De Baai van de Somme, een heerlijk weekendje natuur snuiven

Twee weken geleden waren wij een weekend bij de Baai van de Somme, ook wel Somme Vallei genoemd. Noord-Frankrijk komt niet zomaar als eerste in me op om een weekendje te vertoeven, zeker niet aan de west-kust, maar dat is een grote vergissing gebleken. Wat is het daar prachtig!

Daarbij komt dat dit gebied voor ons op nog geen vier uur rijden ligt, vanuit de omgeving den Bosch bekeken. Met de mazzel dat Lotte afgelopen jaar nog op vrijdagmiddag vrij had en Luc zijn rooster in de brugklas ook maar tot vrijdagmiddag twee uur gevuld was konden wij dus lekker vroeg op pad.

baai van de somme

Een weekend de Baai van de Somme verkennen

Misschien denk jij wel, die is gek… vier uur rijden voor een weekendje weg, maar wij doen dat wel vaker 😉 . Er valt op dit soort afstanden zoveel moois te zien en zeg nu zelf, die vier uur zijn zo voorbij, toch? Beetje kletsen, beetje samen liedjes zingen en voilà, je bent er!

Waarom de Baai van de Somme?

Ik wilde graag een keertje richting de westkust van Frankrijk. Normaal gesproken hebben wij in de grote vakanties de neiging om richting zuid Frankrijk te rijden en in de buurt van Monaco, Fréjus of Cannes te vertoeven. Of we gaan richting Spanje. En ook al kom ik al jaren in Frankrijk, het hele deel aan de westkust, waaronder de Baai van de Somme, dat heb ik dus nog nooit gezien. Daarbij houden we van de natuur, dus hoog tijd om hier verandering in te brengen.

le crotoy haven

De Baai van de Somme is een prachtig stukje natuurgebied in Picardië, ongeveer 70 km² groot. Het doet aan als een soort waddengebied en het hele eb en vloed gebeuren is hier overduidelijk te volgen, best wel indrukwekkend moet ik zeggen!

Le Crotoy, een bezoekje waard

Het plaatsje Le Crotoy is zeer zeker een bezoekje waard. Wij hebben vertoefd op camping le Ridin van Yelloh Village, vlakbij le Crotoy. Een camping van bescheiden formaat, maar van alle gemakken voorzien. Lotte vroeg zich alleen af waarom nu juist onze stacaravan roze was. Tja, acht jaar oud hè, dan kan dat natuurlijk ècht niet meer 😛 .

Afijn, in le Crotoy kan je goed zien wat ik bedoel met de eb- en vloed verschillen. Daar waar je de haven va le Crotoy binnenkomt (vanaf het binnenland gezien), heb ik 2 foto’s voor je. De een is gemaakt aan het einde van de ochtend en de ander op het einde van de middag, vanaf de andere kant weliswaar, maar je ziet wel overduidelijk wat eb en vloed hier doet.

baai van de somme, le crotoy
eind van de ochtend, eb, bootjes op het droge
baai van de somme met vloed
eind van de middag, vloed, dezelfde bootjes op dezelfde plek…

Prachtig gezicht hè.

Buiten het feit dat je hier in le Crotoy heerlijk kan wandelen, door het stadje of over het strand kan je hier enorm lekker eten (verse mosselen uiteraard) én hebben ze de mooiste huizen met pasteltinten waar je spontaan verliefd op wordt. Dag één was voor ons dan ook volledig gevuld met de natuur en dit stadje.

le crotoy, mosselen eten

le crotoy, huizen meyt pasteltinten

Wat is er te doen in de omgeving van de Baai van de Somme?

Vanalles, dat mag al wel vast gezegd worden 😉 . Ik zal een aantal activiteiten uitlichten die zeker de moeite waard zijn om te doen.

  • Fietsen
  • Met het treintje rond de Baai van de Somme
  • Bezoek aan vogelpark van Marquenterre
  • Met paard en wagen over het strand
  • Zeehonden spotten
  • Kastelen bezoeken

Fietsen

Het gebied is prachtig om met de fiets te bekijken. Het is hier relatief vlak, dat maakt het een stukje makkelijker, zeker als je kinderen zelf gaan fietsen. Wij waren vast van plan om de fiets te pakken, maar helaas hadden we -op het moment dat we wilden starten- last van regen 😉 . Voor ons dus geen fiets deze keer, maar een volgende keer gaan we dit zeker doen. Je ziet de omgeving dan toch op een andere manier.

Op onze camping kon je overigens gewoon fietsen huren, dat is wel handig!

Met de stoomtrein op pad

Een andere leuke manier om de omgeving van de Baai van de Somme te bekijken is een ritje met de stoomtrein, de Chemin de Fer. Kleine kinderen raken zo in de ban van ‘vroeger’, maar ook voor volwassenen is deze treinreis leuk om te doen. Je ziet net wat meer dan dat je met de auto gaat en wist je dat je zelfs kan dineren in deze stoomtrein? De route die je aflegt is ongeveer 27 kilometer.

Meer informatie over de stoomtrein vind je hier.

Vogelpark Marquenterre

Het Parc du Marquenterre is een beschermd gebied van 200 ha en ligt in het hart van het natuurreservaat Baie de Somme. In alle seizoenen kunt u de soorten observeren zonder ze te storen. Duizenden vogels (waadvogels, kustvogels, kruisvogels en roofvogels) en andere zoogdieren die te bezichtigen zijn, uiteraard zijn er gidsen aanwezig.

Te paard of met paard en wagen touren

Nóg leuker dan met de trein (vind ik dan hè 😉 ), is een tocht te paard of met paard en wagen door dit prachtige natuurgebied.

Ben je stoer genoeg om zelf op een paard te gaan zitten, dan kan je op ‘de Henson’ de omgeving verkennen. Je hoeft hier overigens niet heel stoer voor te zijn, want dit paardenras schijnt het liefste paardenras ter wereld te zijn. Zelfs de allerkleinsten kunnen hierop blijven zitten. Wil je toch liever in de wagen achter een paard? Dat kan ook! Meer informatie vind je hier.

Baai van de Somm, le Hourdel

Zeehonden spotten

Net als in ons eigen landje kan je ook hier in de Baai van de Somme zeehonden spotten. Je kan met een gids een wandeling maken waarbij je niet alleen de zeehonden ziet, maar ook bijvoorbeeld vogels gaat spotten. Wij hebben er op zondag voor gekozen om zelf op pad te gaan.

De zeehonden spot je ‘aan de andere kant’ van de Baai van de Somme, bij le Hourdel. Je kan daar op allerlei manieren komen (zoals hierboven aangegeven), maar ook gewoon met de auto. In dat geval parkeer je gewoon bij le Hourdel, in het puntje. Vanaf de parkeerplaats is het nog een lekkere wandeling en naarmate je verder het strand oploopt zie je vanzelf de zeehondenkolonie op een wad liggen zonnen. En spelende zeehonden in het water 😉 . Hoe bijzonder blijft het om dit soort dieren in het wild te spotten, fantastisch. Het geeft een soortgelijk gevoel als de dolfijnen die we spotten tijdens onze vakantie op Tenerife met de kinderen.

baai van de somme, zeehondenjong

Naarmate we verder het strand opliepen bleek er aan onze kant op het strand nog een klein wit zeehondenjong te liggen, moederziel alleen. Waarschijnlijk ‘achtergebleven’ toen het eb werd. Een sneu gezicht, maar gelukkig waren er een soort lifeguards aanwezig die al druk plannen aan het maken waren om dit zeehondenjong dichter bij het water te krijgen zodat ze weer door haar moeder gevonden kon worden. Hierboven bij de pijl zie je het zeehondenjong en in de cirkel bevinden zich alle andere zeehonden… ver weg voor dat kleintje hè 🙁 .

Kastelen bezoeken

Denk je aan Frankrijk dan denk je aan kastelen nietwaar? Op een halfuurtje van de Sommebaai vandaan bevindt zich het kasteel Domaines du Chateau de Rambures. Het gehele jaar door kan je hier terecht voor een mooie rondleiding.

Eindconclusie van ons bezoek aan de Baai van de Somme

We moeten nog een keer terug 😉 . Heel simpel. Al het bovenstaande kan je niet doen in een weekendje Frankrijk. Ik ben zelf heel blij dat we lekker gewandeld hebben, de zeehonden gespot hebben (inclusief babyzeehondje) en le Crotoy bezocht hebben. Toch zou ik ook heel graag nog eens terug gaan om met de stroomtrein te gaan, door het vogelpark te sjokken en ook gewoon een beetje relaxed rond te fietsen en een lekker boekje te lezen op Camping le Ridin. De camping zelf hebben we alleen maar gezien vlak voor het slapen en direct na het wakker worden, typisch gevalletje van jammer, want ze hebben er een heerlijk (verwarmd !) zwembad en een leuk speeltuintje. Zoals gezegd, de camping is niet zo heel groot, maar wel gemoedelijk. Hieronder nog een filmpje met onze ervaringen.

Ben jij al eens in deze omgeving geweest?

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven