Hoe moet je je baby aankleden? Tip kraamverzorgster of vriendin.

Onze dochter werd hartje zomer geboren. Terwijl de mussen dood van het dak vielen en heel Nederland zich tegoed deed aan familieverpakkingen Raket zaten wij met een meisje dat haar warmte niet goed vast wist te houden. Haar temperatuur bleef rond de 36 graden of lager. Terwijl we haar wel warm aangekleed hadden. Buiten liepen mensen in korte broeken en op slippers, wij twijfelden over hoe we onze baby aankleden konden. Daarnaast hadden we ’s nachts de kachel aan in huis!

Lees ook: Milde babyproducten blijven de beste huidverzorging voor je baby

baby aankleden

Onzekerheid over je baby aankleden

Er zijn een heleboel zaken waar je als nieuwbakken ouders onzeker over kunt zijn. Ook ik ben wel eens onzeker. Niet over of ze wel genoeg te eten krijgt of wel hard genoeg groeit; daar maak ik me helemaal niet druk om, dat zit wel goed. Waar ik op dit moment het allermeest onzeker over ben is of ze het niet te warm of te koud heeft. En dat is een dagelijks terugkerend thema.

Het begint al met haar bedje en haar kamer. Zo’n dekentje, is dat niet veel te dun? Zo’n slaapzak daarentegen, is dat niet veel te warm? Wat doen we met de centrale verwarming? Zetten we die aan, of juist niet? En als ze een pyjama draagt, doen we dan met lange of korte mouwen?

Lees ook: Zo houd je de temperatuur op de babykamer ook ’s zomers ideaal

Je baby aankleden op de manier dat je jezelf aankleedt

Mijn kraamverzorgster leerde me dat ik vooral bij mezelf na moest gaan of ik het koud of warm had, en dat ik dat kon vergelijken met m’n dochtertje. Als ik het te warm had in een lange broek, dan was de kans groot dat mijn dochter het in een lange broek ook te warm had. Vind ik het met alleen een shirtje te koud? Dan ook mijn dochter een vestje aan. Die theorie lijkt echter niet altijd op te gaan, want nu de temperaturen buiten stijgen merk ik dat ik het in verhouding tot andere mensen vaak warmer heb dan zij. Loop ik in een t-shirt buiten, terwijl andere mensen nog gerust een zomerjas dragen.

‘Ze vat vast kou’

Ook als we naar buiten gaan vind ik het dus erg moeilijk om te bepalen wat mijn dochtertje het best kan dragen. Toen het onlangs voor het eerst echt mooi weer was buiten trok ik mijn dochter een hele leuke jumpsuit aan, zo wordt je baby aankleden ineens leuk! Zonder mouwen en met korte pijpen, zo schattig. Ik had haar goed ingesmeerd, een leuk zonnehoedje op d’r hoofd gezet en stond klaar om met haar aan de wandel te gaan toen mijn man zei: ‘Zou je haar niet wat extra’s aantrekken? Ze ligt maar wat stil in die wagen he? Zo vat ze vast kou.’ Bam. Daar speelde mijn onzekerheid over of ze het niet te koud of juist te warm heeft weer op.

Raad van vriendin

Een vriendin vertelde mij dat zij ook wel eens onzeker was over het feit of haar kinderen niet te warm of koud waren. ‘Maar eigenlijk is het hartstikke simpel. Zolang ze het zweet niet op het voorhoofd hebben en niet blauw aanlopen van de kou, dan doe je het waarschijnlijk wel goed.’  Daar houd ik me nu maar aan vast, al kan ik niet wachten totdat ze zelf aan kan geven of ze het warm of koud heeft. Word ik dan vast wel ergens anders onzeker over.

Meer lezen over zwanger zijn en baby’s ?

2 gedachten over “Hoe moet je je baby aankleden? Tip kraamverzorgster of vriendin.”

  1. Onze dochter lag er ook heel ‘bloot’ bij toen ze net geboren was. Het was super warm en de kraamhulp gaf ook aan dat ze gewoon zonder mouwen kon. Ze was inderdaad gewoon warm in haar nekje dus de theorie klopte inderdaad. Ze zei wel dat als ik naar buiten zou gaan ik er een dun laagje overheen moest doen – of het moest echt heel erg warm zijn. Ik voelde me er wel goed bij, maar kreeg wel vaak te horen van mijn omgeving ‘of ze er niet te fris bij lag’..

  2. Herkenbaar probleem. Mijn kleine is nu 7 weken en groot voor zijn leeftijd. Hij heeft het heel snel warm. Zelfs wanneer ik het frisjes vind, heeft hij zweet op zijn voorhoofd staan. Ook ’s nachts weet ik dus niet zo goed waar ik goed aan doe. Ik heb geleerd in zijn nekje te voelen en aan zijn voetjes. Dus daar ben ik de hele dag maar mee bezig 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven