Gek op groen; ik ben babyplantjes aan het stekken!

De hele avond ben ik ermee bezig geweest om mijn babyplantjes te stekken. Iedereen lag al in bed toen ik uiteindelijk onder de dekens kroop, maar wat een genot om te doen zeg. Lekker met je handen in de aarde wroeten. Kleine plantjes bij de moeder vandaan halen om apart in een potje te zetten, of op water te laten wortelen.

Babyplantjes stekken; waarom zou je stekken en hoe?

Ik ben altijd al gek geweest op groen, maar pas de laatste paar maanden merk ik aan mezelf dat ik écht blij word van al die planten om me heen. Vandaar ook dat ik er de afgelopen week maar weer eens een hele avond voor heb uitgetrokken om de oudere planten te verpotten daar waar nodig en alle babyplantjes te stekken. Geen idee overigens dat ik zoveel babystekjes had 😉 .

Het stekken van de babyplanten is overigens niet alleen van belang als je graag nieuwe plantjes wilt kweken, het is ook goed voor de moederplant. Het is een vorm van verzorgen van de plant. Alle babystekjes nemen namelijk ook energie op van de moederplant. rechtstreeks, of uit de aarde waar ook mama in staat. In beide gevallen is het in ieder geval zo dat de moederplant energie tekort komt als er teveel baby’s om haar heen zwermen. Dat gevoel herkennen we allemaal wel toch 😉 ?

Stekken kan rechtstreeks in de aarde bij sommige planten, maar soms moet de stek ook eerst in water gezet worden om goed te kunnen wortelen. Ik zal je vertellen hoe ik dit heb aangepakt en waarom.

Tip: Leuke stek vaasjes vind je hier

Welke planten heb ik momenteel in huis

Laat ik allereerst even beginnen met het opnoemen van de kamerplanten die ik in huis heb:

  1. Bananenplanten (uit eigen tuin naar binnen gehaald)
  2. Monstera deliciosa
  3. Goudpalm
  4. Aloë Vera
  5. Dracaena Fragans Massangeana
  6. Graslelie
  7. Sansevieria stuckyi
  8. Ficus
  9. Pannenkoekenplant
  10. Anthurium andraeanum
  11. Tradescantia Zebrina
  12. Peperomia
  13. Euphorbia ingens
  14. Sedum Nussbaumerianum Bitter
  15. Blauwvaren
  16. Asplenium nidus (nestvaren)

Naast deze planten zijn er nog een paar onderweg, namelijk de stippenbegonia en een caladium (de Miss Muffet variant).

Het stekken van de babyplantjes

Een aantal van mijn planten zijn zelf zo vrijgevig dat ze graag uit zichzelf stekken. Een van de voorbeelden daarvan is de pannenkoekenplant. Jemig, wat geeft die plant een hoop stekjes zeg. Maar ook mijn bananenplant is gretig met het zichzelf voortplanten. Het zijn dan ook met name deze twee planten (o ja, én mijn graslelie) die ervoor gezorgd hebben dat ik met het stekken van de babyplantjes aan de slag ben gegaan.

Je kan stekken op water, stekken in de aarde en stekken in de lucht

Stekken op water

Stekken op water houdt in dat je het stekje van de babyplant in een glaasje met water zet om wortels te laten groeien. Liefst pak je een doorzichtig glas of vaasje, zodat je ook goed kan volgen wat er gebeurt met de wortels. Als de wortels gaan groeien wacht je nog even totdat ze een paar centimeter lang zijn voordat je de stek in de aarde kan gaan zetten.

Bij het in de aarde zetten van een stek die in het water geworteld is moet je rekening houden met het feit dat de wortels gewend zijn om veel water te hebben. Zet ze in de aarde en hou de aarde in het begin goed vochtig zodat de wortels langzaam kunnen wennen. Maak er echter geen modderpoel van, dat is ook niet goed. Na verloop van tijd zijn de wortels gewend en kan je de hoeveelheid vocht iets afbouwen zodat de stek blijft groeien en went aan zijn ‘normale’ omstandigheden.

Stekken in de aarde

Stekjes die van de moederplant afkomen en al voldoende wortels van zichzelf hebben kan je makkelijker stekken. Die babyplantjes kan je rechtstreeks in de aarde stekken. Je slaat dan het stekken in water gewoon over. Let ook ook hier weer op dat je in het begin voldoende vocht geeft. Uitdrogen is funest voor de wortels (maar teveel water ook 😉 ).

Bij het stekken in de aarde vul je een potje met aarde, maak je er een gaatje in en plaats je je stekje. Druk de grond een beetje aan zodat er geen lucht meer bij kan komen. Op deze manier kan ook al het vocht in de aarde opgenomen worden door de plant.

Stekken in de lucht

Er zijn een paar planten die ook in de lucht gestekt kunnen worden. De graslelie is er daar een van. De babystekjes van de graslelie groeien altijd aan een lange stengel uit de plant.

Wil je nog meer informatie om je babyplantjes te stekken? Dan kan ik je zeker bovenstaande boek aanraden! Zowel voor de beginnende stekker als de gevorderde plantenliefhebber.

Pannenkoekenplant stekken

De moederplant zat zo ontzettend vol met babyplantjes dat er geen ontkomen aan was. Haar aangezicht was gewoon te rommelig aan het worden. Pas toen ik de moederplant onderhanden nam zag ik hoeveel babystekjes er waren. Een aantal zaten nog aan haar vast, maar er waren er ook een paar die volledig los in de grond zelfstandig gegroeid waren. En daar zat voor mij dan ook het verschillen met het stekken van deze babyplantjes.

Diegene die al zelfstandig in de grond zaten, die zaten wel vast met hun wortels aan de moederplant. Met een schoon scherm mes heb ik de babyplantjes van de pannenkoekenplant afgesneden en daarma met wortel en al in een potje met aarde gestekt. Zoals je hier kan zien zijn de babyplantjes die gestekt zijn ook al van aardig formaat.

babyplantjes stekken

De andere babyplantjes die heb ik gestekt door ze van de moederplant af te snijden. Deze hebben nog geen wortels en staan nu in een glaasje op de vensterbank. Eeven geduld nog voordat hier de wortels gaan groeien. Als ze dan lang genoeg zijn kan ik ze daarna in een potje zetten.

In totaal heb ik van de moederplant 10 stekken afgehaald, waarvan er al 5 stuks direct in de aarde zijn gegaan. De potjes hier aan de rechterkant van de foto zijn de babystekken. De andere stekjes staan nu in het water.

anthurium stekken

Anthurium andraeanum stekken

De Anthurium heb ik ook kunnen stekken. Ook hier was het niet zo moeilijk… deze plant was namelijk hoognodig toe aan een opknapbeurt. De 2 steks die ik ervan af heb gehaald groeiden ook al zelfstandig bij de moeder in de pot. Deze heb ik dus zo kunnen verplaatsen naar een eigen potje en een ervan heeft zo zelfs al een bloem, hoe lief! Het is misschien eigenlijk geen stekje meer te noemen.

Wil je de Anthurium stekken zonder dat deze al in de volle grond bij de moeder in de pot staan? Dan kan dat als volgt: Als het goed is kan je de stekken al aan de moederplant zien zitten. Ze zitten nog wel vast, maar zien er toch als een apart deel van de plant uit. Deze stekken van de babyplantjes kan je eraf halen door ze eerst voorzichtig een beetje los te wrikken en daarna de laatste wortel door te snijden. Wil je het graag een keer zien? Bovenstaande video is hartstikke duidelijk.

graslelie stekken babyplantje

Graslelie stekken babyplantje

De graslelie (oftewel Chlorophytum) is misschien wel het makkelijkste plantje ever. Hij kan redelijk droog staan, maar ook als hij te nat is overleeft hij nog redelijk makkelijk. Je moet hem niet blijvend verzuipen natuurlijk, maar hij kan tegen een stootje en een beginnersfoutje. De babyplantjes stekken van de graslelie is net zo makkelijk als het verzorgen van de moederplant. De stekjes van de graslelie groeien aan lange stengels uit de plant. Ik heb zelf een behoorlijk grote graslelie en de stengels die hieruit komen die zijn ook huge. Aan een stengel zitten soms wel 10 stekjes!

Je kan deze babyplantjes om te beginnen heel lang aan de moederplant laten zitten. Zo krijg je een grillig gevormde graslelie met tal van stekjes die flink kunnen groeien. De wortels verschijnen gewoon al in de lucht als je maar lang genoeg wacht. Zo nu en dan een beetje sproeien werkt versnellend. Als er voldoende wortels aan zitten dan kan je het babyplantje eruit halen en in een potje stekken.

Haal je de babyplantjes al van te voren van de moeder af, dan kan je ze heel makkelijk in een glaasje water stekken. Gewoon wachten totdat de wortels komen (dit kan vrij snel gaan bij de graslelie) en je kan van start.

monstera stekken

Monstera stekken vanuit de moederplant

De Monstera stekken vond ik zelf een beetje spannend. Met name omdat ik bang was om mijn Monstera zelf (de moederplant) te verpesten.Het stekken op zich is weer niet zo moeilijk. De Monstera kweekt namelijk aan de moederplant luchtwortels omdat het eigenlijk een klimmer is. Knip de stengel (met blad) een paar centimeter onder de luchtwortel af en je hebt je Monstera stek. Pak een pot met potgrond, maak er een gaatje in en stop je stek in de aarde. En dan begint het grote wachten.

Omdat ik in mijn geval een redelijke stengel van mijn Monstera plant heb afgehaald heb ik de stengel in de pot gelijk een beetje gestut met een bamboestokje. En nu maar hopen dat er een grote Monstera uit gaat groeien,

Wat is er nu zo leuk aan babyplantjes stekken?

Om te beginnen kost het (bijna) niets, behalve tijd. Uiteraard heb je een potje nodig en wat potgrond, maar dat is dan ook alles. Je hoeft niets uit te geven aan een nieuwe plant, je hebt alleen wat meer geduld nodig. Maar super leuk om te doen, lekker met je handen en je planten bezig zijn en leuk om ze te zien groeien. Daarnaast is het ook nog eens duurzaam en leerzaam voor je kinderen bijvoorbeeld.

Wil je liever geen babyplantjes zelf stekken, maar beginnen met kleine plantjes en goodies uit de winkel, dan check het blog van mijn collegablogger Francis even.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven