Ik weet het nog als de dag van gisteren, toen onze eerste pasgeboren baby mee mocht vanuit het ziekenhuis naar huis. Ik was bloednerveus en had geen idee hoe warm ik de baby moest aankleden toen hij voor het eerst mee naar buiten mocht. Je intuïtie zegt dat je je kindje heel goed moet aankleden, zeker als het koud is buiten, maar je kan je baby ook te warm aankleden, wist je dat? Het hangt allemaal af van de leeftijd van je baby, de temperatuur en of je binnen of buiten bent uiteraard. We helpen je op weg bij het aankleden van je baby in de keuze voor de juiste kleertjes bij de juiste temperatuur, op het juiste moment.
Je baby aankleden, hoe warm en welke temperatuur?
Om te beginnen vond ik het enorm spannend, de eerste keer dat ik mijn baby zelf ‘moest’ aankleden. Hoe werkt dat nu precies met die kleine armpjes en beentjes? Toegegeven, onze eerste werd met 33 weken geboren, dus het was allemaal nog meer inieminie dan gewoonlijk. Daar komt nog bij dat het aankleden van mijn baby in het begin door de verpleegsters gebeurde, toen hij in de couveuse lag. Maar al doende leert men. Sterker nog, een baby kan meer hebben bij het aankleden dan je denkt alleen jij bent degene die de temperatuur in de gaten moet houden.
Tip: Bij het aankleden is het goed om kleding voor je baby uit te kiezen die makkelijk over het hoofdje van je baby gaat. Denk er bijvoorbeeld aan dat er een druksluiting in de hals van het shirtje zit zodat de opening een stuk wijder wordt, of gebruik omslagkleding die niet over het hoofdje hoeft.
Pasgeboren baby; hoe kleed je die aan?
Waar je rekening mee dient te houden bij een pasgeboren baby is dat de baby zichzelf nog niet goed warm kan houden. Hij verliest dan ook snel zijn warmte, hou rekening met die temperatuur bij het aankleden van baby. Denk aan goed passende kleding, bij te wijde kleding verliest de baby bijvoorbeeld snel zijn warmte. En een mutsje op het hoofd van je baby als je naar buiten gaat. De eerste tijd kan je ook goed een kruikje gebruiken als je bijvoorbeeld met de kinderwagen gaat wandelen en het toch nog behoorlijk fris is.
Uiteraard zijn blote voetjes ook niet fijn als de baby op temperatuur moet blijven, aankleden dus die voetjes. Door Sock Ons te gebruiken zorg je ervoor dat de sokjes van je baby in ieder geval goed blijven zitten en koude voetjes tot het verleden behoren.
Babykleding voor overdag
In principe heeft je baby een luier aan, een rompertje, een broekje, een truitje, sokjes en in het begin dus een mutsje. Een onesie lijkt er lekker warm, en dat is het ook, maar voor de vrije beweging van je kindje niet altijd fijn. Gebruik je wel graag een onesie, zorg er dan voor dat deze aan de onderzijde allemaal drukkertjes heeft zodat je baby bij het verschonen niet helemaal uitgekleed hoeft te worden.
Aankleden van je baby voor de nacht
’s Nachts koelt het natuurlijk af en als je baby slaapt dan beweegt hij of zij minder dan overdag. Als de temperatuur daalt dan moet je je baby ’s nachts wat warmer aankleden dan overdag. De ideale temperatuur voor de babykamer is overigens 18°.
Hou er wél rekening mee dat je baby’tje niet volledig stil ligt en zomaar het lakentje en dekentje van zich af kan schoppen. Een babyslaapzak is dus zeker van belang bij kleine kinderen.
In de winter gebruik je hiervoor een winterslaapzak (soms zelfs met lekkere lange mouwen) en in de zomer een zomerslaapzak. Zorg er wél voor dat de slaapzak die je gebruikt met je baby aankleden voor de nacht van het juiste formaat is. Is de slaapzak te groot, dan is hij onveilig omdat je baby dan naar beneden kan zakken in de slaapzak. Maar is de slaapzak te klein dan ligt dit ook niet lekker voor je kindje. Zorg er naast een goede slaapzak ook voor dat je een goed babymatras koopt, wat ventileert.
Ik koos er vaak voor om voor het slapen gaan de baby nog lekker in bad te doen en hem dan aankleden in een pyjama terwijl hij nog helemaal rozig was. Flesje erin (of de borst) en hoppa, lekker slapen.
Maar voor het gemak kan je er ook voor kiezen om geen pyjama aan te trekken maar gewoon in de kleertjes van die dag je baby op bed te eggen voor de nacht. Dat moet je uiteraard zelf weten. Het lekker badderen voor het slapen gaan vonden die van ons wel altijd heerlijk.
Snel checken of je baby de juiste temperatuur heeft en het aankleden wel goed zit
Er van uitgaande dat je baby gewoon gezond is kan je snel checken of je je baby op de juiste manier hebt aangekleed. In zijn of haar nekje voel je al gauw of het goed zit. Is het nekje een beetje klef of zweterig, dan heb je je baby te warm aangekleed. Trek dan wat uit, of iets luchtigers aan. Aan de voetjes kan je ook vaak voelen of je baby het aangenaam heeft. Pak de voetjes van je baby vast en voel of ze aangenaam voelen. Zo ja? Alles prima. Te koud terwijl je baby wel sokjes aanhad? Dan moet je je baby misschien toch iets warmer aankleden om de juiste temperatuur te houden.
Je baby aankleden om naar buiten te gaan
Gaat je baby mee naar buiten dan moet je hem of haar warmer aankleden natuurlijk. Denk hierbij een beetje aan wat je zelf doet als je naar buiten gaat. Maar denk ook praktisch. Omdat je baby waarschijnlijk in de kinderwagen zal liggen, ligt hij daar ook al beschermd en onder een dekentje of in een slaapzak. Ook hier pas jij de babykleding dus weer op aan.
Baby aankleden in de winter
Een warm jasje of een warm vest is uiteraard lekker als ze mee naar buiten gaan. Maar kies bijvoorbeeld niet voor een capuchon. Dat staat misschien stoer, maar ligt helemaal niet lekker voor je baby in de kinderwagen.
Om te beginnen is het lekker om in de winter een rompertje met lange mouwen te gebruiken. Zo kan je ook nog langer met je shirtjes doen, want een shirtje met korte mouwen kan je hier weer leuk overheen dragen. Wordt het echt te koud, dan natuurlijk een shirt of truitje met lange mouwen erover. Lange broek erbij, en sokken met eventueel slofjes. Een sjaal buiten kan soms nodig zijn, maar is ook weer niet echt comfortabel, dus hou dat even in de gaten. Wanten midden in de winter is ook zeker aan te raden om koude handjes te voorkomen, en natuurlijk dat mutsje op.
Stem aankleden van je baby af op de temperatuur in de zomer
Het kan hier in Nederland nogal verschillen met de temperaturen, hou daar dus rekening mee bij het aankleden van je baby.
Babykleding voor hartje zomer bestaat vooral uit een rompertje met korte mouwen, een luchtig shirtje (of zelfs dat niet) en een luchtig broekje of rokje. Sokjes is dan vaak al niet meer nodig.
Hou wél in de gaten dat je baby nu waarschijnlijk meer zon oppikt dan in de winter. Hij of zij is schaarser gekleed en een babyhuidje is enorm kwetsbaar. Goed smeren dus als je de zon in gaat, liefst met natuurlijke zonnebrand.
In de kinderwagen hoef je nu ook geen slaapzak meer te gebruiken. Grijp liever naar een parasolletje om de zon tegen te houden.