Laat jij je baby alleen thuis als je even weg moet?

16

Dat het vaak een geplan en een gerace is met kinderen is ons moeders niet onbekend. Even naar de supermarkt met meerdere kinderen is niet altijd even handig en ontspannen. Sterker nog… het is vaak erg onhandig. Of als de oudste naar school moet en de jongste telg die nog niet naar school hoeft nog lekker op één oor ligt. Wat doe je dan? Maak jij je kleine lieve baby wakker? Of laat je je baby alleen thuis en ga je “even snel” op en neer naar de supermarkt of naar school?

baby alleen thuis

Baby compleet vergeten

Tegenwoordig zijn we allemaal druk en moet alles vooral snel, sneller en het liefst op z’n snelst!!! Sommige ouders zijn compleet verzeild geraakt in hun eigen isolement aan gedachtes want allemachtig wat zijn we allemaal druk en wat moeten we nog veel! Ze zijn zo druk dat ze hun eigen kindje compleet vergeten en in de auto laten zitten bijvoorbeeld. Trieste bedoeling! Iets wat er bij mij persoonlijk niet ingaat. Dat je druk bent en verzonken in je eigen wereld leeft alla (dat kennen we immers allemaal wel eens) maar dat je je kind vergeet … no way!!

We kennen allemaal het verhaal wel van de papa die zijn baby alleen in de auto liet zitten. Hij was vergeten zijn baby naar het kinderdagverblijf te brengen en dit kindje heeft het drama niet overleeft in de hitte in de auto destijds. Verschrikkelijk.

Wat doe jij als je je baby alleen thuis laat?

Het zijn twee verschillende dingen, “laat je bewust je baby alleen thuis” en “vergeet je baby door de drukte” (lees gekte). Het zijn beide dingen die me raken maar bij ieder mens een ander gevoel oproepen. Gelukkig zijn we allemaal verantwoordelijk voor onze eigen keuzes en doet ieder zijn best het in goede banen te leiden. Dat vooropgesteld!

Ga jij gemakkelijk de deur uit terwijl je weet dat je baby alleen thuis is? Weten mensen in je buurt dat je dan “even” weg bent of geef je misschien een babyfoon af? En wat nou als er iets gebeurt? Heb je dan bijvoorbeeld een briefje in je zak zitten?

En wist je trouwens dat het strafbaar is om je kind alleen thuis te laten? Kinderen die nog niet oud genoeg zijn en nog hulpeloos zijn, die mag je in principe niet alleen laten volgens artikel 255 van het wetboek van strafrecht.

Wat doe jij?

 

Vorig artikelKamp groep 8, gesloopt en uitgeput aan de vakantie beginnen
Volgend artikelKringloopshoppen, pleidooi voor gebruik tweedehands spullen
Mijn naam is Danielle van de Vlag, getrouwd en moeder van 2 eigenwijze maar ook super lieve meiden, Robine (2009) en Elise (2012). Ik heb een grote liefde voor schrijven over kindermode, lifestyle en beauty. Hou van aanpakken, ben gemotiveerd en enthousiast! Sinds de komst van de meiden leef ik bewuster en geniet ik nog meer! In het dagelijks leven hou ik me bezig met schrijven, het huishouden, shoppen, vriendinnen, tijdschriften en vooral plezier maken met mijn gezin. We trekken er vaak op uit en genieten van alle mooie dingen om ons heen. Het moederschap heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Geniet met volle teugen van onze meiden. Al moet ik bekennen dat het opvoeden soms best wel een dingetje is! Het blijft elke dag weer een bijzondere uitdaging en ontdekking om te zoeken naar de juiste balans! Maar ach heey ... dat is gewoon moeder zijn!Liefs Daan

16 REACTIES

 1. Als alleen staande ouder heb ik hier best wel mee geworsteld.. naar de winkel etc is voor mij echt een no go als de kleine alleen thuis is. Maar onze hond moest echt uitgelaten worden minimaal 2x per dag. Als ik dit met mijn dochter zou moeten doen ben ik ruim een half uur bezig.. kindje uit haar slaap halen, kinderwagen mee, een heel gedoe wat niet bepaald haalbaar was. Dus uiteindelijk heb ik met veel moeite mezelf eroverheen gezet en liet ik haar liggen. Als ik nu de hond buiten laat ben ik met hooguit 10 minuten terug, en ligt mn meisje altijd nog heerlijk in dromenland ♡

 2. Even naar de supermarkt en je kind alleen laten??? Wow! En als je huis dan in brand staat of jij krijgt een ongeluk? Ik ken wel een paar ouders die het doen als ze hun kind van school halen. Zelf ben ik daar altijd veel te bang voor geweest.

  • Dank je wel Yvonne voor je reactie! Hou op schei uit! Ik moet er ook niet aan denken! En natuurlijk kan het ook gebeuren als je thuis bent maar het voelt toch niet lekker om de deur dicht te trekken als je weet dat je kind alleen thuis ligt terwijl jij je boodschappenlijstje afwerkt? Ieder z’n ding zeg maar, haha!

 3. Mooi onderwerp. In mijn omgeving ken ik diversemensen die hun baby/kindje even alleen thuis laten. Ik peins er niet over. Naast dat er met jou iets kam gebeuren kan er ook thuis iets gebeuren. Een insluiper, brand.. Dat geeft de babyfoon dan echt niet aan hoor en dan ben je te laat! Ik vind het ombegrijpelijk dat mensen zo laconiek kunnen zijn.

 4. Nee ik durf mijn kind ook niet alleen thuis te laten, ik ben veel te bang dat er iets gebeurd. Ik loop wel even naar de container aan de overkant van de straat, maar dat is het verst dat ik durf. Ik snap trouwens echt niet dat je je kind in de auto kan vergeten! Verschrikkelijk zeg!

 5. Nee, je weet maar nooit. En ik denk dat het ook goed is om een slaapritme voor de baby te hebben rondom de schooltijden van je oudere kids. Dat vind ik sowieso wel fijn en op die manier kun je boodschappen, afspraken etc beter inplannen. Zorgt ook voor minder stress in huis en ritme is ook fijn voor de baby!

 6. Bij mijn dochter op school gebeurt het heel vaak. Mensen zeggen dan dat ze een briefje in hun zak doen waarop staat dat er een baby thuis ligt te slapen zodat als er iets met hen gebeurt, de ambulance verplegers dit zien. Nu was zat mijn dochter net twee weken op school en ging het niet goed met mij op het schoolplein, waarop men de ambulance belde. Die kwam met gillende sirenes aan en vroeg hoeveel pijn ik had. Op basis daarvan kreeg ik een injectie met pijnstillende medicatie en ging ik out. Ik werd meer dan een uur later wakker in het ziekenhuis. Niemand heeft gevraagd of er een baby thuis was (wat ook niet zo was!), en ik was zo van de werled dat ik het niet kon zeggen. Zelfs voor ze mij de injectie gaven. Ik heb mijn zoon, die daarna geboren is, ook nooit alleen thuis gelaten. Als hij moest slapen en ik had het vermoeden dat ik het qua tijd niet ging redden, dan legde ik hem bij voorbaat in de kinderwagen te slapen.

 7. Absoluut niet dat ik mijn kind alleen laat. Ik peins er niet over. Ik heb weleens gehoord van iemand die dat deed. Die bracht dan even snel haar andere kind naar het kinderdagverblijf en liet de baby thuis slapen. Ik snap echt niet hoe je dat een rustig gevoel geeft als moeder.

  • Hoi hoi,

   Dank voor je reactie! Ik zou er persoonlijk zelf ook geen relaxed gevoel bij hebben maar ieder voor zich hoor. Één ding is zeker, we willen allemaal het beste voor ons kostbare bezit!

   Fijne avond!

   Zonnige groet,
   Danielle

 8. hoi. ik heb mijn kindje nooit alleen thuis gelaten…
  je kan dan wel de babyfoon meenemen maar wat als er brand uit breekt?? Tja dat hoor je niet op een babyfoon. Mijn zoontje is nu 9.5 en mag overdag wel eens een half uurtje alleen thuis blijven. Ik draai de poortdeur op slot maar laat de achterdeur open. Mocht er iets gebeuren, zit ie tenminste niet opgesloten/gevangen in huis. Ook ligt er altijd een telefoonnummer op tafel dat als er iets is hij altijd ff kan bellen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER