Een babymatras kopen is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je zwanger bent. Toch is het goed om na te denken over het soort matras waar je je baby op wilt laten slapen.
Je pasgeboren baby slaapt zo’n 16-20 uur per dag, dus is het wel belangrijk als er een comfortabel en veilig matras in het bedje ligt.
Er zijn verschillende soorten matrassen verkrijgbaar, maar waar moet je op letten bij het kopen van een babymatras of een kindermatras?
Wij geven je een aantal tips, zodat je snel weer met de leukere dingen voor je uitzet aan de slag kan!
Een babymatras kopen; waar let je op?
We behandelen de volgende zaken:
- Ondersteunend vermogen
- Ventilatie
- Schadelijke stoffen
- Wiegendood
- Prijs en kwaliteit
Mogelijke verkoopadressen:
- Baby- en kindermatrassen bestellen bij JYSK ⇒
- Assortiment babymatrassen van Babypark ⇒
- Groot assortiment matrassen voor baby’s ⇒
1. Ondersteunend vermogen: het babymatras mag niet te zacht zijn
Ten eerste is het belangrijk dat het babymatras een stevig en vlak oppervlak heeft, zodat je baby in het ledikant goed wordt ondersteund en niet wegzakt in het matras.
Niet alleen kan dit anders voor gevaarlijke situaties zorgen (met name als het gezicht van je baby in het matras wegzakt), maar ook wordt het lichaam bij een te zacht matras niet voldoende ondersteund. Â
Je kunt de stevigheid van het babymatras makkelijk zelf testen, door met je hand op het matras te drukken en het gewicht van een babyhoofd na te bootsen.
Je kunt bij het kopen van een babymatras kiezen uit verschillende soorten materialen:
- Traagschuim: niet veerkrachtig, reageert op lichaamswarmte door zacht te worden. Slecht ondersteunend vermogen.
- Koudschuim: veerkrachtig schuim dat niet reageert op lichaamswarmte. Hierdoor blijft de tegendruk goed.
- Polyether: neiging tot kuilvorming, afhankelijk van dichtheid van het schuim.
- Pocketvering / binnenvering: kern van metalen veren. Redelijk ligcomfort, relatief koel.
Er zijn ook babymatrassen die een combinatie van bovenstaande materialen gebruiken.
Volgens het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid heeft het materiaal geen invloed op de veiligheid van een matras, zolang het oppervlak maar vlak en stevig is.
Te zacht traagschuim wordt echter wel afgeraden om te gebruiken. Eerlijk is eerlijk: er is natuurlijk wel een prijs- en comfortverschil tussen de matrassen. Zelf slaap je ook liever op een comfortabel matras, toch? En niets is zo vervelend dan een baby die niet wil slapen.
2. Ventilatie en veiligheid
Om een baby veilig in een ledikant te laten slapen, zijn er een aantal dingen belangrijk. De ruimte tussen het matras en de bedrand moet bijvoorbeeld zo klein mogelijk zijn. Dan kan er geen voetje of arm klem komen te zitten. Een centimeter is al voldoende om je beddengoed te kunnen instoppen.
Een goede ventilatie is minstens zo belangrijk voor een babymatras als voor een volwassen matras. Wanneer het matras niet goed ventileert, kan je baby in het ledikant last krijgen van warmtestuwing.
Bij warmtestuwing kan je baby de lichaamswarmte niet goed kwijt. Een goede ventilatie is juist een van de voorwaarden van veilig slapen!
De ventilatie kan van binnenuit het babymatras komen, door ventilatiekanalen en door een ventilerende toplaag. Een combinatie van beiden kan natuurlijk ook. Tegenwoordig zijn er ook losse ventilerende toplagen te koop.
Lees ook: dit kan je doen als je kind niet kan slapen met warm weer?
3. Vermijd schadelijke stoffen
Niemand wil in aanraking komen met schadelijke stoffen, toch? Een babymatras dat geïmpregneerd is om muggen of huisstofmijt te bestrijden, zou volgens fabrikanten veilig zijn.
Maar zijn deze middelen niet bedoeld om levende beestjes schade toe te brengen? Kies dan liever voor een klamboe of hor en let erop dat de matrashoes (tijk) afritsbaar is én wasbaar is op 60 graden.
Zo bestrijd je op een natuurlijke manier die vervelende beestjes.
4. Wiegendood en matraskeuze
Wiegendood is de angst van veel ouders, ondanks dat het aantal gevallen van wiegendood de laatste 30 jaar drastisch is afgenomen.
Hoewel sommige fabrikanten van babymatrassen ons anders doen geloven, is wiegendood niet te voorkomen door het gebruik van een bepaald babymatras in een ledikant.
Er is tot nu toe, volgens het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid, nog niet aangetoond dat buikligging van een baby op een ventilerend matras ongevaarlijk is. Kortom, houd je zoveel mogelijk aan hun adviezen voor veilig slapen.
5. Prijs en kwaliteit van een babymatras
Een babymatras is te koop in verschillende prijsklassen. Het prijsverschil hangt met name af van de vulling die is gebruikt.
Laat je niet gek maken door de verkooppraatjes in de winkel, maar let op het ondersteunend vermogen, de ventilatie, veiligheid en gebruik van schadelijke stoffen in een babymatras.
En onthoud: het gedrag omtrent veilig slapen is altijd belangrijker dan de aanschaf van een duur babymatras. Wel draagt een kwalitatief matras vaak bij aan een veilige slaapomgeving.
Een Emma babymatras kopen, goed idee!
We snappen dat het -voor een leek- een hele toestand is om een babymatras te kopen. Want waar moet je op letten? Wat weegt het zwaarste en hoe bepaal je nu precies wat goed is het wat niet?
Heel eerlijk… ik kan je daar ook geen professionele mening over geven. Ook ik vond het heel lastig om te bepalen welk babymatras nu het meest geschikt is. Daarom lees ik met regelmaat wat de consumentenbond ergens van vindt.
Als beste getest
In maart én in mei van 2017 is het Emma matras 90*200 als beste uit de test gekomen. De matrassen van Emma zijn ook voor jongeren en volwassenen te koop en niet alleen voor baby’s. Maar logisch was het wel dat de volgende stap het ontwerpen van een babymatras zou zijn.
Bij de ontwikkeling van een babymatras hebben ze zich laten leiden door de technische aspecten waar zij zelf expert in zijn, maar ook door de wensen van ouders. Een Emma babymatras kopen betekent dan ook dat je een matrasje koopt wat gebaseerd is op ervaringen van andere ouders. En dat is fijn!
Wat is er bijzonder aan het Emma babymatras?
- Matrashoes is medisch getest en heeft hoog gehalte natuurlijke viscose
- Schuim in matras én hoes zijn vrij van zilver, antimonium en optische bleekmiddelen
- Hoes is eenvoudig afritsbaar en op 60 graden wasbaar
- Optimale stevigheid matras voor wervelkolom van je kindje
- Verstevigde randen in matras, zodat bij het staan van je kindje de voetjes niet zomaar tussen de spijlen wegglijden
- Security rits waardoor inhoud van het matras niet bereikbaar is voor je kindje
Online je matras kopen
Het lijkt misschien een beetje raar, om online je matras te kopen, maar dit kan tegenwoordig prima. Wijzelf slapen ook op een matras wat we online gekocht hebben en we zijn daar heel tevreden over.
Je hebt een 100 dagen proeftijd. Niet tevreden? Dan stuur je binnen die 100 dagen het matras retour en krijg je je geld terug. Daarnaast heb je ook nog eens 10 jaar garantie!
Goed om te weten, want een goede nachtrust voor je kind is enorm belangrijk. Voor zijn of haar ontwikkeling, maar ook voor jou 😉 .
Mogelijke andere verkoopadressen:
- Baby- en kindermatrassen bestellen bij JYSK ⇒
- Assortiment babymatrassen van Babypark ⇒
- Groot assortiment matrassen voor baby’s ⇒