Baby eten; de eerste vaste hapjes, ga je voor een potje of verse hap? 

Het grote moment is daar, je kleine frummel is 4 maanden en mag eindelijk een keer wat anders naast (moeder)melk. Want tussen de 4e en de 6e maand kan je beginnen met ander baby eten dan wat ze gewend zijn! Je verheugt je al een poosje op het moment (net als iedere andere ouder). Je bent aangekomen bij weer een nieuwe fase in het leven van je baby en wat voor één! Wist je trouwens dat de kans op een voedselallergie bij jouw kleintje groter is als je later begint met de vaste hapjes andere voeding? Het advies is dus om in de 4e maand te beginnen, uiteraard als bijvoeding naast de borstvoeding of flesvoeding.

baby eten

Baby eten, het eerste ‘andere’ hapje

Eten is een feestje, of misschien ook wel helemaal niet! Je gaat het allemaal meemaken. Tuurlijk is het spannend om te zien hoe je kleine baby reageert op zijn of haar eerste hapje. Slabbetje om, camera in de aanslag en happen maar!

Wat kies je, vers of een potje?

Ga je voor een potje of kies je voor een verse hap baby eten? Tegenwoordig is er ontzettend veel diversiteit aan babyhapjes verkrijgbaar. De meest smakelijke termen vliegen je in de winkel om de oren. Van huis gemaakte couscous (nomnomnom), grootmoeders hutspot tot aan vers geplukt boomgaard fruit. Zo lekker dat je ter plekke een bakje zou opentrekken en opeten. Nou ja, als ik even terug ga in de tijd en me bedenk hoe ik het baby eten vond smaken; dat was toch niet heel geweldig. Alles smaakt eigenlijk hetzelfde 😉 , of is dat veranderd?

Potje voor het gemak

Nou heb ik er persoonlijk geen problemen mee gehad onze kinderen in de babyfase zo af en toe ook een potje voor te zetten, soms best handig ook! Hieronder de voordelen van een potje babyvoeding:

  • weinig bereidingstijd
  • makkelijk om mee te nemen
  • afgepaste hoeveelheden voor de leeftijd van je baby
  • al gepureerd

Wennen aan vaster voedsel

Om je kleintje goed te laten wennen aan vaste voeding bouw je het eerst langzaam op. Het is raadzaam om te beginnen met 1 smaak. Daarnaast geef je dit hapje als het tijd is zijn standaard voeding. Uiteraard kan je dan na een paar hapjes baby eten weer verder gaan met de borstvoeding of flesvoeding zoals je gewend bent. Als je baby na een poosje verschillende smaken gewend is kun je gaan variëren met meerdere smaken. Het leuke van de verse hapjes vind ik zelf dat je eindeloos kan variëren met diverse ingrediënten om de lekkerste smaken te laten proeven aan je baby. Je eet immers zelf ook niet elke dag bananen of spaghetti!

Het grote voordeel van vers

Zelf vond ik een verse hap lekkerder van smaak en eigenlijk bijna gemakkelijker. Het lijkt zo ingewikkeld “vers” maar dat valt reuze mee. Even door de pureer machine en smakken maar! Weten ze gelijk dat ze horen te eten wat de pot schaft. Alsof ze dat weten rond de 4/6 maanden 😉 .

Potjes bevatten soms ook zout (weliswaar binnen de gestelde normen) én andere toegevoegde ingrediënten waar je misschien niet op zit te wachten. Bij verse bereide hapjes bepaal je zelf de ingrediënten en kan je dus ook makkelijker met smaken variëren.

Even de voordelen van vers baby eten op een rijtje:

  • Grote variatie (deels van je eigen eten)
  • Je hebt zelf invloed op de smaak die je geeft
  • De structuur is wat beter omdat het niet zo fijn wordt als de potjesvoeding
  • Goedkoper

tip: Je kan uiteraard wat meer koken van je eigen eten (mits het al geschikt is voor je kleintje) om dat vervolgens te pureren en de volgende dag aan je baby te geven. Wil je op een heel eenvoudige manier het verse eten pureren voor je baby? Dit apparaat wordt door veel mensen aangeraden!

Wat doe jij?

Nu je de voordelen weet van potjes en van vers ben ik nieuwsgierig. Ga jij voor een potje of kies je voor dagelijks vers als het gaat om de eerste baby hapjes?

1 gedachte over “Baby eten; de eerste vaste hapjes, ga je voor een potje of verse hap? ”

  1. Wij geven de kleine man vers eten en zijn nu hij 4 maanden is begonnen met wortelen. Ik kook 1 X per week extra en vries dat in ijsblokjesbakjes in. Zo kan ik elke dag een klein portie eruit halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven