Een muur met wandtegeltjes behangen? Mijn eerste kritische blik op het Azul spel bezorgde me een frons op mijn voorhoofd. Want wie is het hierin niet met me eens? Het klinkt een beetje bijzonder dat het doel van het spel is om een muur van wandtegeltjes te voorzien. Maar hé -openminded als ik ben- ga ik met frisse zin aan de slag om Azul onder de knie te krijgen. Eerst nemen Frank en ik samen de spelregels door en spelen we het alvast een keertje met zijn tweetjes. Als voorbereiding op de spelletjes avond met Luc en Lotte. Hieronder lees je onze ervaringen met het Azul spel in de review.
Azul spel; een aanwinst voor je spellencollectie!
Laten we hem er maar gelijk inkoppen. Azul is wat ons betreft als spel écht een aanwinst op onze spellencollectie. Het is weer eens wat anders dan met lego spelen of een legpuzzel maken. In deze review kom je er vanzelf achter waarom we dat vinden. Maar eerst wil ik graag even ingaan op de spelregels en het doel van dit familiespel.
Het doel van het Azul spel
Heel simpel gezegd is het doel van dit spel dat je de meeste punten haalt. Want diegene met de meeste punten heeft het spel gewonnen. En níet diegene die als eerste het spel ‘uit’ maakt. En dit is een enorm verschil met alle andere spellen die ik ken. Je moet er -naast je eigen strategie voor het leggen van de wandtegels- dus heel erg op bedacht zijn wat je tegenstander doet. Kan jij het spel afmaken? Zorg er dan eerst voor dat je weet hoeveel punten je tegenstanders hebben. Want als het spel afgelopen is dan tellen de meeste punten.
Een simpele ‘ik heb het spel uitgemaakt dus ik win’ telt hier dus niet. En dat vind ik persoonlijk een grote plus van dit spel. Daarnaast geeft dit doel van Azul wat ons betreft een nieuwe dimensie aan het spel.
Spelregels van Azul in het kort:
De spelregels zijn op zich niet zo moeilijk, maar je moet het gewoon even doorhebben:
- Als uitgangspunt om te starten met het spel leg je op iedere fabrieksschijf 4 wandtegels
- Iedere deelnemer krijgt een scorebord met wand erop waar je de wandtegels op moet gaan sparen
- De rest van de tegels gaat in de zak
- Uiteraard start iedereen met de score 0
- Diegene die het laatste in Portugal is geweest mag beginnen en krijgt het start fiche
Je speelt het spel in verschillende rondes:
- In ronde 1 nemen alle spelers op hun beurt tegels uit het spel. Dit kan op 2 manieren; óf je kiest alle tegels van dezelfde kleur van één van de fabrieksschijven die er liggen. Óf je pakt alle tegels van dezelfde kleur uit het midden van het spel. Ben jij de eerste speler die uit het midden van het spel pakt? Dan is ook het start fiche van jou (en mag je dus de volgende beurt starten).
- Ronde 2: Als iedere speler tegels heeft gekozen is het voor iedereen tijd om de wandtegels neer te leggen in de rijen vóór de muur. Let op: in één rij mogen alleen maar tegels met hetzelfde patroon liggen. ps… hou je tegels van dat patroon over? Dan moet je die op de vloertegels leggen (dit worden je strafpunten die je naderhand weer van de score af moet trekken)
- Bij ronde 3 ga je de muur bekleden. Heb je een rij met dezelfde tegels compleet? Dan mag je een van die tegels op de juiste positie in je muur leggen. De rest van de tegels gaat in de doos en komt pas weer in het spel als de zak leeg is. Bij het bekleden van de muur tel je gelijk als je de tegel op de muur legt hoeveel punten dit je oplevert en verplaats je je zwarte blokje op het scorebord. (Vergeet niet de behaalde vloertegels als aftrekpunten te rekenen).
Zolang het spel nog niet uitgemaakt is door een van de spelers kan je bovenstaande rondes opnieuw spelen.
Conclusie: onze ervaringen tijdens het spelen van familiespel Azul
om te beginnen werd ik al blij van de eenvoud van de spelregels. Het is niet moeilijk om het spel te spelen en dat maakt het ook voor jongere spelers goed te begrijpen. Het is wél een uitdaging om de beste strategie te bedenken om te kunnen winnen. En daar ligt nu juist het pluspunt van Azul. Ondanks dat het niet moeilijk spelen is kan je er een hele uitdaging van maken voor jezelf.
Sterker nog… wij hebben het nu een aantal keren gespeeld en ik heb werkelijk nog geen flauw idee welke strategie ik het beste kan hanteren om uiteindelijk zoveel mogelijk punten te behalen. Duidelijk is in ieder geval wel dat je het spel niet te snel wilt ‘uitmaken’ door 5 wandtegels op een horizontale lijn te leggen.
De eerste keer dat ik het spel speelde met Frank sloeg hij me met allerlei extra punten om de oren en verloor ik dik. Toch was ik eager om het spel nog een keer te spelen. Ook Luc en Lotte waren al snel om. Beiden vinden ze het Azul spel heel leuk, alhoewel ik wel moet aangeven dat Luc enigszins geërgerd was door zijn score 😉 . Lotte daarentegen was dolenthousiast, want die won met het grootste gemak. En dan blijkt dat dit soort familiespelletjes dus écht de beste manier zijn om een gezellige avond te hebben. Bij ons staat het Azul spel in ieder geval vooraan in de kast!
Ken jij Azul al en zo ja, wat vind jij ervan?