Mijn baby slaapt niet; het ritueel en het landmijn effect

Je baby slaapt niet. Of bijna niet. Kan moeilijk in slaap vallen of wordt veel wakker. Het kan alle kanten op en als moeder kan je daar wanhopig van worden. Natascha verwoord hoe het ritueel gaat bij haar baby en vergelijkt het met een landmijn… voor velen heel herkenbaar.

Mijn baby slaapt niet, of in ieder geval erg moeilijk

Elke voeding is weer spannend; zal ze gaan slapen of niet. Want weet je, ons dochtertje van vier en een halve maand slaapt niet echt makkelijk. Ze is erg nieuwsgierig en leergierig, daardoor is ze veel te bang dat ze iets mist. Ze is liever wakker, zodat ze alles mee kan krijgen (hoe bekaf ze ook is). Vooral wanneer er visite is, dat vindt ze zo gezellig. Het liefst zou ze de hele dag oefenen en spelen. Het allerleukst vindt ze lopen, maar ja…dat kan ze nog niet zelf. Hartstikke moe wordt ze natuurlijk van al dat oefenen (wij ook trouwens, want wij moeten haar helpen).

baby slaapt niet

Ze lijkt op mij

Daarnaast vindt ze het ook nog eens erg lastig om zelf in slaap te komen. Ze probeert het wel eens hoor, maar het lukt haar gewoon zo slecht. Ze heeft het slapen van mij geërfd. Ik kan ook moeilijk in slaap komen. En wanneer ik eenmaal slaap, word ik al wakker van een kat die door de straat loopt (bij wijze van spreke dan). Ons dochtertje is daarin niet veel anders. Ze valt alleen goed in slaap na een borstvoeding of tijdens de tien-minuten-training.

Het drink- en slaap ritueel

Wanneer we op bed liggen voor de voeding, houd ik mijn vingers gekruist. Ik hoop dan zo ontzettend dat ze gewoon lekker gaat slapen. Het blijft altijd weer spannend; gaat het haar lukken of niet? Opgelucht ben ik wanneer ze na een kwartiertje haar oogjes sluit en verder sabbelt. Haar buikje is vol en mijn borst is netjes leeg. Nu moet ze nog in slaap vallen, want mijn baby slaapt niet zomaar.

Gespannen luister ik naar alle geluiden om ons heen. Zal er iets gebeuren wat veel lawaai zal maken, zodat ze niet kan slapen of misschien wakker gaat worden? Wanneer de geluiden om ons heen tot het minimum beperkt blijven, valt ze fijn in slaap. Ze kijkt tevreden en sabbelt nog even lekker door aan de borst, meer uit automatisme dan doelbewust. Het is op dit punt veilig om haar los te koppelen. Met mijn vinger verbreek ik het vacuüm en verwijder de tepel uit haar mond. Ze maakt een diepe zucht en gaat er goed voor liggen. Haar oogjes drukt ze stevig dicht en slaapt verder. Ok, dit is dus gelukt.

Lees ook: Je baby wil niet slapen, hoe pak je dat aan?

Terug naar haar eigen bedje

Maar goed, nu moet ze nog in haar eigen bedje komen te liggen. Ik moet haar dus op gaan pakken en overplaatsen. Vanaf dit moment is ze net een landmijn…je weet nooit of ze af gaat. Voorzichtig schuif ik mijn hand onder haar nek/hoofd. Ze piept wat, de oogjes gaan op een kiertje…ik sta stokstijf stil, want de baby slaapt niet diep genoeg. Ze sluit haar oogjes weer. Mijn andere hand schuif ik onder haar billetjes. Ze nestelt wat en ik sta weer heel stil.

Voorzichtig til ik haar op en loop rustig naar haar kamertje. Ik zorg er voor dat haar gezicht op geen enkel moment gericht staat naar een lichtpunt, zodat ze daar dan in ieder geval niet wakker van wordt. Ik sta bij haar bedje, het laatste station. Heel voorzichtig laat ik haar in haar bedje zakken. Haar billetjes plaats ik eerst, zodat ze niet achterover helt. Daarvan moet ze spugen en dat moet ik absoluut voorkomen. Dit gedeelte levert nooit echt problemen op. Nu alleen nog haar hoofd neerleggen, dit is het lastigste gedeelte, dit moet met uiterste precisie en voorzichtigheid. Pfffffff, gelukt. Ik ben blij en opgelucht. Ze slaapt nog en ligt in haar bed. Ik sluip uit haar kamertje en sluit de deur extreem zachtjes. Ik loop de trap af en KRRR….Wheeeeeeee!

Meer lezen?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

3 gedachten over “Mijn baby slaapt niet; het ritueel en het landmijn effect”

  1. Heb je een slaap/reflux probleem of creëren we deze in onze cultuur? Baby’s slapen in het begin heel licht dat is normaal, omdat het gevaarlijk is als ze lang en diep slapen. Er bestaat dan een kans dat er een moment komt dat ze vergeten te ademen en kunnen overlijden of dat ze niet doorhebben dat ze achter worden gelaten en dan bestaat er ook een kans dat ze komen te overlijden, want ze kunnen immers niet zelf voorzien in hun eerste levensbehoeften. In culturen waar het heel normaal is dat je je baby bij je draagt, komt reflux ook amper voor. De mens valt ook in de categorie ”dragers”, dus het is tegennatuurlijk voor een baby om weggelegd te worden. Elke vorm van slaaptraining in de eerste 6 maanden is onzin, omdat een baby vanuit behoeftes handelt. Je kunt ze niet verwennen. Na 6 maanden beginnen ze pas een beetje te kunnen manipuleren en na 6 maanden beginnen ze pas met doorslapen en hebben ze snachts geen voeding nodig. Het is jammer dat we in onze cultuur er zo op gefixeerd zijn dat een baby snel, lang en alleen moet kunnen doorslapen….

  2. Het gaat steeds beyer met haar. Sinds we de tien minuten regel toepassen (alleen vanaf laat in de avond hoor), gaat het al een stuk beter. Ze hoeft ’s nachts niet altijd meer per se een borstje of een schone luier om in slaap te komen. Soms is naast me liggen genoeg om weer verder te kunnen slapen. Dan verplaats ik haar weer naar haar bed zodra ze slaapt. Maar het verplaatsen blijft spannend;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven