Badkamer renovatie: hoe pak je dat aan?

Een badkamer renovatie zorgt voor een frisse, nieuwe badkamer. Een badkamer die past bij jouw eigen specifieke wensen. Maar waar kan/moet je allemaal aan denken bij het opknappen van je badkamer? Wat kan je doen om je badkamer mooi te renoveren? En wat mag je echt niet vergeten?

badkamer renovatie

Hoe groots wordt jouw badkamer renovatie?

Je wilt je oude badkamer opknappen omdat die er aan toe is of omdat je er gewoon op uitgekeken bent. Of misschien heb je een ander huis gekocht en moet de badkamer gewoon aan jouw wensen aangepast worden. Uiteraard maakt dit wel uit bij wat er allemaal bij komt kijken.

Een badkamer renoveren omdat het echt aan vervanging toe is kan veel meer voeten in de aarde hebben dan een badkamer een beetje op moeten knappen of enkel een paar details veranderen.

Wat moet er gebeuren?

Maak voor jezelf dus duidelijk wat er allemaal moet veranderen. Hierbij kan je denken aan:

  • Andere tegels?
  • Een andere vloer?
  • Welke badkamermeubels wil je vervangen?
  • Welke verlichting wil je?
  • Hoe ga je verwarmen?
  • Wil je een heel andere indeling van de badkamer?
  • Moet er gesloopt worden?
  • Moeten de leidingen vervangen of verlegd worden?
  • Hoe zit het met de elektriciteit?
  • Doe je alles zelf of wil je mensen inhuren?

Hoeveel budget heb je?

Begin allereerst met je budget bepalen. Grootse dromen zijn leuk, maar je begint niks als je het niet betalen kunt. Zo weet je wat je wel en wat je niet kunt doen. Misschien kan je je dromen wel waarmaken als je voor een goedkopere vloer gaat (bijvoorbeeld) of als je een net ander soort bad neemt.

Een andere indeling realiseren

Bij een badkamer renovatie kan je meteen het besluit nemen om ook de indeling te veranderen van deze ruimte. Je kunt je laten inspireren door internet, bijvoorbeeld bij Pinterest of bij badkamer leveranciers, om te zien wat er zoal kan.

In plaats van een bad een dubbele douche, bijvoorbeeld. Of juist andersom. Heb je nu enkel een douche en zou je juist graag meer willen genieten van je badkamer, kies dan bijvoorbeeld voor een bubbelbad. Maar je kunt ook bijvoorbeeld de plek van het toilet en het bad willen omdraaien omdat dat beter uitkomt.

Wees wijs bij een badkamer verbouwing!

Besef wel dat je bij dit soort zaken een echte badkamer verbouwing op je nek haalt. Dat is helemaal niet erg, maar vraagt wel om vakmanschap. Niet alleen qua slopen en bouwen anzich, maar zeker ook wat betreft de elektriciteit en de waterleidingen.

Dit moet beide echt vakkundig gebeuren. Ga hier niet zelf hobbymatig mee aan de slag. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en je moet er ook niet aan denken dat een waterleiding niet goed zit en er lekkages optreden!

Waar denk je aan bij een badkamer verbouwing?

Wordt het allemaal groots aangepakt dan zijn er zaken die er bij komen kijken, waar je ook rekening mee moet houden bij de planning en de kosten!

  • Zoals gezegd: moeten er vakmensen ingeschakeld worden? Regel dit op tijd!
  • Wat gaat het slopen kosten?
  • Waar kan je het puin laten? Het huren van een afvalcontainer moet je dus ook incalculeren.
  • Benodigdheden voor het stuc- en kitwerk.
  • Uiteraard de kosten van de materialen op zich, zoals tegels, vloer, sanitair, verlichting
  • Ventilatie en verwarming.
  • Verf, als je de badkamermuren wilt verven. Of bijvoorbeeld de kozijnen of de deur.

Welke vloer?

De vloer zal een grote invloed hebben op de uitstraling van de ruimte. Er is heel veel keuze, ondanks dat we het over een natte ruimte hebben. Besef dus wel dat niet iedere vloer geschikt is.

Je kunt aan tegels/plavuizen denken, maar tegenwoordig zijn er natuurlijk nog heel veel meer mogelijkheden. Beton, linoleum, hardhout of PVC. En dan is het lijstje nog bij lange na niet compleet.

Zorg dat je in de eerste plaats kijkt of de vloer geschikt is voor een badkamer. En bekijk dan of de sfeer bij jouw ideeën past.

Tegels of toch iets anders op de muur?

Het was vroeger vrij standaard dat er tegels op de muur zaten in de badkamer. Maar dat hoeft helemaal niet. Naast tegels kan je ook denken aan bijvoorbeeld beton ciré, steen, tadelakt stucwerk of glas.

Heb je een deel in de badkamer zitten waar het echt niet vochtig zal worden, dan zou je in dat gedeelte zelfs kunnen kiezen voor behang! Moet je wel kiezen voor sterk behang wat wel geschikt is voor vochtige ruimtes. Want helemaal droog zal het nergens zijn in verband met de damp die toch in een badkamer hangt.

Ook bij een badkamer renovatie: de verlichting!

Je doet weinig in een badkamer zonder verlichting. Ook nu is het van belang dat wat je doet wel kan in een vochtig ‘hok’ als de badkamer. Heb je hier zelf geen verstand van? Laat je dan heel goed voorlichten om zo ellende te voorkomen.

Daarnaast zal je voor jezelf moeten bedenken waar je welke verlichting wilt en hoe sfeervol of hoe helder het licht moet zijn. Goed licht bij de wastafel is fijn, terwijl meer sfeerverlichting bij het bad misschien juist wel gewaardeerd wordt!

Badkamermeubels

Dan komen we ook nog uit bij de badkamermeubels. Ga je voor een bad of voor een douche? En welk soort bad of douche neem je dan? Want beide varianten kunnen in diverse uitvoeringen.

Zeker bij het bad heb je volop keuze. Naast een standaard ligbad kan je denken aan een zitbad, een rond bad, een tweepersoons bad, een hoekbad en dan ook nog eens met mogelijkheden erin als bubbelbad (whirlpool). Je zou daarnaast kunnen denken aan een losstaand bad.

Uiteraard heb je dan ook nog de wastafel en het toilet. En natuurlijk heb je ook opbergruimte nodig. Een mooi badkamermeubel op maat maakt dan ook je badkamer helemaal af. Een badkamermeubel bepaalt namelijk grotendeels de sfeer, styling en uitstraling van je badkamer. Daarnaast moet hij natuurlijk ook nog praktisch zijn.

badkamer renovatie tips

Ook bij het uitzoeken van een badkamermeubel zijn er een heleboel punten om over na te denken. Ga je bijvoorbeeld voor een wastafel of alleen een waskom? En kies je voor een staand meubel of voor zwevend?

Een zwevend meubel geeft iets meer visuele ruimte in je badkamer wat ideaal is als je een kleinere badkamer hebt. Daarnaast kan je dan ook heel handig met je voeten onder de wastafel staan.

Ga je op zoek naar een bepaalde afmeting of kies je toch voor maatwerk? Met maatwerk kan je een meubel na je badkamer renovatie bijvoorbeeld mooi laten aansluiten op de muren. Zo krijg je een hele chique uitstraling waarbij duidelijk wordt dat dat meubel speciaal voor jou gemaakt is.

Ook de materiaal keuze is van belang. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hout, fineer of melamine. En ook de kleur is van belang, ga je voor tijdloos of kies je voor een specifiek design?

Verwarming en ventilatie

Hoe ga je de badkamer verwarmen? Kies je voor een radiator of juist voor een heerlijke vloerverwarming? Of misschien wel beide?

Bij een vloerverwarming heb je het voordeel dat de vloer lekker warm aanvoelt en blijft op zich langer warm. Een radiator is echter sneller met opwarmen. Het is ook wel handig om iets te hebben wat warm is waar je bijvoorbeeld je handdoek even overheen kunt hangen…

Vergeet zeker de ventilatie niet goed te regelen. Hiermee valt of staat de luchtkwaliteit in de ruimte. Een zeer vochtige ruimte die dit niet kwijt kan, kan schimmel veroorzaken! Dat moet je echt niet willen. Zonde van je mooie, nieuwe ruimte. Maar ook zeker niet gezond voor jou.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven