Batavia Stad, veel meer dan alleen shoppen

Ben jij wel eens in Batavia Stad geweest? Lekker outlet shoppen. Niet alle kinderen houden van winkelen. Mijn zoon, die vindt het vreselijk. Maar als ik hem vraag, zullen we naar Batavia Stad, roept hij toch heel hard: Yes! Na een kort rondje langs de winkels kun je namelijk de wereld van de Verenigde Oostindische Compagnie binnen stappen en van alles te weten komen over het leven op zee in pak ‘m beet 1700. Of je laat de winkels lekker links liggen en gaat meteen naar de Bataviawerf.

batavia stad

Wij zijn er met Pasen geweest en er is er van alles te doen. Ook in schoolvakanties zijn er vaak speciale activiteiten, check de website voor meer informatie. Het kan druk zijn, maar de werf is groot, dus je hoeft elkaar niet in de weg te lopen. Wij mogen mee met Piraat Ratje, voor een speciale kinderrondleiding.

batavia stad

Gigantisch schip in Batavia Stad

Voor we het schip van dichtbij mogen bekijken, leren we eerst van alles over het maken van zo’n enorme boot. Van vlas maak je het zeil, we zien hoe dit geweven wordt. Het gaat om enorme zeilen van wel 221 vierkante meter. Lastig voor te stellen hoe groot dit is. We zien van welk hout de grote masten zijn gemaakt en Piraat Ratje vraagt ons hoe hoog we denken dat de mast van de Batavia is. “Vijftig!” roept mijn zoon enthousiast. Ik wil hem al corrigeren, maar de hoogste mast blijkt wel 55 meter te zijn. Wat een gigantisch schip.

batavia stad, werf

Over de Batavia

De oorspronkelijke Batavia werd in 1628 gebouwd in opdracht van de Verenigde Oostindische Compagnie op de Peperwerf in Amsterdam. Het was een retourschip, speciaal ontworpen om de lange reis naar en van Indië te ondernemen. Echter op 4 juni 1629 is het schip, met 332 opvarenden aan boord en met bestemming Java, op zijn eerste reis vergaan voor de kust van West-Australië.

batavia stad

De reconstructie van de Batavia was een initiatief van scheepsbouwmeester Willem Vos. In 1985 werd gestart met de bouw, waarbij Willem Vos op bezielende wijze leiding gaf aan een wisselende groep jongeren en de gehele bouw van het schip. Op 7 april 1995 heeft Koningin Beatrix dit schip ‘Batavia’ gedoopt, waarna het tewater is gezet. Sindsdien is de Batavia elke dag te bezoeken bij de Bataviawerf in Lelystad.

batavia stad

Zittend slapen

Met deze informatie in ons achterhoofd lopen we met piraat Ratje mee om het grote schip te beklimmen. Daar verbazen we ons over hoe de bemanning moet hebben geleefd. Ratje vertelt hoe het dagelijks leven van een matroos eruit zag. “Zie je hier ergens bedden? Nee, nou dat klopt want ze sliepen gewoon zittend.” Eten deed je gewoon zittend op de grond, heen en weer schuivend bij stormachtig weer.

batavia stad

Hilariteit alom als Ratje de kinderen vraagt om even te kijken hoe een matroos op ‘zijn gemak’ zit. De wc-pot met bijbehorend touw waar iedereen zijn achterwerk mee afveegde, kan op een luidkeels ‘Ieuw!” rekenen van de kinderen. “Dat is echt vies.” Ratje kijkt verbaasd. “Vies, welnee joh, kijk dat touw gaat zo, hup overboord, het water in en was dan weer schoon.” De kinderen zijn toch blij dat wij tegenwoordig wc-papier hebben 😉 .

Zelf smeden

Aan het einde van de informatieve en grappige rondleiding krijgen de kinderen nog een leuk aandenken van Ratje. Een handvol goudstukken. “Mam het is chocola!” Al smikkelend lopen we verder de werf op om nog een aantal activiteiten te doen. Zoals het smeden. In de werfsmederij mogen kinderen die groot genoeg zijn (vanaf 1.30 meter) zelf iets maken. De dames kiezen voor een hartje, mijn zoon wil wel een stoere spijker zelf smeden. Mijn jongste dochter is nog te klein om dit helemaal zelf te doen, maar haar vader mag haar plaats innemen. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn als het eruit ziet. Gelukkig maakt de smit het af.

batavia stad smeden

Dan gaan we naar de beeldsnijderij. Omdat in hout werken te lastig is voor kinderen, staan er stenen kopjes klaar om uit te hakken. Een leeuw of een engel komt tevoorschijn uit het gips dat over de beeldjes is gegoten. Een intensief klusje, maar mijn kinderen vinden het geweldig.

batavia stad

We zijn inmiddels al bijna drie uur op de werf. En dan hebben we nog niet eens alle activiteiten gedaan. Je kunt dus gemakkelijk een middagje zoet zijn op de werf. Combineer het met een rondje shoppen en je bent zo een hele dag onder de pannen!

Vertel eens, ben jij al eens in Batavia Stad geweest? En heb je toen ook de Bataviawerf bezocht?

Oja… psssttt… we hebben nog een winactie lopen voor de geïnteresseerden!

Over de auteur

1 gedachte over “Batavia Stad, veel meer dan alleen shoppen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven