Mijn baby weigert de fles en de adviezen van anderen zijn niet van de lucht

Borstvoeding geven was voor mij een bewuste en weloverwogen keuze. Nog steeds vind ik het de beste keuze en heb ik absoluut geen spijt van deze keuze. En ik heb daarbij ook nog eens het geluk dat ik borstvoeding kan geven. Ach, af en toe een melkblaartje of verstopt melkkanaaltje (altijd tegelijkertijd, vast niet toevallig), daar valt goed mee te leven. Toch had ik het wel een beetje anders gedaan als ik het over mocht doen. Mijn baby weigert de fles namelijk nu en ik kan je wel zeggen dat we al vanalles geprobeerd hebben!

Onze kleine meid, van 6 maanden, lijkt niet te snappen hoe een flesje of speen werkt. Dat maakt het voor mij best zwaar en erg lastig. Ze is compleet afhankelijk van mij. Ik kan dus nooit buiten haar bereik zijn. Werken is op deze manier onmogelijk. Zie je het al voor je, een lerares voor de klas die elke twee uur er een half uur niet is, omdat ze haar kind moet voeden. Nee, dat kan echt niet. En mijn kind laten verhongeren tot ik weer thuis ben, is ook geen optie. Helaas snapt iedereen, behalve het UWV, dat dat geen optie is. Maar dat even ter zijde. Om te kunnen werken, moet ze dus echt aan de fles.

baby weigert de fles

Ze vind de fles en de speen fantastisch, maar dan wel als kauwspeeltje. We hebben allerlei flesjes en soorten spenen al geprobeerd, niets helpt. Mijn baby weigert de fles resoluut als het gaat om het drinken. Elke dag oefenen we een paar keer met haar, maar het mag telkens niet baten. Wanneer we het er met anderen over hebben, krijgen we al snel zo’n blik. Zo’n blik die zegt ‘je hebt vast gewoon je best niet gedaan’.

Baby weigert de fles; de adviezen die wij krijgen

Al snel volgen de adviezen, allen lief bedoelt, maar voor ons onbruikbaar.

 • ‘Leg je haar wel in de juiste houding dan?’ Nee, we zetten haar rechtop, zodat er bijna niets uit de fles kan komen! Ja, natuurlijk ligt ze in de juiste houding, wat een domme vraag.
 • ‘Geef je niet gewoon te snel op dan?’ Ik heb haar een keer een hele ochtend en middag geen borst aangeboden, maar alleen een flesje. Hongerig was ze toen echt wel. Boos krijste ze de hele boel bij elkaar en als ik haar optilde ging ze haastig op zoek naar mijn borst. Daar heeft het echt niet aan gelegen. Het enige resultaat was een boos, moe, verdrietig en hongerig meisje en een oververmoeide mama met knallende hoofdpijn.
 • ‘Heb je de speen wel eens in iets lekker gedoopt?’ Ach, wat dom, nooit aan gedacht. Dat was echt niet het eerste wat we hebben geprobeerd (dus wel).

Nog een paar fijne adviezen…

 • ‘Wanneer ze niet uit de fles willen drinken, wil de s-fles vaak nog wel werken’ Het probleem ligt hem niet bij willen, ze is dol op de fles…als kauwspeeltje met een smaakje. En na een uur is er wellicht 20 ml uit, waarvan het grootste deel in haar shirt is beland. En ook de s-fles werd gewoon als kauwspeeltje gebruikt.
 • ‘De Tommy Tippee dan, die lijkt meer op een tiet?’ Ook die wordt fanatiek gebruikt als kauwspeen.
 • ‘En zo’n speciale speen dan, zo’n Haberman, die hebben ze ontwikkeld voor kindjes met een hazenlip. Misschien lukt een gewone fles gewoon niet met haar tong.’ Haar tong is het probleem niet, ze is een natuurtalent met borstvoeding, dan zou een fles toch geen problemen op moeten leveren? En helaas, dat is gewoon een duur kauwspeeltje. Ik heb zelfs nog een fles gevonden op het internet waarbij er -net zoals bij een borst- uit moet worden gesabbeld. Ook dit is een duur ding voor niets anders dan het kauwritueel.
 • ‘Naar de dagopvang brengen, of naar opa en oma dan?’ Nou, dat is dus onlangs getest. Ze heeft het erg gezellig gehad en heerlijk gesnoept van de appelmoes toen opa en oma een broodje aten. Oma heeft gigantisch haar best gedaan met de fles en met lepeltjes (ze eet namelijk keurig van lepeltjes), maar helaas, het hielp allemaal niets. Na vijf uurtjes bij de hardwerkende oma, werd ze zo vervelend dat oma niets meer goed kon doen en het beter was dat ze weer naar huis ging.

Als je baby de fles weigert

Natuurlijk heb ik ook nog verder gezocht op internet. Daar kom je een aantal sites tegen met tips die misschien nog behulpzaam kunnen zijn. Heb jij ook een baby die de fles weigert, dan kan je eventueel hier kijken of er nog adviezen bij staan die je nog niet geprobeerd hebt.

Ik begrijp mijn baby wel

Tja, ergens snap ik het wel. Niets is zo lekker als vers en op precies de juiste temperatuur. Daarbij is het ook nog eens veel gezelliger en word je fijn geknuffeld door mama. Maar is het nu echt nodig om hierover zo koppig te zijn als je vader en moeder samen?

Voor mijzelf en voor haar zou ik het erg fijn vinden wanneer ze uit het flesje kan drinken of kan sabbelen aan een speen. Voor mij zou het meer rust betekenen. Dat mijn baby de fles weigert resulteert nu in een behoorlijke afhankelijkheid van mij. Ook houd ik dan meer energie over voor mezelf. En zij kan zichzelf dan heerlijk met de speen in slaap sabbelen in plaats van met de borst van mama. Dan kan ze af en toe met de oma’s leuke dingen doen of uit logeren. Dat zou ze echt geweldig vinden…en ik stiekem ook 😉 .

Hoe had ik het dan gedaan als ik het over kon doen? Ik denk dat dit probleem vermeden had kunnen worden als we haar, al vanaf haar geboorte, elke dag een voeding met de fles hadden gegeven. Dan had ze geweten hoe een speen werkt. Maar het is ook fijn om te kunnen zeggen dat ik mijn kind in ieder geval een half jaar borstvoeding heb kunnen geven; ondanks de melkblaren, verstopte melkkanaaltjes en de tandjes. Daar ben ik best trots op.

ps… Als een van jullie nog de ‘gouden tip’ heeft, dan hoor ik het graag!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

12 gedachten over “Mijn baby weigert de fles en de adviezen van anderen zijn niet van de lucht”

 1. Hallo allemaal, hier ook een klein mannetje waar we vanaf week 3 al een flesje aanboden naast de borst. (zijn oudere zus was ook al een flesweigeraar). Helaas, vanaf zo’n 7 weken, drinkt hij niet meer uit de fles, hij wordt woest. Geen druppel gaat er in, wat uit de fles raakt zit in zijn slapje…. 🙁
  Hoe hebben jullie dit met jullie werk geregeld? Vakantie dagen? Zorgverlof? Ik moet eigenlijk komende donderdag weer starten, maar met een reizend beroep gaat dit helaas niet lukken… Ik hoor het graag.
  Gr Miriam

  1. Oh Miriam, dat klinkt niet tof, zeker niet als je binnenkort weer moet starten met je werk. Het is bekend dat kindjes op een gegeven moment de fles kunnen weigeren omdat ze nu eenmaal niet alles meer in hun mondje stoppen (wat ze in het begin instinctief wel doen). Heb je alleen zelf tot nu toe de fles gegeven, of heb je het ook wel eens iemand anders laten proberen als jij niet in de buurt bent? Of misschien eens van een lepeltje of uit een bekertje proberen? Vanaf drie maanden kan een baby (met hulp) al uit een bekertje drinken als ze dat willen.

  2. Hier was het grote wonder uiteindelijk de Munchkin Miracle 360. Die beker snapte ze gelijk. Helaas kwamen wij die pas tegen toen ze 8 maanden oud was, maar ze heeft daar altijd erg goed uit gedronken.

 2. Tsja, of het de gouden tip is weet ik natuurlijk niet. Eerder de zoveelste 🙂
  Ik had het ook met mijn meisje, bij mij of mijn man deed ze een half uur over 40 ml (idd het meeste op de slab)
  Ik heb de Calma speen van Medela, daarbij moet ze hetzelfde doen als aan de borst, vacuum zuigen en met de tong.
  Afgelopen week voor het eerst weer gewerkt, dus de kleine dame ging naar oma. Ik hoef maar een kwartier te rijden naar mijn kantoorjob, dus afscheid genomen met de opmerking: Als het niet gaat, bel je maar, dan ben ik er met 20 minuten.
  Ik te zenuwen op mijn werk, maar wat blijkt, als mama niet in de buurt is, drinkt mevrouw netjes haar flesjes (2×75 per voeding)
  bij oma nog twee keer 20 minuten, maar de dag erna bij het kinderdagverblijf was dat al twee keer 10 minuten geworden. Vandaag dag drie, weer bij oma, ik ben erg benieuwd!

   1. Wel okee, lekker om even een paar uurtjes niet te moederen (kolven telt niet mee), maar wel vermoeiend om ’s ochtendds al 2,5 uur wakker te zijn voordat de werkdag begint

 3. Heel herkenbaar. Onze jongste dochter van nu 8 maanden wilde ook niet aan de fles. Alles geprobeerd. En verschillende flessen gekocht. Maar het is uiteindelijk gelukt. Eerst met een tuitbeker. De meest simpele die er is. Wel een geknoei, maar ze kreeg wel aardig wat melk binnen. Bij de kinderopvang hadden ze de medela fles staan nog van n ander kindje wat niet uit een gewone fles wilde drinken, dus daar de medela fles geprobeerd en daar drinkt ze goed uit. Het maximale wat ze uit de fles drinkt is 120 ml per keer. Ze drinkt niet hele grote hoeveelheden. Maar dan maar iets vaker drinken. Thuis krijgt ze van mij de borst want de fles van mij is nog steeds niet denderend. Maar gelukkig bij de opvang wel. Vanaf 9 maanden gaat n tuitbeker ook vaak aardig goed. Het is nog even volhouden. Maar het komt echt goed. En anders de hele fles overslaan. Doen wat voor jou goed voelt. En je niet gek laten maken

 4. Allereerst: ik herken alles! Die opmerkingen zijn super vervelend en niemand begrijpt het probleem totdat ze er zelf mee te maken hebben gehad.

  Verder: flesweigeren is niet te voorkomen. Mijn zoontje kon heel goed uit een fles drinken, tot hij 10 weken oud was en stopte. Bij mijn dochter hebben we het heel veel geoefend, maar ook zij besloot met 8 weken dat ze er niks mee te maken wilde hebben.

  Bij mijn zoontje vond ik het heel zwaar dat ik alleen hem kon voeden en was ik ook heel erg bezig met oplossingen zoeken om hem weer aan de fles te krijgen. Niet om je te ontmoedigen, maar het had allemaal geen succes. Toen hij 10 maanden was ging hij drinken uit rietjesbekers en kreeg hij zoveel bijvoeding dat ik makkelijk wel eens een dagje weg kon.

  Er op terug kijkend (en dat is altijd makkelijker, dat snap ik), was die flesweigerende periode eigenlijk maar relatief kort. Daarom maak ik me nu met mijn zeven maanden oude dochter ook niet druk. Over niet al te lange tijd kan zij ook wat langer zonder mij en dan wordt alles weer makkelijker.

  Ik snap dat het rot is als je er midden in zit, maar probeer een beetje naar de toekomst te kijken. De lastigste periode ligt achter je!

 5. Misschien heb je deze al eens geprobeerd of gehoord…..je hebt van die speenachtige hoedjes die je op je tepel kunt doen. Misschien kan ze zo wennen….wel aan de borst maar met een speengevoel….ik heb dat gebruikt omdat mijn dochter een tepel niet goedpakte. Wel voor iets anders dus maar baat het niet dan schaadt het niet.
  Succes groetjes Cecilia

 6. Uit ervaring weet ik hoe lastig en frustrerend dit is. En helaas heb ook ik niet de gouden tip. Niet opgeven. Uiteindelijk heeft onze dochter één dag voordat ze voor het eerst naar het kinderdagverblijf ging, voor het eerst uit een fles gedronken bij oma.

  1. Fijn om te lezen dat we niet alleen zijn in deze strijd, want dat is het. We zijn ontzettend blij dat ze supernetjes eet van een lepeltje, dat helpt. Bij de Emté hebben ze van die flesjes met een lepeltje er aan, echt ontzettend handig. Hiermee lukt het wel haar te laten drinken zonder al te veel gedoe en zonder al te veel te verspillen. Ze krijgt hiermee 30 ml in 5 minuutjes weg, als ze dorst heeft. Het maakt haar niets uit wat we er in stoppen, ze drinkt het netjes op. Met dit resultaat zijn we al erg blij. Dit maakt het ook een stuk makkelijker met medicijnen geven, want dat is natuurlijk extra lastig wanneer ze geen flesje drinkt. Ik hoop dat deze stap er voor zorgt dat ze uiteindelijk meer wil drinken en dat de stap naar uit een bekertje drinken makkelijker wordt. Ik ben erg blij dat we dat lepelflesje hebben gevonden, wat een vernuftig dingetje zeg. Ik hoop dan ook dat deze tip meer ouders kan helpen. En natuurlijk geven we de strijd niet op…we blijven ook het flesje en de speen aanbieden…al is het nog steeds een kauwspeeltje waar ze lekker tegenaan moppert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven