ontspannen gaat eten.
- Een stoffer en blik met een stok eraan en/of steelstofzuiger (inclusief kruimeldief en zonder snoer!) voor het puinruimen na de maaltijd
- Het gezellig houden, niet teveel aandacht besteden aan het negatieve gedrag en het leuk maken aan tafel.
Lees ook: gezond eten met kinderen, het is weer etenstijd
Positieve gesprekken aan tafel
Niet teveel negatieve aandacht geven lukt beter als er een positief gesprek wordt gevoerd tijdens de maaltijd, een mooie afleiding. Bij ons thuis wordt meer dan genoeg gekakeld (dat krijg je met vier kippen in huis en slechts één zielige haan). Voor als dit minder vanzelf gaat zijn hier vijf vragen om aan je kind(eren) te stellen om tot een positief gesprek te komen.
- Waarvan kreeg je vandaag energie?
- Wat is het mooiste dat je vandaag voor een ander hebt gedaan?
- Wanneer voelde jij je trots vandaag?
- Wie of wat heeft je vandaag aan het lachen gemaakt?
- Wat ga je morgen anders doen dan vandaag?
Heb jij nog bepaalde ‘methodes’ die je volgt voor het avondeten met kinderen waar wij allemaal wat van kunnen leren?
Gebruikte afbeelding via Shutterstock