Accessoires voor de kamado BBQ; van leuk tot onmisbaar!

Al jaren hebben wij een Black Basterd bbq. Het is maar een ‘kleintje’ , maar wat hebben we al veel plezier van die BBQ gehad zeg. Van zelf pizza’s maken op de bbq tot aan een heerlijke cote de boef en lekkere biefstuk of een moot zalm, we beginnen er steeds meer in thuis te raken. En inmiddels heeft Frank zijn wensen lijstje uitgebreid met een nieuwe kamado en allerlei bbq accessoires die daarbij passen. Een aantal hebben we er al en een aantal staan ‘geparkeerd’ tot vaderdag en zijn verjaardag, haha. Je kan nu eenmaal niet alles in één keer hebben, wel? Maar het bracht me wel op een idee voor een leuk blog met allerlei bbq accessoires voor de kamado. Dus hebben jullie zo’n fijne bbq thuis? Doe dan hier inspiratie op voor fantastische gadgets bij je bbq.

Bbq accessoires voor de kamado; onze top 10

Ik maak er een top 10 van met -wat ons betreft- onmisbare en wenselijke accessoires en gadgets voor de kamado bbq. Van ‘must have’ tot ‘nice to have’ waar jij je voordeel mee kan doen. Ik begin overigens met de accessoires die we zelf al in huis hebben.

japans koksmes als bbq accessoire voor kamado

1. Een vlijmscherp Japans koksmes

Wie regelmatig eten kookt en grilt op de bbq weet dat een vlijmscherp mes niet mag ontbreken als je het over de accessoires voor een kamado hebt. Een must have wat ons betreft. Een goed en mals stuk vlees van de kamado is namelijk -als het goed is- wel voorzien van een heerlijk korstje. Zacht van binnen en krokant van buiten zeg maar. En wil je dan een mooi stuk vlees ook op een fijne manier trancheren zodat je het mooi op kan dienen? Dan is eigenlijk een scherp Japans koksmes onmisbaar bij je bbq accessoires.

Je hebt messen natuurlijk in allerlei soorten en maten, maar een Japans koksmes is wel wat bijzonders. Ze zijn niet alleen heel duurzaam door het gebruik van harde staalsoorten, maar ook vlijmscherp door de snijhoek van 15°. De meeste Europese messen hebben namelijk een snijhoek van 20°. Het mes dat wij zelf hebben is een Gyuto mes. Deze lijkt qua vorm heel erg op de Europese messen, maar is qua materiaal en snijhoek dus wel degelijk een Japans koksmes. Met vlakke mesrand en het dunne snijblad werkt dit mes ontzettend prettig, én ligt het heel fijn in de hand.

japans koksmes in de verpakking
Gyuto japans koksmes

Je glijdt met dit mes als het ware door het vlees en de groenten heen. Je hoeft eigenlijk nagenoeg geen druk uit te oefenen waardoor je op de meest optimale manier gebruik maakt van het mes. Wel uitkijken voor je vingers natuurlijk met deze bbq gadget! Ook super mooi om cadeau te geven trouwens, check die verpakking hierboven maar eens!

Wij gebruiken hem voornamelijk voor het snijden van vlees en groenten die met een wat botter mes snel ‘kneuzen’. Denk bijvoorbeeld aan tomaten. Die zijn met een mes dat niet scherp genoeg is niet in hele fijne plakjes te snijden toch? Met dit mes is dat geen probleem. En wordt het mes na veelvuldig gebruik toch wat bot? Dan gebruiken we natuurlijk onderstaande gadget om hem te slijpen.

Horl messenslijper

2. Onmisbare accessoire voor messen, ook diegene die gebruikt worden voor de kamado bbq

Ook deze accessoire hebben wij zelf. Hij zou niet misstaan op de must have lijst, maar eigenlijk is het ook wel een beetje een wanna have. De Horl. Deze fantastische messenslijper is niet alleen gaaf om te zien (net als dat Japanse koksmes hierboven), maar ook nog eens héél erg prettig in gebruik. Toegegeven, hij is niet goedkoop. Maar ik kan tegenwoordig zonder problemen zelf mijn messen slijpen. En eerlijk is eerlijk, daar was ik in het verleden niet zo’n ster in. Wil je meer informatie over deze messenslijper, lees dan dit blog.

cote de boeuf kerntemperatuur

3. Een goede vleesthermometer

Een vleesthermometer is sowieso onmisbaar als je wel eens grotere stukken vlees bereidt. Of je dat nu doet in de oven, of op de bbq, deze kamado accessoire is dan heel handig om goed te meten of je vlees gaar is. Zeker als je van vlees houdt dat rare gebakken is, of medium rare. Maar ook medium zelf is lastig om te bepalen zonder vleesthermometer. Gebruik je geen thermometer dan is de kans redelijk aanwezig dat je je vlees niet precies zo kan bereiden als je zou willen. En dan serveer je dus bijvoorbeeld je cote de boeuf well done aan iemand die het eigenlijk liever medium of medium rare zou willen eten. Beetje jammer. Of eigenlijk… heel jammer. En voor de echte vleesliefhebber ook een regelrechte misser natuurlijk.

Vleesthermometers zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en prijzen. Kies diegene die bij jou past. Of je nu graag veel gadgets bij je vleesthermometer wenst (zoals bijvoorbeeld dat hij via je ipad of telefoon begint te piepen als je vlees op temperatuur is) of niet. Een vleesthermometer ansich is een hele fijne bbq accessoire bij een groot stuk vlees van de kamado.

4. Divide en conquer bbq accessoire

Bijna ieder type kamado heeft wel een eigen divide en conquer grillplaat accessoire voor de bbq. Zoek dus diegene die hoort bij jouw merk en type bbq, want anders is de kans groot dat hij niet goed gaat passen. Ik vind alleen al de naam van deze bbq accessoire heel grappig, maar hij werkt ook nog eens ideaal op de kamado. Je krijgt er eigenlijk dubbel zoveel grill ruimte door en je kan op deze manier bijvoorbeeld twee stukken vlees tegelijk bereiden. Of vlees en groente op verschillende hoogte in je bbq grillen of stoven.

Normaal gesproken zitten er bij de divide en conquer ook twee halve maan plates bij waardoor je ook heel prettig tegelijk direct en indirect kan grillen door een van de half moons af te dekken en de ander juist open te laten.

Brikettenstarter
Elektrische firestarter

5. Een goede firestarter in de vorm van brikettenstarter of elektrische firestarter

Of je nu beginnend bbq-er bent, of gevorderd, een firestarter in bepaalde vorm is heel fijn om te gebruiken. Eigenlijk is het het minst leuke van de bbq vind ik, het aansteken ervan en wachten totdat de kolen warm genoeg zijn. En als je er niet genoeg kaas van gegeten hebt dan is het helemaal niet fijn. Maar met deze accessoires voor kamado en aanverwante bbq’s heb je binnen een handomdraai de bbq op de gewenste temperatuur.

Je kan bijvoorbeeld een brikettenstarter gebruiken. Dit is een bbq accessoire waarin je je houtskool of briketten bij elkaar stopt in een cilinder. Je legt er een paar aanmaakblokjes onder en binnen een minuut of 20 zijn deze zo warm dat je het houtskool of de briketten in je bbq kan doen en kan starten met het grillen van je vlees of groenten.

Een andere manier van snel warmte genereren is met een elektrische firestarter. Deze is overigens niet alleen handig als bbq accessoire maar kan je -naast je kamado- ook gebruiken voor de open haard buiten of het aansteken van de vuurkorf.

6. Een echte wanna have, dit brandijzer

Dit brandijzer is een echte wanna have, in tegenstelling tot het Japanse koksmes (nummer 1 van de bbq accessoires voor de kamado) dat wat mij betreft een echet must have op de lijst is. Maar wel super grappig om op deze manier het vlees op tafel een ‘merkje’ te geven. En als je dit brandijzer zelf niet wilt, dan is het altijd nog een hele leuke cadeautip!

pizza op bbq

7. Ultieme bbq accessoire voor kamado als je van Italiaans eten houdt

De pizzasteen! Als liefhebber van Italiaans eten is ons inmiddels wel duidelijk dat een pizza van de bbq nóg een stuk lekkerder is dan een pizza uit de oven. Maar een pizza gewoon op de grillplaat bakken dat gaat je niet lukken. De pizzabodem is dan snel zwart geblakerd terwijl de toppings van de pizza nog niet gaar zijn. Daarvoor gebruik je dus de pizzasteen bbq accessoires op de kamado. De pizzasteen zorgt ervoor dat de pizza indirect verwarmd wordt en dat de bodem niet zo snel aanbrand. Ideaal!

8. Meat claws voor de liefhebber van pulled meat

Hou je van pulled pork of pulled chicken? Wij ook! Zeker als het van de bbq komt. Zo lekker! Als je dit al eens klaargemaakt hebt, dan blijkt wel dat meat claws enorm handig kunnen zijn. Ik kan me zo voorstellen dat je denkt dat je ‘pulled’ ook wel met een gewone vork voor elkaar kan krijgen. En dat klopt hoor, maar dan ben je wel de hele avond voorzien van zere armen. En de dag erop heb je spierpijn. Met de meat claws is dat een heel ander verhaal. Nog steeds is het maken van pulled meat een werkje als het om het uit elkaar trekken van het vlees gaat, maar met deze bbq accessoires gaat het een stuk makkelijker. Of je nu een kamado hebt of een gewone bbq, heb je nog geen meta claws? dan zou ik deze bbq gadgets zeker op je lijstje zetten. Leuk verjaardagscadeautje ook, want ze zijn helemaal niet zo duur.

9. Handschoenen als accessoires aan als je op de kamado bbq gaat grillen

Met handschoenen aan grillen, haha. Je denkt in eerste instantie ‘die is gek’. Maar het is heel handig. Zo’n kamado wordt ontzettend heet en met de handschoenen aan kan je net wat makkelijker dichter bij je vlees en groenten komen zonder dat je je handen verbrand. Toegegeven, het is een extraatje. Mag op de wanna haves lijst.

Bron: grillbill

10. Chicken in the can maken?

wil je graag chicken in the can maken? Dan heb je deze bbq accessoires nodig voor je kamado. Met een gietijzeren ‘chicken sitter’ kan je overheerlijk een hele kip op de bbq grillen terwijl je hem ‘van binnen’ klaarstoomt met kruiden, bier of wijn. Daarnaast kan je in het bakje rondeom de kip ook nog eens heerlijk je groenten laten sudderen. Een bbq accessoire die wij nog niet hebben, maar die ik dolgraag een keer uit zou willen proberen.

Welke bbq accessoires heb jij al in huis voor jullie kamado en waar zou je graag nog mee aan de slag willen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven