Een lesje relativeren, omdat baarmoederhalskanker iedere vrouw kan overkomen

Petra is nieuw bij ons. Zij bijt het spits af met een blog over baarmoederhalskanker. Misschien een wat zwaar onderwerp maar haar veertigersdilemma zette haar voor het blok toen ze door een teamgenootje in aanraking kwam met baarmoederhalskanker, de vernietigende effecten hiervan en de Stichting Ruby and Rose. Lees en leer… te relativeren

Veertigersdilemma? Een lesje in relativeren

Het is meivakantie en we verblijven met ons gezin in de Algarve. Onze jongste spruit ligt lekker op één oor en de andere kids spetteren vrolijk in het zwembad onder toeziend oog van ‘papa-de-badmeester’. Voor mij betekent dit ‘me time’!

Aangezien dit soort momenten vrij schaars zijn in ons drukke gezin neem ik het er maar even goed van. Op een ligbedje aan de rand van het water, drankje erbij, beetje surfen op het web. Ineens zie ik het door de weerspiegeling van mijn telefoonhoesje; mijn lijf is in verval! Rolletjes, putjes en vlekken, whoaaaa!!! Dat is schrikken, aangezien ik me tot op dat moment een soort van ‘Cleopatra at the swimmingpool’ waande; lekker gebruind, redelijk slank en nog best oké voor een ‘mama van drie’ die toch al tegen de 40 loopt.

Vaste klant van de sportschool

Ik bedenk me geen seconde, dit kan zo niet langer! Van een aantal moeders op het schoolplein had ik al eens gehoord over één of andere supercoach die gouden bergen beloofde en ik besluit zijn Facebookpagina eens te checken. Toeval of niet, hij gaat direct na mijn vakantie starten met een stoer nieuw trainingsprogramma. Drie keer per week knallen als een malle. Inclusief gezond voedingsschema. Ik ga transformeren van ‘moeder met spekjes’ naar een echte MILF, het klinkt me als muziek in de oren! Nog geen 6 weken later is de belofte ruimschoots waargemaakt: binnen no time lukt het om strakker in mijn vel te zitten dan ik ooit had durven dromen. Met als bonus een heuse sportverslaving in plaats van regelmatige snaaiaanvallen.

sporten voor baarmoederhalskanker

Inmiddels ben ik al een tijdje vaste klant van de sportschool; hardlopen, kracht- en conditietraining en kickboksen. Ik draai mijn hand er niet meer voor om. Ook heb ik veel geleerd op het gebied van gezonde voeding in combinatie met intensief sporten. Zo beperk ik het eten van koolhydraten en toegevoegde suikers en ook probeer ik producten met E-nummers te vermijden. Allemaal hartstikke goed en gezond natuurlijk, en het geeft een enorme kick om te ontdekken waar je lichaam allemaal toe in staat is. Maar ik realiseer me ook dat het niet iedereen gegeven is om te bereiken wat je voor ogen hebt. Want soms laat je lijf je in de steek en is niets meer vanzelfsprekend.

Lees ook: hpv virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken

Ruby and Rose tegen gynaecologische kanker

Zo vertelde mijn sportmaatje Joyce pas over haar ambassadeurschap voor Ruby and Rose, een stichting die geld inzamelt voor de strijd tegen gynaecologische kanker. Nog niet zo lang geleden verloor Joyce haar beste vriendin op 42-jarige leeftijd aan baarmoederhalskanker. Kort daarna moest ze vrij plotseling ook nog eens afscheid nemen van haar zusje, die aan alvleesklierkanker overleed. Twee jonge vrouwen die in de bloei van hun leven werden overvallen door een vreselijke ziekte. Hoe oneerlijk kan het leven zijn?! Voor hun overlijden zetten beide vrouwen zich met hart en ziel in voor de stichting en Joyce zet hun goede werk nu in alle liefde voort.

Toen ik dit hoorde bekroop me een enorm gevoel van schaamte. Sinds de vier-nul in zicht kwam werd het hardop noemen van mijn leeftijd namelijk een ‘no go area’. Het klonk in mijn oren echt enorm oud! En nu vertelde mijn lieve teamgenoot over twee bijzondere jonge vrouwen die er alles voor over hadden gehad om nog wat jaartjes in goede gezondheid te leven. Ze kregen alleen de kans niet. Ik besloot acuut te stoppen met klagen over zoiets onbelangrijks als mijn leeftijd, want ‘age is just a number’.

veertigersdilemma, baarmoederhalskanker

Ik verdiepte me in het werk van Ruby and Rose, en ontdekte dat jaarlijks circa 4500 vrouwen de diagnose gynaecologische kanker krijgen. Een groot deel van hen overleeft dit uiteindelijk niet. Er is veel geld nodig voor onderzoek en dit is waar Stichting Ruby and Rose zich voor inzet. Met het geld dat dit goede doel inzamelt worden de overlevingskansen van vrouwen die getroffen worden door bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of eierstokkanker vergroot.

Inmiddels ben ik 41, iets dat ik vol trots van de daken roep. Dankzij mijn supercoach ben ik fitter dan ooit en ik omarm het leven dan ook met volle teugen! Het sporten met een stel fantastische vrouwen geeft nog altijd een geweldige boost, en inmiddels hebben wij samen een klein steentje bijgedragen door het supporten van Ruby and Rose.

Lees ook: wat als borstkanker je alles ontneemt…

Samen strijden tegen vrouwenkanker

Wil jij met je team ook iets doen in de strijd tegen vrouwenkanker? Dan is er nu een hele leuke aanbieding! Bestel hier een knalroze Ruby and Rose bidon voor al je sportmaatjes. Bij aankoop van ten minste 5 bidons ontvang je een dikke korting én maak je ook nog eens kans op een leuke verrassing!

Wil je geen bidon maar draag je de stichting na het lezen van dit blog wel een warm hart toe? Geen probleem! Op de website kan je ook terecht voor een donatie of het bestellen van leuke items, zoals een originele Biba armband met roosje in zilver, rosé of goud.

ruby and rose armbandje
Credits: Marique, De Ontwerpstudio

Steun Stichting Ruby and Rose en help mee in de strijd tegen gynaecologische kanker. En doe vooral ook mee aan het bevolkingsonderzoek. Omdat het elke vrouw kan overkomen; je moeder, zus, vriendin, dochter, tante oma…. of jijzelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven