Je balkon opknappen? Met deze inspiratie kan je binnen no-time genieten!

Ik heb in heel wat huizen en appartementen gewoond. Gelukkig wél altijd met een balkon in het geval van de appartementen, dus ik heb genoeg ervaring met het opknappen van een balkon en geef je graag wat inspiratie.

Een gezellig balkon kan zomaar een verlenging van je woonkamer zijn. Visueel heel fijn als je binnen zit natuurlijk, maar júist ook als je weer naar buiten kan is een mooi balkon heerlijk! Ik geef je dan ook graag wat tips mee voor het opknappen van je balkon zodat ook jij straks lekker buiten kan genieten.

Je balkon opknappen? Met deze tips maak je het gezellig!

Natuurlijk is een groot balkon fijn, maar met handige tips kan je ook een klein balkon al heel fijn opknappen en gezellig maken. En het hoeft helemaal niet persé veel geld te kosten.

Het gaat erom dat je de ruimte optimaal probeert te benutten. Daarnaast is wat groen ook van groot belang voor een gezellige uitstraling, check deze moestuin aan je muur maar vast eens.

Denk niet dat je op je balkon geen planten kan houden, niets is minder waar! Je moet er alleen rekening mee houden dat je ze water geeft omdat er waarschijnlijk niet veel regenwater op je balkon terecht komt.

1. Een heerlijke zitplek op je balkon creëren

Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk dat je na een dag hard werken -of een week hard werken- lekker op je balkon kan zitten. Hou met het creëren van je zitplek rekening met de grootte van je balkon. Zo’n Frans bistrosetje kijkt misschien wel gezellig, maar is eigenlijk verre van handig.

Pallet zitbank op je balkon; opknappen van je balkon en ruimte creëren
Stockfoto van palletbank door swissdrone

Maak gebruik van een pallet zitbank in plaats van losse stoelen

Heb je een klein balkon, dan is bijvoorbeeld een pallet zitbank zoals hierboven ideaal. Nu staat er hier naast de zitbank nog een tafeltje, maar je zou ook de zitbank juist over de hele breedte van je balkon kunnen maken, dan maak je echt goed gebruik van alle ruimte, zoals je hieronder ziet.

palletbank op lekker te hangen op je balkon
Bron: Pinterest
Heerlijke hangstoel om op je balkon te relaxen
Bron: Pinterest

Gebruik een hangstoel voor extra ruimte

Een andere manier om ruimte te besparen bij het opknappen van het zitgedeelte op je balkon is via een hangstoel. Natuurlijk neemt deze stoel wel ruimte in beslag, maar het feit dat je er onderdoor kan kijken maakt dat je optisch veel meer ruimte overhoudt dan bij een gewone tuinstoel bijvoorbeeld.

Daarnaast kan je deze hangstoel natuurlijk ook mooi in een hoek van je balkon hangen, neemt ie nog minder ruimte in beslag. Zelf hebben wij ook een hangstoel in de tuin, echt heerlijk!

Omdat wij genoeg ruimte hebben hebben we er een standaard bijgenomen, maar dat zou ik voor je balkon niet doen. Buiten dat is het een echte aanrader, zo lekker zit hij.

klein balkon opknappen, gebruik een hoekbank

Maak een hoekbank voor extra ruimte

Met een hoekbank op je balkon zorg je voor heel veel zitruimte. Je hebt weliswaar minder ruimte om echt te hangen, maar je hebt wel veel plek voor al je vrienden. Bovenstaande balkon is maar ongeveer 1,5 meter diep, en toch is er plek voor zo’n zitbank.

In dit geval loopt het bankdeel voor het balkonhek langs, omdat er aan de andere zijde een kozijn zit, maar anders zou je het voor de muur langs kunnen laten lopen. In het filmpje hieronder vind je uitleg over het eventueel zelf maken van een houten bank op je balkon om het opknappen een handje te helpen.

Zoek je nog mooie palletkussens of kussens speciaal voor een bankje? Die kan je ook gewoon online kopen. Helemaal handig is het trouwens als je een bankje op je balkon hebt, waar je de kussens in kan opbergen. Kan je met slechte dagen alles toch droog opbergen, zoals hieronder.

Bron: Pinterest
vloerkleden op je balkon op te knappen
Bron: Pinterest

2. De vloer van je balkon opknappen met deze balkon vloer ideeën

Kies bij het gezellig opknappen van je balkon voor een mooie vloer. Je hebt daarin meer dan genoeg keuzes ter beschikking, maar alles is beter dan je kale betonnen vloer. Alhoewel een betonnen vloer best wel hip is, is het op je balkon toch zaak dat je deze gezellig aankleed.

Balkon goedkoop opknappen: vloerkleden op je balkon

Leg er bijvoorbeeld een paar leuke kleden op om het balkon gezellig te maken, inspiratie voldoende. Kies hierbij voor een mix tussen rechthoekig en rond op de vloer, daarmee hou je het speels.

Hou er wél rekening mee dat het kleed tegen een waterdruppeltje kan als je balkon niet helemaal droog blijft tijdens een Hollandse regenbui. Je kan daarbij bijvoorbeeld kiezen voor een speciaal buitenkleed.

Kunstgras op je balkon
Bron: Pinterest

Kunstgras gecombineerd met planken

Of kies voor een mooie bekleding in de vorm van kunstgras afgewisseld met wat planken. Hiermee geef je gelijk veel warmte aan de vloer waardoor je het qua accessoires lekker rustig kan houden als je wilt en het toch gezellig is.

Ook al is kunstgras mooi, vergeet niet dat een balkon inrichten met planten noodzakelijk is voor een echt fijne uitstraling.

3. Klein balkon? Handige items voor extra ruimtebesparing

Of je je balkon nu helemaal moet opknappen, of je hebt gewoon wat kleine slimme ideetjes nodig, in dit blog vind je voldoende inspiratie voor beiden.

Want ook al is je balkon zelf al leuk aangekleed, met onderstaande tips kan je op een slimme manier ruimte besparen. En dat is voor ieder balkon fijn, niet alleen voor een klein balkon.

Bron: vtwonen

Gebruik een balkonbar, dan heb je geen tafeltje nodig

Wil je ruimte besparen? Ga dan voor een balkonbar in plaats van een tafeltje als je je balkon wilt opknappen. Niet alleen handig trouwens, maar ook héél leuk om te zien. Op deze manier kan je altijd je glas of bord kwijt, ruimte genoeg!

Plantjes op je balkon
Bron: Pinterest

Onder je balkonbar kan je trouwens ook nog leuke plankjes hangen waar je planten op kan zetten. Zorg ervoor dat je gaten in je plankjes maakt waar je de bloempot in kan laten zakken. Zo loop je niet het gevaar dat de bloempotjes eraf vallen.

life hack met lattenbodem tegen de muur als ophangsysteem
Bron: Pinterest

Gebruik je muur goed als je je balkon gaat opknappen

Om voldoende op je balkon kwijt te kunnen is het ook slim om eens te googlen op life hacks. Zo kan je bijvoorbeeld met een lattenbodem leuke dingen doen aan de muur van je balkon, maar ook aan je balkonhek waar de spijlen juist vaak verticaal lopen en je horizontale spijlen nodig hebt om spulletjes op te hangen.

Muurbarretje voor op een smalle plek
Bron: Pinterest

Muurbarretje

Bovenstaande muurbarretje is ook een goed idee als je een zijde van je balkon daarvoor kan gebruiken. Zo heel veel ruimte het nodig, maar je hebt wel gelijk een plekje om een aantal flessen en glazen in op te bergen. Super slim.

Heb je nu net een iets breder balkon met een muur, dan kan je zelfs nog een stapje verder gaan met onderstaande idee. Zo kan je zelfs gewoon samen eten op je balkon.

Bron: Pinterest

Liever een lange tafel aan je balkonhek

Bedenk jij je bij het opknappen van je balkon dat je liever een lange balkontafel hebt waarbij je gewoon de verte in kan kijken? Dan is het slim om even over de lengte van je bartafel na te denken zodat er exact een antal barkrukken onderpassen.

Die schuif je dan mooi naar voren als je een hapje gaat eten en weer terug om de boel op te ruimen.

Bron: Pinterest

Tip: Bij een klein balkon is het ook slim als je bij het opknappen ervan rekening houdt met de kleuren. Hoe lichter de kleuren die je gebruikt, hoe groter je balkon lijkt.

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest (en weer zo’n leuke hangstoel)

4. De leukste verlichting voor op een balkon, klein of niet

Wil je je balkon opknappen dan is het zeker aan te raden om wat leuks met de verlichting te doen. Zo’n simpele lamp aan het plafond die er vaak standaard zit maakt de ruimte over het algemeen niet echt gezelliger.

Toch kan je heel simpel met wat leuke lampjes die niet veel plek in beslag nemen je balkon gezellig maken.

Bron: Pinterest

Lichtslinger met lampjes eraan

Onmisbaar, zowel in de tuin als op je balkon is een mooie lichtslinger met lampjes eraan. Past goed in een bohemian inrichting, maar ook in een strakke tuin indeling geven deze lampjes net de finishing touch. Hang de verlichting aan je balkonhek, je plafond of de muur het maakt niet uit!

2 gedachten over “Je balkon opknappen? Met deze inspiratie kan je binnen no-time genieten!”

  1. Fijne inspiratie! Jammer dat mijn balkon glas heeft in plaats van bv. hout, zou er anders ook absoluut mooie planten e.d. aan hangen!

    Groet,
    Anne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven