Als het om comfortfood gaat, staat de slowcooker bij mij altijd bovenaan. Vandaag deel ik een heerlijke baharat bulgur met malse kip – een gerecht dat je huis vult met warme kruidengeuren en een tikje Midden-Oosterse flair toevoegt aan je avondmaal.
Met een voorbereidingstijd van slechts 15 minuten, doe je alles daarna in de slowcooker en kun je lekker ontspannen, terwijl die aan het werk gaat. De bulgur wordt smaakvol en licht nootachtig, de kip heerlijk zacht, en de combinatie van snijbonen, paprika’s en uien zorgt voor een kleurrijk geheel. Geserveerd met een lepel volle yoghurt voor wat romigheid en frisheid. Een ideaal recept voor die drukkere dagen waarop je toch iets bijzonders op tafel wilt zetten.
Heerlijk recept van de Baharat bulgur met kip
Heerlijke baharat bulgur met kip uit de slowcooker: warm, kruidig en vol groenten. Makkelijk te maken en perfect voor drukke dagen!
Ingrediënten van de baharat bulgur
- 200 gram snijbonen
- 300 gram bulgur
- 400 gram kippendijen
- 2 paprika’s (geel en rood)
- 2 uien
- 150 gram volle yoghurt
- 10 gram bladpeterselie
- 3 knoflookteentjes
- 2 el baharat kruiden
- 2 eetlepels gyros kruiden
- peper en zout
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 groentebouillonblokje
- 1 tl olijfolie
- 1 limoen
Zo maak je dit lekkere gerecht klaar
Begin met het marineren van de kippendijen in de gyros kruiden. Daar meng je dus twee eetlepels van de kruiden goed door de kip en zet ze even apart zodat de smaken lekker kunnen intrekken.
Snijd de snijbonen in kleine stukjes en kook ze vijf minuten voor om de lectine af te breken – dit maakt ze niet alleen beter verteerbaar, maar zorgt ook dat ze lekker mals worden in de slowcooker. De paprika snijd je vervolgens in lange, kleurrijke reepjes en de ui in mooie, dunne ringen.
Pers de knoflook en voeg dit, samen met de voorgekookte snijbonen, de paprika, de uienringen en de gemarineerde kippendijen toe. Dan snijd je de tomaten in blokjes en houd ze even apart – die komen pas later in het kookproces erbij voor een frisse, zachte textuur. Hak ook de bladpeterselie fijn en zet de helft daarvan opzij voor het eind.
Strooi nu de baharatkruiden over het geheel en verkruimel het groentebouillonblokje boven de ingrediënten. Roer alles goed door, zodat de smaken mooi gemengd zijn en de kruiden gelijkmatig verdeeld worden. Zet de slowcooker aan op de low stand en laat alles 3 uur lang rustig garen. De kruiden en groenten trekken langzaam in elkaar, en de kip wordt heerlijk mals.
In de laatste 20 minuten voeg je de bulgur toe, samen met de tomatenblokjes en de helft van de bladpeterselie. Roer af en toe, zodat de bulgur goed in het gerecht wordt opgenomen en gaar wordt, zonder te plakken. Dit geeft de bulgur tijd om alle kruiden en sappen op te nemen, wat zorgt voor een rijke smaak en perfecte textuur.
Voor je serveert, maak je de yoghurtsaus. Meng de volle yoghurt met een scheutje olijfolie, wat peper en zout, een snuf paprikapoeder en de overgebleven bladpeterselie. Op die manier is de baharat bulgur met kip helemaal af.
Zo serveer je dit gerecht
Serveer de baharat bulgur met kip op een bord, schep er een flinke lepel van de yoghurtsaus over en voeg een partje limoen toe. Knijp die net voor de eerste hap boven je bord uit voor een extra frisse kick.
De bulgur laat je garen in het vrijgekomen vocht van de groenten en kippendijen, zodat het vocht opgenomen wordt en je de perfecte substantie krijgt