Is een loopwagen nu slecht voor je kindje of niet?

Toen onze jongste nog geen jaar was kregen wij een loopwagen voor hem om mee te spelen en misschien ook wel om zijn eerste stapjes achter te zetten. Nu las ik onlangs nog dat een loopwagen slecht zou zijn voor je baby. Nooit geweten en dus dacht ik… ik ga me hier eens wat meer in verdiepen. Fijn voor iedereen die nog een baby loopwagen zoekt of twijfelt over de aanschaf ervan.

Onderzoek naar de baby loopwagen; slecht voor je baby of valt het wel mee?

De meningen zijn hierover verdeeld heb ik inmiddels al begrepen. Zo las ik bijvoorbeeld van iemand die aangaf dat onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat de aanschaf van een loopwagen niet slim is. Het kan slecht zijn voor de ontwikkeling van je baby. Met de nadruk op kan. Nadat ik zelf ben gaan zoeken blijkt dat dit onderzoek helemaal niet over een loopwagen gaat, maar over een loopstoeltje. Misverstand één is dus al uit de weg geruimd.

Op Mamapagina.com doen ze bijvoorbeeld onderzoek naar allerlei babyproducten en ook productreviews zelf. Daar hebben ze de nodige informatie over verschillende loopwagens uiteen gezet die je terug kan lezen.

Verschil loopwagen baby en loopstoeltje

Van belang is dus eerst dat je het verschil weet tussen een loopstoeltje voor je baby (waarvan aangegeven wordt dat je die beter niet gebruikt) en een loopwagen. Een loopstoeltje, ook wel babywalker genoemd, heeft een frame met wielen eronder én een zitvlak. Kinderen in een loopstoeltje zitten dus ook echt in plaats van dat ze staan. Een baby in een loopstoeltje kan zich veel sneller verplaatsen dan dat de baby dat kan zonder zo’n stoeltje op wieltjes. Je snapt ongetwijfeld dat dat inhoudt dat hier een risico aan zit. De kans dat je baby in een zitstoeltje een ongeluk in huis krijgt is groter dan als je je baby deze mobiliteit niet geeft. Duidelijk toch?

Verder moet je je ervan bewust zijn dat je baby echt al een zelfstandige zithouding moet hebben om in de babywalker te zitten. Is je baby nog jong en kan hij of zij niet zelfstandig zitten, dan is een loopstoeltje niet goed voor de ontwikkeling van je kindje. Het kan zelfs zo ver gaan dat je er een tenenloper aan overhoudt.

Loopwagen of loopkar levert minder risico

Eeen loopwagen of een loopkar voor je baby is niet slecht. In ieder geval niet voor hun motorische ontwikkeling. Een loopwagen ondersteunt alleen en geeft je baby niet de mogelijkheid om zich te verplaatsen als hij dit toch al niet kan. Pas als je baby kan lopen met 2 handen vast (bijvoorbeeld tussen je benen in), is de loopwagen ook geschikt.

In dit geval kan een loopkar of loopwagen juist positief werken omdat het je kindje stimuleert om zelfstandig stapjes te zetten zonder jouw hulp. Feit blijft dat het gebruik van de loopwagen altijd onder toezicht moet gebeuren. Maar dat lijkt me vanzelfsprekend toch? Je laat een baby of kindje van net één jaar sowieso niet alleen.

Stockfoto van baby met loopwagen door Gorlov-KV

Wat zijn de fijnste loopwagens?

Wij hadden zelf zo’n plastic geval, de Chico Babywalker (zonder stoeltje). Superlelijk, maar volgens onze kindjes de beste aanschaf ever in die tijd. Het ding maakt geluid zodra je kindje ermee begint te lopen. Heel leuk en uitnodigend voor je baby. En vergeet daarnaast vooral niet dat hij ook allerlei verschillende vormpjes heeft die je kindje erin kan stoppen. Met als beloning wederom een muziekje. Top product dus waarvan je blij bent dat er een schakelaar op zit, haha. Een ander groot voordeel van een plastic loopwagen is dat deze heel goed wendbaar zijn. Ze kunnen dus vrij makkelijk omdraaien met deze loopwagen. Daarentegen is hij wel wat minder stabiel dan een houten variant. Maar hier heeft hij altijd goed dienst gedaan!

Een houten loopwagen is dus stabieler voor je kindje, wat weer makkelijk is als ze echt pas net hun eerste pasjes zetten. Ze worden dan iets meer ondersteund bij het lopen.

Hou je kindje altijd in de gaten met een loopwagen

Dat een loopwagen slecht is voor je baby, is dus zeer zeker niet altijd het geval. Wat wél van belang is, is dat je je kindje altijd goed in de gaten houdt. Maar dat is niet alleen bij het gebruik van een loopwagen zo natuurlijk. Ook zonder loopwagen kan je kindje bij de tafel komen maar die kop hete thee staat, nietwaar?

1 gedachte over “Is een loopwagen nu slecht voor je kindje of niet?”

  1. Dat vind ik een heel goede omschrijving. Ik groeide zelf met loopstoeltje, maar werd pas in gedaan toen ik al heel goed kan zitten en bij het eten al in de stoeltje zit. Het is idd foute boel als een baby die net kan zitten al in de loopstoel gezet worden. De onderzoek volgens mij is vanuit gaat dat de ouders zo dom zijn, dat ze te snel de baby op onmogelijke dingen laten proberen te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven