Je badkamer opknappen zonder breken? 10 tips!

Wij staan op het punt om aan onze badkamer te beginnen, tenminste, als we een tegelzetter kunnen vinden. Maar wist je dat je tegenwoordig ook je badkamer kan opknappen zonder breken? Voorheen waren die mogelijkheden een stuk beperkter als tegenwoordig. Maar er komen steeds meer materialen op de markt waarmee je je badkamer kan opknappen zonder sloopwerk.

Badkamer opknappen zonder breken; dit kan je doen

Is jullie badkamer echt aan een opknapbeurt toe maar heb je geen zin om te breken? Of heb je een huurwoning van de woningbouwvereniging en mag je niet breken? In beide gevallen kan je in dit blog een hoop inspiratie en tips opdoen om je badkamer mooier te maken en te renoveren zonder dat je hoeft te breken en slopen. Vaak kan je zo ook je badkamer goedkoper opknappen.

Badkamer opknappen zonder breken

Geen tegels slopen, maar wandpanelen plaatsen

Heb je momenteel tegels tegen de muur, maar zijn dat van die ouderwetse tegels en wil je graag een moderne look in je badkamer hebben? Kies dan bijvoorbeeld voor mooie wandpanelen waarmee je de badkamer opknapt zonder te breken. Deze wandpanelen kan je namelijk eenvoudig over je tegels heen plakken.

De wandpanelen zijn echt met allerlei verschillende patronen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld een houtlook paneel of marmerlook wanpanelen. Het grote voordeel van deze wandpanelen is niet alleen dat je ze heel eenvoudig over je tegels heen plakt, maar ook dat je maar heel weinig voegen hebt. Dit soort panelen zijn namelijk badkamerhoogte en vaak ook 1.20 meter breed. Dat betekent dus heel weinig voegen die je weer schoon moet houden.

Tip: Maak eerst een keuze uit alle badkamermeubels en pik de mooiste uit die je graag wilt gaan hangen. Bepaal pas daarna welke panelen je wilt gaan gebruiken zodat je een mooi contrast hebt van wandpaneel en badkamermeubel.

Je douchehoek verhogen en zo je badkamer opknappen zonder te breken

Een andere slimme optie is om je douchehoek te verhogen als je je douchebak wilt verwijderen. Wil je liever een strakke vloer in je douchehoek? Gooi dan die douchebak eruit! Je loopt echter één risico hierin: dat het leidingwerk van je afvoer boven de vloer loopt.

Dit kan je oplossen door het leidingwerk in je vloer te werken. Maar dat vereist een hoop sloop- en breekwerk. En dat is natuurlijk niet onze tip, want dan ben je je badkamer niet aan het opknappen zonder te breken.

Maar wat je wel kan doen is hetvolgende:

Metsel een verhoging in je badkamer ter plaatse van de douchehoek, of ter plaatse van je bad. Bijvoorbeeld zoals ze hierboven hebben gedaan. Op die manier werk je eenvoudig je leidingwerk weg en het ziet er nog trendy uit ook. Plaats ter plekke van de verhoging een ander patroon tegel of paneel dan in de rest van je badkamer en het opknappen van je badkamer zonder breken is een succes.

Tegels leggen zonder te breken in je badkamer

Wil je graag een geheel nieuwe badkamervloer? Kijk dan wat de mogelijkheden zijn als het gaat om bijvoorbeeld het leggen van een tegelvloer over je huidige tegelvloer. In de meeste gevallen kan dit, mits dat je voldoende ruimte over hebt tot de dorpel van je badkamer.

In ons geval hebben we hier veel ruimte over en zouden we dus een tegelvloer over de huidige vloer heen kunnen leggen. Het enige nadeel bij ons is dat het bad eruit gaat (voor het badkamermeubel) waardoor we met een gat in de vloertegels blijven zitten. Wij gaan dus wel breken om de badkamer op te knappen, maar daar komen we ook bijna niet onder uit.

Ben je je wandtegels beu? Laat er overheen stuccen!

Ben je je wandtegels in de badkamer beu? Laat er dan overheen stuccen. Je kan ook de wandtegels verven, dat gebeurt ook vaker, maar in de douchehoek zelf is dat wel een risico. Het kan zomaar zo zijn dat de verf er vanaf bladdert na verloop van tijd. Je zou echter wel over je huidige wandtegels heen kunnen stuccen.

Vraag de stucadoor om gebruik te maken van bijvoorbeeld Ardex, zodat het stucwerk ook in een aantal uren droog is en je weer verder kan (gewoon stucwerk moet soms wel weken drogen, afhankelijk van de dikte die opgebracht is). Het stucwerk kan je op verschillende manieren afwerken, zie hieronder.

Je wanden afwerken met nieuwe tegels, betonciré of metal stuc verf

Ik heb zelf besloten om een aantal wanden in de badkamer te behandelen met metal stuc verf. Met deze gave techniek (die helemaal niet zo moeilijk is) kan je een prachtig luxe velvet effect creëren.

Uiteraard kan je ook beton ciré aanbrengen in je badkamer of weer opnieuw de wand betegelen. Je badkamer opknappen zonder te breken kan dus op heel wat manieren zoals je ziet. Let wel op, door over je bestaande wandtegels heen te tegelen kan het zijn dat je met je deurkozijn niet goed uitkomt.

Je badkamer opknappen zonder breken? Gebruik toffe accessoires voor een totaal andere look

Je badkamer aanpakken kan ook zonder dat je uberhaupt iets aan de wanden of de vloer laat doen natuurlijk. Misschien kan je de badkamer wel opknappen zonder te breken door alleen met toffe nieuwe accessoires te werken. Wat denk je bijvoorbeeld van dit prachtige nieuwe handdoekrek?

stalen handdoekenrek voor in de badkamer
Bron: Bol.com

En ben je niet helemaal wild van de tegelvloer in je badkamer? Kijk dan eens of je een mooi kleed kan vinden voor op de badkamervloer. Als deze een beetje een aardig formaat heeft, dan vallen je vloertegels niet eens meer op! De enige vereiste is dat je een badmat uitkiest die je ook eenvoudig kan wassen. Zoiets als hieronder bijvoorbeeld.

2 gedachten over “Je badkamer opknappen zonder breken? 10 tips!”

  1. Avatar foto
    Dirk van Kampen

    Ik wil ook mijn badkamer zelf verbouwen want ja zeg nou zelf dat is toch fantastisch werken aan een project waar je nog vele jaren plezier aan gaat hebben. helaas door mijn hernia moet ik dat project nog even uitstellen. maar in de tussen tijd kan ik wel blogs lezen over praktische tips waar ik misschien nog niet aan had gedacht.

  2. Bedankt voor de tips, ik wil de badkamer renoveren maar niks openbreken. Alleen de riolering moet vervangen worden, dus ik denk dat ik voor relining van het riool zal kiezen. Ik denk niet dat ik het zelf kan doen dus ik zal er iemand voor inhuren, hopelijk kunnen ze snel komen, dan kan ik verder met de badkamer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven