Balans zit in jezelf

Tja, balans…… Wat is nou eigenlijk balans? En vooral hoe en waar vindt je dat? Voor mij is balans vooral rust. Rust in je hoofd, in je lijf, in je werk en privé. Dat betekent niet op de bank hangen en niets doen. Nee, het kan meer overzicht en structuur inhouden of meer inzicht in gedachten en overtuigingen waar je je aan vasthoudt.

En dat ligt natuurlijk voor iedereen anders. Waar de een om 17.00 uur zijn pen laat vallen en opgewekt naar huis fietst, wordt een ander juist nerveus omdat hij z’n werk niet afheeft. De kunst is om die balans in jezelf te vinden. Ik heb ook geleefd en gewerkt zonder stil te staan bij mijn signalen van disbalans. Door er serieus naar te gaan kijken, heb ik mijn balans gevonden. Hoe doe jij dat? Jullie weten wellicht dat ik als lifecoach ik vrouwen ondersteun, o.a. in het vinden van balans in hun leven en hun werk. Hieronder beschrijf ik een voorbeeld vanuit mijn praktijk.

Praktijkvoorbeeld

Een jonge, ambitieuze vrouw ging nerveus en schuchter op het puntje van de stoel zitten. Ik schonk een kop thee in, ze keek eens goed rond, zuchtte diep en zei dat alleen deze rust al iets is wat ze nodig heeft. Toen ik haar vroeg hoe het met haar ging en wat ik voor haar kon doen, ratelde ze als een waterval, sprong van de hak op de tak en wist uiteindelijk zelf niet wat ze allemaal had gezegd. Het voelde als chaos in haar hoofd en hele lijf.

Door structuur in haar verhaal aan te brengen werden haar doelstellingen duidelijk die ze met coaching wilde bereiken. Eén ervan is RUST met hoofdletters. Ze is zelfstandig ondernemer, werkt keihard en zakelijk gaat het goed. Ze werkt dagelijks en vaak in het weekend tot laat door, racet om 19.30 uur naar huis, grijpt een snack, doucht binnen 5 minuten, trekt snel kleding van het droogrek aan en rent de deur uit om naar haar hobby te gaan. Bezweet, gehaast en als een kip zonder kop rent ze daar naar binnen, doet haar ding en snelt weer terug naar huis om tot diep in de nacht verder te werken. Ze is moe. Dat wil ze niet meer. Haar leven bestaat alleen nog uit werken, slecht eten, geen tijd hebben voor haar huis, huishouden en sociale leven.

Energie

Als ik haar vraag: “Als je in procenten je energieniveau moet weergeven, hoe hoog is die dan?”, kijkt ze me aan en zegt: “100%!! Dit is alles wat ik heb, meer heb ik niet!”

“Naar welk niveau zou je toe willen?” “Naar zo’n 20% a 30% van dit niveau. Meer RUST! Een normale werkweek, tijd om voor mijzelf te koken, tijd om normaal te douchen en om leuk aangekleed naar m’n hobby te gaan en mensen te ontmoeten.”

Ik merkte dat er een aantal gedachten zijn die haar in die sneltrein houden:

 • Ik ben voor mijzelf begonnen, dus als ik A zeg, moet ik ook B zeggen.
 • Als er een nieuwe klant komt, moet ik meteen voor hem klaarstaan, anders ben ik hem kwijt.
 • Als ik om 17.00 uur stop met werken, heb ik blijkbaar niet genoeg klanten en ben ik niet serieus met m’n werk bezig.
 • Ik moet hard werken, anders verdien ik niet genoeg en moet ik geld gaan lenen. Dat wil ik niet.
 • Die klant moet ik tevreden houden en dus ga ik desnoods ’s nachts door.

Samen zijn we gaan kijken waar die gedachten vandaan komen en hoeveel waarde zij hier aan geeft. Daarna hebben we besproken welke mogelijkheden zij heeft om hier verandering in te brengen.

Ze wilde graag beginnen met haar huis. Ze wil er weer een echt “thuis” van maken. Dat betekent voor haar een opgeruimd huis, kleding schoon in de kast, afwas gedaan en een bos bloemen op tafel. Ze heeft een familielid gevraagd om haar door de eerste grote schoonmaak heen te helpen en nu houdt een schoonmaakster het bij.

Zakelijk is ze in haar plannings-software gedoken en gaat er vanaf nu écht actief mee aan de slag. Als er een nieuwe klant komt, dan vraagt ze eerst wat de planning van de klant is. Daarna bouwt ze ‘bedenktijd’ in om naar haar eigen planning te kunnen kijken en de opdracht op waarde in te schatten. Zo bepaalt zij zelf hoe zij haar energie wil benutten en of ze voor die opdracht meer of minder energie wil leveren.

Op deze manier levert werk en hobby haar energie OP in plaats van dat het haar energie KOST. Ze weet nu hoe ze voor zichzelf meer rust kan inbouwen, slaapt hierdoor meer en beter, heeft zin in haar werk en hobby waardoor haar creativiteit en sociale leven kunnen opbloeien.

Kan jouw leven ook meer balans gebruiken?

Wil je meer lezen van Astrid? Kijk dan hier

1 gedachte over “Balans zit in jezelf”

 1. Mooi om hier bij stil te staan!
  Heb ook mogen ervaren dat het inderdaad zo werkt,
  de MomentenmetMezelf doen me absoluut goed.
  Zo neem ik vandaag neem ik de tijd voor
  Huishoudelijke taken want een opgeruimd huis
  betekend ook voor mij een opgeruimd hoofd 😉
  Fijne dag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven