Je baby wil niet slapen, hoe pak je dat aan en zorg je voor rust?

Het is een veel voorkomend onderwerp van gesprek onder jonge ouders. Je baby wil niet slapen en jouw energie raakt op. Hoe kan je deze situatie aanpakken en zorgen voor meer rust in de nacht voor je baby en jezelf?

Eerst ben je nog zo kwetsbaar, je kan nog niet veel meer dan er zijn. En als moeder kan ik dan ook niet anders dan er voor je te zijn. Elk moment van de dag. Met de dag begin je meer en meer te begrijpen. Je leert elke dag weer wat nieuws. Langzaam ontwikkel jij je tot een klein mensje dat blij en leergierig is. Je kunt al zo veel en mijn trots groeit met de dag…net als mijn liefde voor jou. Alleen jij, mijn lieve baby wil niet slapen, in ieder geval niet makkelijk zonder mama.

baby wil niet slapen

Ik noem het Tough Love

Maar liefde geven is niet altijd hetzelfde als lief doen. Je bent nu oud en slim genoeg om dingen te begrijpen. Je bestudeert elke ervaring en lost zelf problemen op. Je ziet zelfs het verband tussen oorzaak en gevolg, wat is dat toch knap. Daarom is dan ook de tijd aangebroken om ’tough love’ toe te passen.

Ik leer je hoe het fijner wordt

Mama pakt je niet meer op omdat je huilt. Nee, mama pakt je op omdat je aangeeft dat je opgepakt wilt worden en daarbij niet meer huilt. Ik leg je rustig uit dat mama je pakt zodra je niet meer huilt, terwijl je de longen uit je lijf krijst. Af en toe kijk je me aan, maar dan wordt het ineens stil en je armen rijken naar mij. Ik pak je op en je bent blij, of eigenlijk opgelucht. Ik krijg een dikke knuffel van je. Na een paar keer herhalen snap je het. Zodra je opgepakt wilt worden, rijk je je armen naar me uit en druk je je lippen stevig op elkaar terwijl je een klein bromgeluidje maakt. Ik pak je met veel liefde en met grote trots op.

Mijn baby wil niet slapen, wat doe ik?

Tja, en dan wordt het tijd om het probleem aan te pakken dat je alleen maar kan slapen wanneer je sabbelt op mama. En dat wanneer je per ongeluk wakker wordt als we je in je bedje proberen te leggen, we dan weer helemaal opnieuw kunnen beginnen. En dan soms ook nog eens al die moeite voor een slaapje van een kwartier 😉 .

Het moment is daar

Je zus is er niet (die is bij haar mama) en papa is die nacht aan het werk. Het ideale moment om te beginnen als je baby niet wil slapen. We beginnen en alles is eerst nog normaal. We liggen samen op bed en je drinkt jezelf in slaap. Ik til je op en breng je naar je kamertje. Ik leg je neer en….wheeeeeeee!

Verdorie, je wordt wakker. Ik slaak een diepe zucht en met tranen in mijn ogen vertel ik je dat ik heel veel van je hou en dat wat ik nu ga doen uiteindelijk beter is voor ons allemaal. Ik geef je een aai over je bol en een dikke kus op je wang, daarna loop ik weg. Ik sluit de deur.

Verdriet, wanhoop, rust en trots

Ik luister hoe verdrietig je bent en wanhopig probeert te gaan slapen. Wat steekt het in mijn hart om er fysiek niet voor je te zijn terwijl je me nodig hebt om in slaap te komen. Toch denk ik dat we hier sterker en beter uitkomen samen, dus ik verzamel al mijn moed en kruip in bed. Ondertussen kijk ik via de camera naar mijn baby die niet wil slapen en luister ik naar de babyfoon. Elke tien minuten kom ik bij je kijken. Ik geef je dan weer een aai over je bol en een kus op je wang. Ik leg de dekens weer goed en loop weer weg. Tussen elke kijkbeurt door ben je steeds weer even stil en ook steeds langer. Je bent bekaf, maar je begint het te begrijpen. Mama is niet weg, maar gewoon even niet bij jou…je moet het zelf doen. Na een dik uur, val je dan eindelijk in slaap. En mijn hemel, wat ben ik dan trots op je dat het je is gelukt.

Een paar uur later word je weer wakker. Je krijgt een schone luier en de borst op ons bed. Ik verhuis je weer naar je bedje en het circus begint weer opnieuw. Dit keer snap je het gelukkig. Je gaat er echt voor liggen om te slapen. Helaas lukt het je nog niet gelijk, maar deze keer doe je er nog maar een half uur over. De keer daarna doe je er nog maar vijf minuten over. En wanneer je per ongeluk wakker wordt en nog wilt slapen, lukt het je soms zelfs binnen een paar tellen. Ik ben blij voor je.

Samen groeien we

Wat fijn dat je nu eindelijk de rust zelf kunt vinden. Nu kun je fijn slapen wanneer je dat wilt, zodat je fijn uitgerust kunt groeien tot het fantastische mensje die je zult worden.
Het was voor jou misschien dan wel even zwaar, maar geloof me, voor mij was het nog veel zwaarder…

Herken jij de situatie dat je baby niet wil slapen of had jouw spruit daar he-le-maal geen moeite mee?

Andere artikelen die interessant zijn om te lezen:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven