Back to school; met deze tips heb je een optimale start van het schooljaar!

Onlangs schreef ik nog een artikel over het samen schoolspullen bestellen. Ik heb heerlijk met mijn meissie geshopt, nog voordat de schoolvakantie begon. Zij had dus al vrij vroeg een groot deel van haar schoolspullen binnen. Maar dat wil niet zeggen dat ze nu al back to school proof is. Ze is nog niet helemaal klaar voor haar nieuwe schooljaar en dat bracht me op ideeën voor een blog vol tips over het ‘Back to school’ principe dat iedereen wel kent.

Met deze 10 tips is jouw kind verzekerd van een goede start van het nieuwe schooljaar!

10 tips om helemaal ‘back to school’ proof te zijn

Misschien vraag jij je af wat ‘back to school’ proof is? Nou daar kan ik je wel wat tips in geven hieronder. Wij waren namelijk in het verleden standaard niet school proof als de vakantie was afgelopen en de kinderen weer naar school gingen. Maar tegenwoordig heb ik een lijstje dat we afvinken. Simpel, maar effectief.

Back to school schoolspullen kopen

Schoolspullen kopen in de back to school periode

Natuurlijk het leukste van het leukste; de schoolspullen kopen. Vooral de meiden vinden het heerlijk om voor schoolspullen te shoppen, toch? Over het algemeen hoeven die niet echt gestimuleerd te worden om de inkopen te doen. Lekker neuzen tussen al dat moois en mixen en matchen van diverse designs en materialen. Helemaal top.

Onze favoriete winkel om te gaan shoppen is de HEMA.

Ten eerste omdat die ook gewoon in ons dorp zit en live shoppen is voor meiden van rond 12 jaar toch echt ’the bomb’. Maar ook al zouden we alles voor back to school online bestellen, dan zouden we nog steeds bij de HEMA shoppen.

Het assortiment is daar lekker uitgebreid ze hebben hele toffe kleurtjes en dessins in de nieuwste collecties zitten, ze hebben gave school agenda’s én het is goed betaalbaar.

Verder hebben ze bij de HEMA alles dat Lotte het aankomend schooljaar nodig heeft, zelfs de rekenmachine is daar voor iets meer dan een tientje te vinden. Super fijn!

Het enige nadeel dat ik me kan bedenken van het kopen van schoolspullen is dat onze madam graag ieder jaar een nieuw etui heeft. Gewoon omdat er dan weer talloze leuke nieuwe designs uitzijn, hahaha.

Normaal gesproken zou ik dat onzin vinden, maar ik snap wel dat het ontzettend leuk is om het nieuwe schooljaar back to school te gaan met nieuwe hippe spulletjes. Zeker als je voor het eerst naar de middelbare school gaat.

En als dat aanzet tot met meer plezier gebruik maken van je schoolspullen en fijner leren dan ben ik voor!

back to school tips voor schoolspullen, rugtas en dergelijke
Dit zijn de nieuwe schoolspullen van Lotte, gekocht bij de HEMA

Hier vind je ook een handige schoolspullenlijst voor alle back to school artikelen

Let op de gymkleding!

Een dikke vette tip om in de gaten te houden is de gymkleding. Het is hier meerdere jaren op een rij een vergeten item geweest. En op het moment dat er dan in de eerste week gesport moest gaan worden, dan bleken bijvoorbeeld de gymschoenen te klein te zijn! Dan stel op sprong nog nieuwe schoenen zien te vinden die ook een beetje betaalbaar zijn is best een klus.

Vanaf de middelbare school hoef je vaak niet meer te kijken naar de sportoutfit zelf. Meestal levert de school een sport tenue aan waar de kinderen in kunnen sporten.

Het is alleen even afwachten of dat ze voldoende tenues/shirtjes aanleveren, want anders ben je als moeder tweemaal per week in ieder geval de sportkleding aan het wassen.

Tip: voor eventuele gymschoenen en dergelijke is het fijn om Ourganixx in huis te hebben. Stinkende sportschoenen worden in no-time weer bacterievrij met dit middeltje en de stank is dan zo weer verdwenen.

Een nieuwe rugzak nodig?

Dit is lang niet altijd het geval natuurlijk, maar zeker als je kind naar de middelbare school gaat is het goed om even te checken of dat de rugzak nog voldoet. Of dat de gaten er niet inzitten van al het misbruik van de afgelopen jaren bijvoorbeeld 😉 . Hou er rekening mee dat ze als ze back to middelbare school gaan dat ze dan veel meer boeken in hun tas mee moeten nemen. Een stevige rugzak is een must.

Tip: ook een apart compartiment in de middelbare schooltas voor een laptop is erg handig. Zo weet je zeker dat deze goed beschermd is.

Boeken kaften is best leuk om te doen!

Zoonlief werd er nooit blij van. Sterker nog, het heeft het boeken kaften eigenlijk nooit echt zelf gedaan. Maar ik denk dat Lotte het juist wél heel leuk vindt. Weer zo’n verschil tussen jongens en meisjes.

Het kaften van de boeken is eigenlijk alleen aan de orde op de middelbare school, maar wel degelijk iets dat dan hoort bij de back to school tips. Begin er in ieder geval op tijd aan.

Heb je een puber die je altijd moet helpen bij het kaften van de boeken omdat die er zelf geen zin in heeft? Dit geintje sloeg bij ons heel erg aan!

boeken kaften

Lotte heeft dit jaar kaftpapier gekocht in verschillende pasteltinten (zie 2e foto hierboven). Heerlijke kleurtjes en na het kaften wordt het pas écht leuk!

Dan kan het pimpen van de schoolspullen gaan beginnen. Lekker met stickers beplakken, doodlen op het kaftpapier (gebruik dan het naturel kaftpapier, dat is het fijnst daarvoor). Óf maak met de cricut mooie stickers voor op de boeken.

Bij de HEMA vind je fijn en mooi kaftpapier dat ook nog leuk gepimpt kan worden.

Check de fiets voor de kinderen back to school gaan

Gaat jouw kind op de fiets naar school? Zorg er dan voor dat je de fiets van tevoren ook even goed gecheckt hebt. Zeker als de fiets in de zomervakantie niet veel gebruikt is. Even de banden oppompen. Kijken of het zadel nog wel op de juiste hoogte staat en de lampen controleren is geen overbodige luxe.

Voor de allereerste schooldag; leg je outfit vast klaar

Voor de zelfstandige meiden en jongens een dikke tip. Maar misschien ook wel voor de ouders van jongere kinderen. Want ook jij moet weer helemaal in het back to school ritme komen toch?

Zorg de avond van te voren dat de outfit voor de eerste dag klaarligt. Bij jongere kinderen scheelt dit stress, zeker als je samen bedenkt wat ze dan aan trekken. Zo krijg je op de eerste back to school ochtend geen gemopper over de outfit.

Ook voor tieners en pubers is dit een slimme tip. Zeker bij meiden die bijvoorbeeld veel tijd nodig hebben om hun haren te doen of iets dergelijks. Want als dat ook maar even tegenzit is het toch heel fijn als je in ieder geval niet meer over je outfit hoeft na te denken.

Zorg voor voldoende slaap in de week ervoor!

Vakantie betekent bij ons altijd lekker laat naar bed en lekker lang uitslapen. En allerlei leuke dingen doen natuurlijk. Maar door dat late naar bed gaan verschuift ook echt het gevoel van bedtijd voor de kinderen.

Nu is Luc bijna 17, dus die gaat sowieso later naar bed. Maar Lotte is ‘pas’ 12 en die heeft haar slaap echt nog wel nodig. Zeker nu ze naar de middelbare school gaat en ook nog eens een heel eind moet fietsen.

In de laatste week voor de vakantie zorgen wij ervoor dat de kinderen weer op iets normalere tijd naar bed gaan. Nog niet precies op dezelfde tijd als dat ze naar bed moeten bij schoolperiodes maar wel maar een half uurtje tot een uurtje later.

Gewoon om ervoor te zorgen dat het back to school ritme weer enigszins matcht met de normale gang van zaken.

Op deze manier kunnen ze weer langzaam wennen aan de nieuwe situatie en gaan ze redelijk fris en fruitig het nieuwe schooljaar tegemoet.

Met een back to school vriend of vriendin is het relaxter

Op een of andere manier is de eerste schooldag altijd weer spannend. Of je nu gewoon een klas hoger gaat op dezelfde school, of naar een nieuwe school gaat. Zélfs als je blijft zitten kan de eerste schooldag weer heel spannend zijn.

Het is super fijn als je dat back to school moment niet alleen hoeft te ervaren. Zorg dus voor een vriend(je) of vriendin(netje) bij die eerste schooldag. Samen de klas binnenkomen is een stuk relaxter dan alleen.

Een hart onder de riem in de broodtrommel

Als ouder weet jij als geen ander hoe spannend die eerste schooldag kan zijn. Been there, done that, toch? Hoe leuk is het dan als je je zoon of dochter laat weten dat je aan ze denkt door een lief briefje in de broodtrommel of de schooltas te stoppen.

Altijd leuk om spontaan te doen natuurlijk, maar als ze back to school gaan na de zomervakantie is dat helemaal fijn!

Ben thuis als ze uit school komen. Als het kan natuurlijk hè!

De laatste goede tip die we je kunnen geven in de back to school periode is dat het voor je kind superfijn is als je thuis bent als ze thuiskomen van de eerste schooldag. Natuurlijk is dat niet voor iedereen mogelijk, dat snap ik.

Maar mocht je in de gelegenheid zijn dan is het heerlijk voor je kind om even uit te stomen als hij of zij thuiskomt van die eerste spannende schooldag.

Thee met een koekje. Zo ging dat bij ons thuis altijd toen ik jong was. En dat zal ik nooit vergeten. Sterker nog, het was mijn eerste zin in de toespraak die ik hield bij de begrafenis van mijn moeder.

Het was in mijn jeugd een van de vele zekerheden die ik had, dat mijn moeder thuis was als ik uit school kwam. En dat vond ik heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven