Bedplassen; voor veel kinderen een probleem

Bedplassen. Het kan een groter probleem zijn dan je denkt. Ongeveer 5-10% van kinderen rond de leeftijd van 7 jaar heeft hier nog last van. Dit terwijl bedplassen eigenlijk vanzelf ‘weg’ zou moeten gaan in de normale zindelijkheidsperiode. Normaal gesproken duurt het een aantal maanden langer dat een kind s’nachts ook droog is. Maar in een bepaald aantal gevallen blijft de nachtzindelijkheid dus uit. Bij ons is het lang in bed plassen ’s nachts geen herkenbaar probleem maar ik schrok eerlijk gezegd wel van de cijfers.

bedplassen
Stockfoto van kindje dat in bed plast door Mama Belle and the kids

Bedplassen een onnodige taboe

Naast de vele andere taboes die we al op MamsatWork besproken hebben zoals bijvoorbeeld urineverlies na zwangerschap is ook dit nog steeds een taboe. Maar waarom? De impact van het in je bed plassen kan heel groot zijn. Er openlijk over praten is de eerste stap in de richting naar een oplossing. Het bedplassen is voor kinderen rondom de leeftijd van 7 jaar (en ouder) een zeer vervelend probleem wat niet alleen praktisch vervelend is, maar ook de eigenwaarde erg kan aantasten.

Impact van bedplassen

Bedplassen is een veel voorkomende aandoening die een ernstige impact heeft op het gevoel van eigenwaarde, het emotionele welzijn én het functioneren van je kind. Zelfs overdag kan je kind daar last van hebben. Zo kunnen schoolprestaties eronder lijden en kan ook het sociale gedrag hierdoor beïnvloed worden. Niet vreemd natuurlijk als de onzekerheid van deze kinderen gevoed wordt door het bedplassen.

Vandaar ook dat de Internationale Dag van het Bedplassen (jawel, we hebben wéér een internationale dag 😉 ) gezinnen wil aanmoedigen om bedplassen met hun artsen te bespreken zodat ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Bedplassen is nooit iemands schuld en gezinnen en artsen moeten de aandoening zonder enige vorm van schaamte of schuld met elkaar kunnen bespreken. De impact van dit probleem wordt echter vaak onderschat. Daarnaast weet men vaak ook niet dat het te behandelen is. Met als gevolg dat er geen hulp gezocht of aangeboden wordt.

Oorzaak bedplassen en erfelijkheid

In de meeste gevallen wordt bedplassen veroorzaakt door een overproductie van urine tijdens de nacht of een verminderde capaciteit van de blaas. Een andere oorzaak kan zijn dat het kind er niet in slaagt om wakker te worden. Heel lang werd er gedacht dat bedplassen vanzelf zou genezen. Maar in een aantal gevallen blijkt dat dus niet zo te zijn en dient er wel degelijk aan gewerkt te worden om het probleem aan te pakken.

Wist je dat plassen in bed erfelijk belast is? Heeft een van de ouders last van bedplassen gehad, dan is de kans 7x groter dat hun kind er ook last van heeft.

Oplossingen bedplassen

Zijn medische oorzaken voor het bedplassen uitgesloten naar aanleiding van onderzoek door een arts? Dan kan je onderstaande methodes volgen om te kijken of je het probleem van in bed plassen samen met je kind kan oplossen. 

1. Plaswekker

Met deze plaswekker die in de onderbroek gaat (of op het kindermatras) wordt je kind gewekt doordat er een alarm afgaat zodra er vocht gesignaleerd wordt. Hiermee ben je het niet helemaal voor, maar kan je er wel voor zorgen dat je kind wakker wordt om verder op de wc te plassen. Bijkomend effect kán zijn dat je kind getriggerd wordt om de aandrang tot bedplassen te leren herkennen.

2. Belonen

Net als de zindelijkheidstraining overdag kan je ook de training voor s’nachts aanpakken door middel van positieve beloningen. Doe dit wel in de periode dat je kind nog een luier draagt. Is de luier droog? Belonen!

3. Blaastraining volgen om het bedplassen te verminderen

Intensievere trainingen die gevolgd kunnen worden als in het bed plassen maar niet lijkt te verdwijnen zijn een blaastraining (zo nu en dan zo lang mogelijk je plas ophouden). Ook droogbed trainingen kunnen voor de oplossing zorgen. De laatste is een zeer arbeidsintensieve training die veel van kind en ouder vergt en ook alleen gegeven kan worden bij oudere kinderen. 

4. Preventief wakker maken van je kind

Preventief wakker maken tegen het in bed plassen kán helpen. Maar als dit niet zorgvuldig gebeurd kan het bedplassen ook in de hand werken. Als je kind nog niet helemaal wakker is, en slaapdronken op de wc plast, dan kant dit het bedplassen in de hand werken. Toch passen veel ouders deze methode toe. Zorg er in ieder geval voor dat je kind écht wakker is tijdens het plassen.

Is het bedplassen een tijdje weggeweest maar begint je kind ineens weer met bedplassen? Bijvoorbeeld op latere leeftijd, dan kan het zijn dat er andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Collegablogger Pauline onderzocht het ineens weer in bed plassen van haar eigen kinderen.

Incontinentiemateriaal of een matrasbeschermer gebruiken tegen bedplassen

Incontinentiemateriaal is geen oplossing voor het probleem. En datzelfde geldt voor een matrasbeschermer of voor medicijnen die het aanmaken van nachtelijke urine verminderen. Het kan er wel voor zorgen dat de situatie van het bedplassen wat minder vervelend is, in geval van een logeerpartijtje bijvoorbeeld. Het draagt echter níet bij aan een oplossing voor het in bed plassen van je kind.

Hou in je achterhoofd dat het bedplassen normaal gesproken van tijdelijke aard is en het ‘vanzelf’ zal verdwijnen.

1 gedachte over “Bedplassen; voor veel kinderen een probleem”

  1. Ik wist dit helaas iit eigen ervaring. Mijn kind wil niet dat iemand het weet want ze weet dat het anders is dan bij andere kinderen. We vechten nog steeds tegen de problemen overdag en in de nacht. Meestal gaat het goed maar niet altijd en als je 11 bent is dat vervelend. Wij hebben wel al van alles gedaan hoor kinderarts en fysio etc etc. Maar helemaal weg is het niet. Een lastig probleem.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven