Laat jij je baby alleen thuis als je even weg moet?

Dat het vaak een geplan en een gerace is met kinderen is ons moeders niet onbekend. Even naar de supermarkt met meerdere kinderen is niet altijd even handig en ontspannen. Sterker nog… het is vaak erg onhandig. Of als de oudste naar school moet en de jongste telg die nog niet naar school hoeft nog lekker op één oor ligt. Wat doe je dan? Maak jij je kleine lieve baby wakker? Of laat je je baby alleen thuis en ga je “even snel” op en neer naar de supermarkt of naar school?

baby alleen thuis

Baby compleet vergeten

Tegenwoordig zijn we allemaal druk en moet alles vooral snel, sneller en het liefst op z’n snelst!!! Sommige ouders zijn compleet verzeild geraakt in hun eigen isolement aan gedachtes want allemachtig wat zijn we allemaal druk en wat moeten we nog veel! Ze zijn zo druk dat ze hun eigen kindje compleet vergeten en in de auto laten zitten bijvoorbeeld. Trieste bedoeling! Iets wat er bij mij persoonlijk niet ingaat. Dat je druk bent en verzonken in je eigen wereld leeft alla (dat kennen we immers allemaal wel eens) maar dat je je kind vergeet … no way!!

We kennen allemaal het verhaal wel van de papa die zijn baby alleen in de auto liet zitten. Hij was vergeten zijn baby naar het kinderdagverblijf te brengen en dit kindje heeft het drama niet overleeft in de hitte in de auto destijds. Verschrikkelijk.

Wat doe jij als je je baby alleen thuis laat?

Het zijn twee verschillende dingen, “laat je bewust je baby alleen thuis” en “vergeet je baby door de drukte” (lees gekte). Het zijn beide dingen die me raken maar bij ieder mens een ander gevoel oproepen. Gelukkig zijn we allemaal verantwoordelijk voor onze eigen keuzes en doet ieder zijn best het in goede banen te leiden. Dat vooropgesteld!

Ga jij gemakkelijk de deur uit terwijl je weet dat je baby alleen thuis is? Weten mensen in je buurt dat je dan “even” weg bent of geef je misschien een babyfoon af? En wat nou als er iets gebeurt? Heb je dan bijvoorbeeld een briefje in je zak zitten?

En wist je trouwens dat het strafbaar is om je kind alleen thuis te laten? Kinderen die nog niet oud genoeg zijn en nog hulpeloos zijn, die mag je in principe niet alleen laten volgens artikel 255 van het wetboek van strafrecht.

Wat doe jij?

 

24 gedachten over “Laat jij je baby alleen thuis als je even weg moet?”

 1. Ik moet toegeven dat ik soms m’n kind (1,5jr) wel in z’n ledikant laat liggen als ik even m’n oudste zoon van school haal. Zijn slaapje heeft heeft hij hard nodig en hij is te groot om in de kinderwagen te slapen. De school is niet ver, dus ik ben max 15min weg. Voor boodschappen zou ik dit niet snel doen. Op school moet je toch op een bepaalde tijd staan.

 2. Dit heb ik nog nooit gedaan. Ik zou geen seconde rust hebben..
  Mijn tante ging gerust winkelen met de kleine in bed. Ik snap dat niet hoor. Ik vergeeg nooit meer het verhaal van 2 kindjes die omkwamen bij een brand toen ze ’s avonds alleen tbuis waren zodat papa en mama even samen buiten konden eten. De buren hebben de kindjes nog horen huilen en gillen, maar niemand kon bij ze komen ?
  Ook kan ik me nog goed herinneren dat ik bij mijn moeder in een flat logeerde en en ineens overal politie rondliep. Er was een kindje van 4 vermist. 2 viezerikken zijn toen haar moeder beneden even sigaretten ging kopen, haar slaapkamerraam aan de galerijkant binnen gegaan en het kind uit bed gehaald. De volgende ochtend is ze een paar straten verderop in het water gevonden. Dood. Ze was ook nog sexueel misbruikt..
  Tuurlijk zijn dit uitzonderingen, maar ik neem geen risico’s als het om mijn kinderen gaat !

 3. Grappig al die moeder die zeggen nee nooit alleen laten. Maar ondertussen ik heb 4 kids zie ik genoeg moeders zonder baby op het schoolplein. Weest toch een eerlijk, iedereen met kleine kids gaat wel eens weg zonder kids al is het maar 2 minuten. Ik heb 4 kids in 5 jaar tijd gekregen en ook die zijn wel eens alleen thuis gebleven als ik snel een brood ging kopen bij de bakker. Alles 4 ja. Nu zijn ze 6 en 8 en 10 12 en zijn ze vaak alleen als ik naar de winkel ga. Mijn enige regel is niemand gaat buiten spelen als ik er niet ben en ook mag er niemand binnen komen. Werkt bij ons prima. En ze mogen alleen beneden spelen, mocht er brand uit breken is de tuin deur open en kunnen ze via de steeg op een pleintje wachten. Ook bij ander onheil moeten ze daar wachten. Een keer gebeurd dat er 3 mannen voor mijn stoep aan het vechten waren, toen zijn ze ook naar het pleintje gegaan en heeft de oudste mij snel gebeld.

 4. Bla bla bla. Zoet sappige verhalen en vooral de reacties. Grow up. Jullie zijn moeders en geen kinderen. Jullie hebben zeker een geweldige band met jullie moeder. Stiekem jullie beste vriendin. Geen ballen (letterlijk en figuurlijk)

  1. Als je onder op de bank zit en er gebeurt iets met de kleine boven in bedje, ben je ook te laat.
  2. Brandmelders kunnen tegenwoordig netjes een sms sturen in geval van nood.
  3. Babyfoon… tss. Netjes een model met camera kopen die via internet overal te bekijken is.

  Grow some balls girls!

  1. Ik vind deze reactie nogal kort door de bocht.

   Sowieso snap ik wat de band met mijn moeder te maken heeft met: 1. dit verhaal, 2. het hebben van ballen.

   Als ik beneden op de bank zit en mijn kindje stopt met ademen, wat ik weet omdat mijn angelcare alarm afgaat, dan ben ik binnen een minuut boven en kan ik reanimeren. Dat lukt niet als ik bij de bakker sta hoor. En als er iemand binnenkomt om mijn kind mee te nemen als ik niet thuis ben, denk ik niet bij mezelf: Goh dat was mij ook overkomen als ik thuis op de bank had gezeten. En als er brand uit breekt dan lijkt mij de kans groter dat ik mijn kind kan redden als ik thuis ben. Niet iedereen heeft buren die een oogje in het zeil willen/kunnen houden of een buurt waar je zo de deur open kan laten zodat mensen in geval van brand je kind kunnen redden. En dan heb je een babyfoon met camera.. en dan? Dan kan je kijken hoe iemand je kind mee neemt? Maargoed, dan heb je in ieder geval wel een slechte band met je moeder en ballen. Figuurlijk dan.

   Ik snap ook best de andere kant hoor maar het is allemaal variabel is het niet?
   Ik snap het best als je de babyfoon bij de buren kan laten als zij de sleutel hebben. Dan is er nog iemand in de buurt. Dan doe je de deuren dicht, zet je de camera aan en kunnen zij altijd naar binnen of buiten. En het ligt er aan waar je bakker is. Zit die om de hoek of moet je een kwartier fietsen? Hoe lang ben je weg? Waar hangt je rookmelder? Kunnen de buren makkelijk naar binnen of moeten ze 10 sloten open draaien? Kunnen ze reanimeren? Woon je in een relatief veilige buurt?

  2. Wat een rare reactie. Waar slaat dat nou weer op hahaha.

   En wat hebben de moeders van de de moeders en nou weer mee te maken ? Heb je soms zelf mammie issues ofzo ?

   En ik denk toch wel dat de kans om je kindje te redden nog altijd beter is wanneer je beneden op de bank zit, dan wanneer je weet ik het hoe ver van huis bent.

   Knap trouwens dat je als vrouw letterlijk en figuurlijk ballen hebt, maar ik ben een moeder en vrouw en heb figuurlijk echt wel ballen, maar letterlijk ? Nee dank je.

 5. Als mensen hun baby alleen laten, dan betekend het dat ze al het andere boven het belang van de baby stellen. Er is niets belangrijkers dan de baby zelf. Ik vind de baby zo belangrijk dat deze gewoon slapend vanuit het bedje in de kinderwagen meegaat om het andere kind van school te halen. Het leven met een baby is nu eenmaal druk en je kunt gewoon eventjes niet niet meer alles doen op bepaalde tijden, wees gerust die tijd is zo weer voorbij en dan verlang je misschien wel weer naar toen zij/hij nog zo een schattig babytje was. Geniet gewoon zoveel mogelijk van die babytijd want voor je het weet is het zo snel voorbij en dan hebben de kinderen je ineens bijna niet meer nodig. Dus die tijd voor jezelf komt er echt wel een keer aan en tot die tijd plan het zo handig mogelijk in en neem de baby gezellig mee, heerlijk toch dat jij het belangrijkste bent voor dat kleine mensje. En natuurlijk is elke ouderschap pittig, maar natuurlijk niet de hele tijd..er zijn ook hele leuke en gezellige momenten, maar zonder kinderen kan het leven ook al heel veel uitdagingen bieden, dus dan ben ik blij dat ik voor mijn kinderen kan en mag zorgen. En om hulp vragen is geen schande, dat betekend dat je gewoon het maximale uit jezelf en de opvoeding wil halen en niet het maximale van jezelf eist. Zolang je maar niet je kind toevertrouwd aan iedereen. En niet over de grens gaat van het kind en/of jezelf. Bij ons moet de visite bijvoorbeeld buiten roken en anders hebben ze pech gehad, het is rookvrij in huis. En het oppassen op de kinderen, alleen als de oppas goed genoeg is…ja het gaat wel eventjes om mijn eigen kinderen die afhankelijk zijn van mijn keuzes en bescherming. Ideaal bestaat niet, wel gezond verstand en vooral een moeder en vader gevoel, dat vanzelf steeds meer groeit in de loop der jaren. Ik ben zo ie zo niet zo afhankelijk over wat anderen vinden tenzij ze echt een goed punt hebben m.b.t. veiligheid.

 6. Als alleen staande ouder heb ik hier best wel mee geworsteld.. naar de winkel etc is voor mij echt een no go als de kleine alleen thuis is. Maar onze hond moest echt uitgelaten worden minimaal 2x per dag. Als ik dit met mijn dochter zou moeten doen ben ik ruim een half uur bezig.. kindje uit haar slaap halen, kinderwagen mee, een heel gedoe wat niet bepaald haalbaar was. Dus uiteindelijk heb ik met veel moeite mezelf eroverheen gezet en liet ik haar liggen. Als ik nu de hond buiten laat ben ik met hooguit 10 minuten terug, en ligt mn meisje altijd nog heerlijk in dromenland ♡

 7. Even naar de supermarkt en je kind alleen laten??? Wow! En als je huis dan in brand staat of jij krijgt een ongeluk? Ik ken wel een paar ouders die het doen als ze hun kind van school halen. Zelf ben ik daar altijd veel te bang voor geweest.

  1. Dank je wel Yvonne voor je reactie! Hou op schei uit! Ik moet er ook niet aan denken! En natuurlijk kan het ook gebeuren als je thuis bent maar het voelt toch niet lekker om de deur dicht te trekken als je weet dat je kind alleen thuis ligt terwijl jij je boodschappenlijstje afwerkt? Ieder z’n ding zeg maar, haha!

 8. Mooi onderwerp. In mijn omgeving ken ik diversemensen die hun baby/kindje even alleen thuis laten. Ik peins er niet over. Naast dat er met jou iets kam gebeuren kan er ook thuis iets gebeuren. Een insluiper, brand.. Dat geeft de babyfoon dan echt niet aan hoor en dan ben je te laat! Ik vind het ombegrijpelijk dat mensen zo laconiek kunnen zijn.

 9. Nee ik durf mijn kind ook niet alleen thuis te laten, ik ben veel te bang dat er iets gebeurd. Ik loop wel even naar de container aan de overkant van de straat, maar dat is het verst dat ik durf. Ik snap trouwens echt niet dat je je kind in de auto kan vergeten! Verschrikkelijk zeg!

 10. Nee, je weet maar nooit. En ik denk dat het ook goed is om een slaapritme voor de baby te hebben rondom de schooltijden van je oudere kids. Dat vind ik sowieso wel fijn en op die manier kun je boodschappen, afspraken etc beter inplannen. Zorgt ook voor minder stress in huis en ritme is ook fijn voor de baby!

 11. Avatar foto
  Joyce van der Zalm

  Bij mijn dochter op school gebeurt het heel vaak. Mensen zeggen dan dat ze een briefje in hun zak doen waarop staat dat er een baby thuis ligt te slapen zodat als er iets met hen gebeurt, de ambulance verplegers dit zien. Nu was zat mijn dochter net twee weken op school en ging het niet goed met mij op het schoolplein, waarop men de ambulance belde. Die kwam met gillende sirenes aan en vroeg hoeveel pijn ik had. Op basis daarvan kreeg ik een injectie met pijnstillende medicatie en ging ik out. Ik werd meer dan een uur later wakker in het ziekenhuis. Niemand heeft gevraagd of er een baby thuis was (wat ook niet zo was!), en ik was zo van de werled dat ik het niet kon zeggen. Zelfs voor ze mij de injectie gaven. Ik heb mijn zoon, die daarna geboren is, ook nooit alleen thuis gelaten. Als hij moest slapen en ik had het vermoeden dat ik het qua tijd niet ging redden, dan legde ik hem bij voorbaat in de kinderwagen te slapen.

 12. Absoluut niet dat ik mijn kind alleen laat. Ik peins er niet over. Ik heb weleens gehoord van iemand die dat deed. Die bracht dan even snel haar andere kind naar het kinderdagverblijf en liet de baby thuis slapen. Ik snap echt niet hoe je dat een rustig gevoel geeft als moeder.

  1. Hoi hoi,

   Dank voor je reactie! Ik zou er persoonlijk zelf ook geen relaxed gevoel bij hebben maar ieder voor zich hoor. Één ding is zeker, we willen allemaal het beste voor ons kostbare bezit!

   Fijne avond!

   Zonnige groet,
   Danielle

 13. hoi. ik heb mijn kindje nooit alleen thuis gelaten…
  je kan dan wel de babyfoon meenemen maar wat als er brand uit breekt?? Tja dat hoor je niet op een babyfoon. Mijn zoontje is nu 9.5 en mag overdag wel eens een half uurtje alleen thuis blijven. Ik draai de poortdeur op slot maar laat de achterdeur open. Mocht er iets gebeuren, zit ie tenminste niet opgesloten/gevangen in huis. Ook ligt er altijd een telefoonnummer op tafel dat als er iets is hij altijd ff kan bellen..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven