Beautyblog: Crèmes die de huid verouderen

Steeds vaker tref ik mensen die niet weten wat ze met hun huid aan moeten.

Er zijn allerlei vreemde klachten. Misschien herken je er wel een paar.

  • Kleine bultjes.
  • Je huid voelt gespannen.
  • Je huid wordt ook vet en is soms juist droog.
  • Ontstekingen.
  • Zodra je overstapt op een ander product lijkt je huid nog droger te voelen.
  • Je reageert gevoelig op producten.
  • Je huid veroudert in een rap tempo.

Kortom: Je huid is uit balans. Check dan je producten op deze ingrediënten:

Paraffinum liquidum, Vaseline, Mineral oil, Micro Wax, Ozokerit, Ceresin, Eucerin (dit is een mix van natuurlijke en minerale olie), Cera microcristallina, Isoparaffin (C11-12-13-14), Eucerit, icrocrystalline wax, Ozokerite, Parrafinum-subliquidum, PVP/VA copolymeer, Acetone (Aceton), Ceresin, Propyl alchol/ Propanol, Isopropanol/Isopropyl alcohol

Dit is een flinke opsomming van aardolie-ingrediënten want (werkstoffen kun je ze nauwelijks noemen) aardolie ingrediënten oftewel petro-chemicaliën worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie.  Ze zijn goedkoop en geven een verslavend effect. Daarom vind je ze in zowel goedkope als dure producten. De meest voorkomende benamingen zijn Paraffinum Liquidum en Mineral Oil. Het zijn verzadigde vetten (paraffine) die zich als een gesloten vetlaag over de huid heen leggen. Ze verstikken de huid, er kan geen zuurstof meer bij de huid komen en gifstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd. De verslaving noemen we een paraffine verslaving.

Dit is waar het toe leiden kan: Kans op acne, kloofjes en vroegtijdige huidveroudering, want  de huid maakt zelf geen huidvetten meer aan en gaat droog en onprettig aanvoelen op het moment dat er wordt gestopt met het gebruik van producten waarvan paraffine het hoofdbestanddeel is. Het duurt minstens een maand om van een paraffineverslaving af te komen. De huid moet herstellen en wennen aan goede verzorging.

Misschien vraag je je af, waarom aardolie-ingrediënten aan cosmetische- en huidverzorgingsproducten worden toegevoegd, terwijl ze zo schadelijk zijn?

Ten eerste vanwege hun sterke antibacteriële werking en omdat ze ervoor zorgen dat het product goed door de huid wordt opgenomen.  Ten tweede is het doel van de fabrikant om zoveel mogelijk winst te maken. Het zijn afvalstoffen van de olie- en benzine industrie. Er wordt dus veel geld aan verdiend. Toch fijn als  iemand je afval zou willen kopen?

Een omschrijving van de meest voorkomende aardolie-ingrediënten:

Mineral oil (Minerale olie)
Dit is een bijproduct van petroleum dat de huid omhult met een plastic-achtig laagje, waardoor het de poriën verstopt. Het verstoort de mogelijkheid van de huid om gifstoffen te elimineren, waardoor het acne en ander problemen kan veroorzaken. Het vertraagt de huidfunctie en cel ontwikkeling, wat resulteert in vroegtijdige huidveroudering. Wanneer het wordt opgenomen is het voor het lichaam onverteerbaar. Het komt in veel producten voor, baby olie bestaat zelfs vaak  voor 100% uit minerale olie!

Paraffine/Vaseline
Deze vetten lossen de natuurlijke huidvetten op en de huid maakt geen nieuwe meer aan. Op het moment dat men met het aanbrengen van producten met dit soort ingrediënten stopt, gaat de huid droog en onprettig aanvoelen.  Paraffine verstikt de huid, er kan geen zuurstof meer bij de huid komen en gifstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd.

Petrolatum (herkenbare naam; petroleum, gaat er een lichtje branden?)
Dit is vloeibare vaseline/paraffine, een mineraalolie-gelei. Deze stof kan de oorzaak zijn van overgevoeligheid voor licht en onttrekt essentiële oliën aan de huid, waardoor deze uitdroogt en er kloven ontstaan, evenals vroegtijdige veroudering. Tevens voorkomt het de eliminatie van gifstoffen, hetgeen de kans op acne en andere huidaandoeningen vergroot.

Het is verstandig al deze stoffen te vermijden aangezien ze niet alleen de huid, maar ook onze gezondheid ernstige schade kunnen toebrengen. Wees net zo alert als met voeding, alles wat je tot je neemt moet een toegevoegde waarde hebben of je zou er tenminste bewust van moeten zijn wat het is en wat het doet met je lichaam en je huid, maar ook met de natuur.

Als je vooral de drie beschreven soorten onthoudt en je producten in de badkamer of in de winkel nakijkt dan kom je al heel ver.

Ik wil absoluut niet belerend overkomen, maar wanneer je niet geïnformeerd bent, kun je ook geen keuzes maken. Mocht je vragen of opmerkingen hebben over dit onderwerp of andere huid gerelateerde onderwerpen dan hoor ik graag van je!

Uiteraard werk ik met producten die vrij zijn van deze stoffen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven