Hoe maak je de badkamer kindvriendelijk?

Het kan best lastig zijn om een badkamer te delen met je kinderen. Ze hebben vaak veel spullen, maar zijn niet altijd even goed in opruimen en organiseren. Het is niet genoeg om een ruime badkamer te hebben, je moet er ook voor zorgen dat het geschikt is voor kinderen en hem dus kindvriendelijk maken.

Of je nu van plan bent om een nieuwe gezinsbadkamer te ontwerpen of je bestaande badkamer kindvriendelijker wilt maken, lees verder voor een aantal handige kindvriendelijke ideeën om een kindvriendelijke badkamer in te richten.

tips om de badkamer kindvriendelijk te maken

Je badkamer kindvriendelijk inrichten

Als we het hebben over een kindvriendelijke badkamer, dan gaat dat twee kanten op. Aan de ene kant wil je graag een badkamer die goed en mooi blijft, ook al wordt hij veelvuldig gebruikt door je kinderen. En aan de andere kant wil je graag een badkamer die ook echt fijn is voor je kinderen.

Voor beiden hebben we tips.

1. Plaats lambrisering of tegels van vloer tot plafond

Kinderen kunnen de badkamerwanden beschadigen door te spetteren, ruw te spelen en rommel te maken.

Door lambrisering of tegels van vloer tot plafond te plaatsen, bescherm je je muren en gipsplaat tegen deuken, krassen, water en luchtbellen.

Je kunt zelfklevende tegels van Isodeco bestellen om te voorkomen dat er schimmel ontstaat en rare dingen groeien op je muren. En het leuke is: het ziet er ook nog eens mooi uit.

Wij hebben nu voor het eerst een muur in de badkamer achter de wastafels geverfd in plaats van betegeld. Dat ziet er heel tof uit, maar is echt niet geschikt voor kinderen. Eigenlijk ook nog niet voor mijn 13-jarige.

2. Antislipvloeren voor een kindvriendelijke badkamer

Het aanschaffen van antislip tegels is een goed idee, omdat ze de kans op uitglijden verminderen. Maar wees je ervan bewust dat je je kinderen alsnog in de gaten moet houden.

Kinderen moeten nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden worden, omdat er nog steeds ongelukken kunnen gebeuren. Ook antisliptegels kunnen nog glad worden als er veel met water geknoeid wordt.

3. Gebruik een opstapje

Een opstapje in de badkamer plaatsen is de gemakkelijkste en meest betaalbare manier om de badkamer kindvriendelijk te maken.

Hiermee kunnen kinderen dingen bereiken zonder zich te ver uit te strekken of op gevaarlijke oppervlakken te klimmen. Als je meerdere kinderen hebt, zorg dan voor meerdere opstapjes om ongelukken te voorkomen.

4. Kies voor een bad!

Kinderen vinden het heerlijk om een tijd in bad te spelen. Als ze heel klein zijn, maar ook als ze wat ouder zijn kunnen ze hier enorm van genieten. Lotte vindt het dan ook erg jammer dat wij geen bad meer hebben.

5. Gebruik open planken

Open planken zijn een handige manier om te voorkomen dat spullen kwijtraken of rommelig worden door de ongeorganiseerde handjes van kinderen. Of je kiest voor een badkamermeubel met lades waarin je een handige indeling maakt, dat kan ook om je badkamer kindvriendelijk te maken.

Met open planken kunnen kinderen alles zien, zodat ze weten waar dingen zijn en waar ze moeten worden teruggezet. Wat overigens niet wil zeggen dat ze dat ook doen hè, dat is nog steeds een kwestie van opvoeden.

Als alles opgeruimd is kan je ook makkelijk de badkamer schoonmaken. De extra opbergruimte kan gebruikt worden voor het opbergen van speelgoed en toiletartikelen die je binnen handbereik van de kinderen wilt houden.

6. Maak je badkamer kindvriendelijk en bescherm kinderen tegen heet water

Zorg ervoor dat de je kinderen beschermd blijven tegen te heet water.

Een temperatuurregelaar controleert de watertemperatuur door de hoeveelheid heet water te beperken. Bescherm je kinderen door een kraan te installeren voor het bad of de douche die is ingesteld op een veilige temperatuur.

Installeer ook een temperatuurregelaar op de kranen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat het water niet te heet wordt en voorkom je verbrandingen bij kinderen.

7. Maak de badkamer kindvriendelijk op kinderhoogte

Je kunt de badkamer makkelijker toegankelijk maken voor kinderen door alles op een lagere hoogte te plaatsen, zodat ze er gemakkelijk bij kunnen zonder te hoeven strekken.

Denk bijvoorbeeld aan een lager geplaatste wastafel of toilet. Het is handig om een lagere plank te hebben waar kinderen hun eigen spullen kunnen opbergen, zodat ze niet telkens aan volwassenen hoeven te vragen om iets te pakken.

Ook een douche op kinderhoogte kan handig zijn. Op deze manier kunnen kinderen zelfstandig gebruikmaken van de badkamer en voelen ze zich meer op hun gemak in hun eigen ruimte. Hoe ga jij je badkamer kindvriendelijk inrichten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven