Gefeliciteerd! Er is een kleintje op komst. Je bent opgetwijfeld in de zevende hemel, maar bij de komst van een baby komt er ook veel op je af. Daar weten wij alles van. Er zijn veel producten op de markt die je kunt kopen voor je baby, vandaar ook dat een babyuitzet een veel besproken onderwerp is.
Het kan lastig zijn om te bepalen wat je écht nodig hebt en wat leuk is om te hebben en dat is nu precies waar deze babyuitzet lijst voor bedoeld is. In dit artikel delen we een afvinklijst van zaken die je echt in huis wilt hebben en een lijstje van niet noodzakelijke, maar wel heeeel fijne producten.
Babyuitzet; wat móet je hebben en wat is ‘leuk’ of fijn om te hebben voor je baby?
Met deze babyuitzet lijst kan jij makkelijker je keuze maken tussen de musthaves en de nice-to-haves. Hou in je achterhoofd dat jíj zelf bepaalt wat je wilt aanschaffen voor je baby. Laat je niet gek maken door alle aanbiedingen die er op je af komen, maar maak je eigen bewuste keuze aan babyproducten.
Wat heb je écht nodig voor je baby?
De komst van een baby kan erg duur zijn, dus het is belangrijk om te weten welke spullen je echt nodig hebt en welke je kunt overslaan. Hieronder vind je een lijst van spullen die je zeker in huis wilt hebben voor de komst van je baby:
1. Luiers
Deze heb je zeker nodig, en heel veel ook! Zorg ervoor dat je genoeg luiers in huis hebt. Wil je geld besparen én niet te veel afval produceren, kies dan voor wasbare luiers.
2. Babykleding
Koop niet teveel kleding voor je baby, ze groeien namelijk erg snel. Zorg ervoor dat je genoeg rompers, truitjes, broeken, sokjes en mutsjes in huis hebt.
Kies, tenzij het hoogzomer is, voor de eerste maand kleding met lange mouwen en kleding van wol. Een baby heeft de eerste paar weken vaak nog moeite om warm te blijven, dus warme kleding is belangrijk. Zeker als je ook niet te hoge stookkosten wilt hebben…
3. Kinderwagen in je babyuitzet
Een kinderwagen is onmisbaar voor het vervoer van je baby. Kies er een die past bij jouw wensen en behoeften.
4. Babybedje
Een veilig babybedje is belangrijk voor de slaap van je baby. Zorg ervoor dat het bedje voldoet aan de veiligheidseisen.
5. Autostoeltje
Een autostoeltje is verplicht voor het transport van je baby in de auto. Kies een maxicosi die past bij jouw auto en die geschikt is voor de leeftijd van je baby.
6. Borstvoeding of flesvoeding? Ga je voor flesvoeding dan is dit heel fijn in je babyuitzet
Als je flesvoeding gaat geven, dan is een flesvoeding apparaat zoals de Formula Pro Advanced van Baby Brezza een goede investering. Hiermee kun je eenvoudig en snel een flesje maken zonder gedoe met water en poeder.
Ik was er tijdens mijn zwangerschappen niet van op de hoogte, maar anders had deze zeker deel uitgemaakt van mijn babyuitzet.
Het werkt als een soort koffiezetapparaat, maar dan voor de flesvoeding. Zo fijn om binnen no-time een flesje klaar te hebben, op de juiste temperatuur. Geen race tegen de klok als jouw kleine begint te huilen van de honger, je bent in 10 seconden klaar!
7. Babybadje: kies je een badje of een tummy tub in jouw babyuitzet?
Een babybadje op een standaard is heel fijn om om je baby te wassen en te verzorgen. Kies er eentje op een standaard zodat je het badje ook in de warme woonkamer kunt zetten en zodat je zelf niet hoeft te bukken wanneer je je kindje in bad doet.
Tip: vergeet niet ook een temperatuurmeter voor in het badje te kopen zodat je zeker weet dat het water een goede temperatuur heeft bij het in bad doen van je baby.
8. Luieremmer
Een luieremmer helpt om de geur van vieze luiers te verminderen en is echt heel fijn om te hebben. Toegegeven, zonder luieremmer (dus met een gewone afvalemmer ofzo) red je het ook, maar de geur is niet echt heel prettig op een gegeven moment. Wan tons betreft dus eigenlijk een must have in je babyuitzet
9. Borstkolf
Als je borstvoeding wilt geven, kan een borstkolf erg handig zijn. Zo kun je melk kolven en bewaren voor later. Sterker nog, ik geloof echt dat een borstkolf onmisbaar is in je babyuitzet als je borstvoeding geeft. Al is het alleen maar om je partner ook een keer een flesje met borstvoeding te kunnen laten geven.
10. Aankleedkussen
Een aankleedkussen is heel handig om je baby op te verschonen of aan te kleden. Door de opstaande randen zorgen de meeste aankleedkussens er ook voor dat je baby er niet gemakkelijk afrolt. Tegenwoordig heb je zelfs verwarmde aankleedkussens. Erg fijn voor je kindje in de koude maanden.
11. De box
Je kan gewoon niet zonder box in de babytijd. Voor de veiligheid van je baby is het belangrijk dat je hem of haar in een box kan leggen. Zo kunnen ze zichzelf even vermaken terwijl jij met iets anders bezig bent, zonder dat je het risico loop dat er iets gebeurd.
Tip: vergeet ook niet de gratis zwangerschapsboxen aan te vragen, daar kan zeker het een en ander in zitten dat je dan niet meer hoeft aan te schaffen.
Babyuitzet wannahaves: wat is leuk om te hebben?
Er zijn ook veel producten die niet noodzakelijk zijn, maar wel leuk of fijn zijn om te hebben. Gewoon, omdat ze best handig zijn in de babytijd, of omdat jij er blij van wordt.
Hieronder vind je een lijstje van producten die niet essentieel zijn, maar wel handig of leuk kunnen zijn:
1. Babyfoon met camera
Met een babyfoon met camera kun je op afstand zien hoe je baby slaapt en je baby in de gaten houden. Wij hebben er zelf nooit eentje met en camera gehad, maar tegenwoordig zie je ze wel echt heel vaak. Ben jij een overbezorgde moeder? Dan adviseren we je om toch te gaan voor deze wannahave in je babyuitzet.
2. Wipstoeltje
Een wipstoeltje kan handig zijn om je baby in te zetten terwijl je bijvoorbeeld kookt of de was doet. Stiekem was deze voor ons eigenlijk een musthave in de babyuitzet. Het is wel heel praktisch om even je handen vrij te hebben, en ook leuk om je baby er zo bij te hebben aan de eettafel bijvoorbeeld.
3. Draagzak
Met een draagzak kun je je baby dicht bij je dragen terwijl je je handen vrij hebt om andere dingen te doen.
4. Babygym
Een babygym kan helpen bij de ontwikkeling van je baby en zorgt voor entertainment. Leuk om je baby even op een boxkleed te leggen en lekker zijn armpjes te laten strekken.
5. Babyuitzet nice to have als je borstvoeding geeft
Een flessenwarmer kan handig zijn als je snel een flesje borstvoeding warm wilt maken.
Tips voor het kopen van babyuitzet
Ga jij aan de slag met je babyuitzet? Dan helpen onderstaande tips je op weg.
Maak een lijstje voor je eigen babyuitzet
Maak een lijst van de spullen die je nodig hebt en controleer deze regelmatig om ervoor te zorgen dat je niets vergeet.
2. Doe rustig aan met de kleding
Koop echt niet teveel kleding: Hoe leuk het ook is, al die kleine schattige kleertjes, baby’s groeien snel en ze zijn er uit gegroeid voor je het in de gaten hebt. Zo zonde van je geld om daar de eerste maanden teveel van te kopen.
Let op de veiligheid van de producten voor je babyuitzet
Controleer altijd of de producten die je koopt voldoen aan de veiligheidseisen. Kies bij een flesvoeding apparaat dus liever voor een betrouwbaar merk als de Formula Pro Advanced van Baby Brezza dan voor een b-merk. Je wilt niet gokken met de gezondheid van je kindje.
Doe duurzaam en shop tweedehands
Koop spullen tweedehands om geld te besparen. Let wel op of de producten veilig zijn en nog voldoen aan de eisen.
Check de reviews van andere jonge ouders
Lees reviews van andere ouders om te bepalen of bepaalde babyuitzet producten het geld waard zijn.
Kortom, er zijn veel producten die je kunt kopen voor je baby, maar het is belangrijk om te bepalen welke spullen je écht nodig hebt en welke niet noodzakelijk zijn. Maak een lijstje van benodigdheden en controleer deze regelmatig om er zeker van te zijn dat je niets vergeet.
Wanneer kan je beginnen met je babyuitzet?
Je kan natuurlijk beginnen wanneer je wilt. Zo is mijn nichtje al begonnen met haar babyuitzet nog voordat ze zwanger was. Door bijvoorbeeld haar eigen wiegje te bewaren op zolder voor als ze zelf kinderen zou krijgen.
Maar meestal begin je aan je babyuitzet op het moment dat je weet dat je zwanger bent. Zeker als het je eerste zwangerschap is dan is het natuurlijk heel erg leuk om alvast wat dingetjes te kopen voor jullie kleine baby.
En zodra je het in je omgeving vertelt dan hou er rekening mee dat je overspoeld wordt met leuke kleine rompertjes en sokjes en dergelijke. Iedereen gaat mee in jullie feeststemming en wil daar alvast op voorhand een kleinigheidje voor de babyuitzet voor geven.
Wanneer moet je babyuitzet ‘klaar’ zijn?
Het is slim om te proberen om minstens een maand voor je uitgerekende datum alle spullen voor je babyuitzet in huis te hebben. Met een beetje mazzel ben je dan mooi op tijd en heb je nog een aantal weken om alles lekker voor te bereiden.
In mijn eigen geval was dat veel te laat 😉 , want onze oudste werd met 33 weken zwangerschap geboren. Frank moest de babykamer nog in elkaar knutselen terwijl ik in het ziekenhuis lag.