We houden in Nederland van ondernemen. We doen het massaal en steeds meer mensen hebben het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Ook Luc denkt er momenteel over na, hoe leuk is dat! Maar een bedrijfsnaam bedenken, dat vindt hij dan weer lastig. En dat snap ik.
Toch kan het ook anders. Zoek jij wat hulp bij het bedenken van een naam voor je eigen bedrijf? Lees dan zeker even verder.
Bedrijfsnaam bedenken of verzinnen van merknaam? 3 tips!
Hoe meer bedrijven ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, hoe moeilijker het wordt om je eigen unieke bedrijfsnaam te verzinnen en deze uiteindelijk te kunnen claimen.
We gingen op onderzoek uit voor jou om je te helpen bij het bedenken en realiseren van jouw ideale bedrijfsnaam. We hopen dat je, mede dankzij deze tips, een succesvolle bedrijfsnaam weet te creëren en jouw ondernemerschap in de praktijk kunt brengen.
1. Breng de situatie duidelijk in kaart voordat je een bedrijfsnaam gaat bedenken
Het is niet iets wat je dagelijks doet, een bedrijf opstarten. Daarom is het belangrijk om goed gestructureerd te werk te gaan. En dus ook vooraf goed te bedenken welke bedrijfsnaam bij jou past.
Zorg ervoor dat je voor jezelf duidelijk in kaart hebt gebracht wat je precies gaat doen met jouw onderneming. Stel jezelf vragen.
- Wat of wie is jouw potentiële doelgroep?
- Ga je producten verkopen van toeleveranciers?
- Heb je je eigen product bedacht en breng je die op de markt?
- Of ga je juist (zakelijke) diensten verlenen?
Door de situatie duidelijk in kaart te brengen, help je jezelf al een eind op weg bij het verzinnen van jouw bedrijfsnaam. Lees bijvoorbeeld ook meer in dit stappenplan voor een blog.
2. Praat met de mensen in je directe omgeving
Ondernemen is risico’s nemen. Risico’s op financieel vlak horen daar bij, maar ook het risico dat je het ontzettend druk gaat krijgen.
Een van de redenen waarom het ontzettend belangrijk is om te praten met je omgeving. Praat over je plannen met vrienden of familie en wellicht al ondernemers die je al kent.
Praat over je idee en neem de gesprekken die je voert goed in je op. Grote kans dat je vragen of dilemma’s krijgt waar je misschien zelf nog niet over nagedacht hebt.
Daarnaast kun je op deze manier alvast even kijken of jouw potentiële doelgroep ook daadwerkelijk zit te wachten op jouw idee.
3. Maak gebruik van een generator om bedrijfsnamen te verzinnen
Waarschijnlijk heb je al tal van ideeën voorbij zien komen bij het bedenken van je bedrijfsnaam. Maar er is een grote kans dat de ideale bedrijfsnaam er nog niet tussen zit.
Volg dan deze tip eens en kies ervoor om een bedrijfsnaam generator te gebruiken. Een goed voorbeeld van zo’n generator is https://businessnamegenerator.com/nl/. Deze handige tool helpt je bij het bedenken van jouw bedrijfsnaam.
Het enige wat jij hoeft te doen is een aantal steekwoorden in te geven. De computer gaat vervolgens aan de slag met de rest om je bedrijfsnaam te verzinnen. Zo kun je dus binnen no-time een bedrijfsnaam voor jouw bedrijf laten maken. Of in ieder geval geïnspireerd raken met nieuwe ideeën.
4. Organiseer een brainstormavond
Je hebt inmiddels zelf al ontzettend veel ideeën bedacht en opgeschreven en de generator gebruikt.
We kunnen ons voorstellen dat het misschien een hele hoop informatie is, maar het is slim om te blijven perfectioneren om je ideale bedrijfsnaam te vinden.
Daarom is het ook altijd een leuk idee om een brainstormavond te organiseren. Nodig een groep mensen uit. Dit kan gewoon lekker bij je thuis of huur een zaaltje af bij een hotel of een andere locatie.
Onder het genot van een hapje of drankje kun je vervolgens lekker aan de slag met een brainstormsessie voor het verzinnen van je bedrijfsnaam. Het grote voordeel van brainstormen is dat er geen foute antwoorden zijn.
Schrijf elk idee op, want uiteindelijk kan de ideale bedrijfsnaam voor jouw bedrijf er gewoon bijzitten!
5. Kom je er echt niet uit bij het bedenken van je bedrijfsnaam? Huur dan een bureau in
Als laatste kan je altijd nog een bureau in huren om een bedrijfsnaam voor je te bedenken. Daar zitten vaak creatievelingen die wel raad weten met het verzinnen van een merknaam. Toch is succes niet gegarandeerd hoor.
Een vriendin van me heeft dit onlangs gedaan en daar is uiteindelijk wel een hele mooie naam uitgekomen, maar makkelijk was het niet 😉 .
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Is je idee inmiddels helemaal helder? Heb je een leuke bedrijfsnaam kunnen bedenken? Dan is het tijd om je aan te melden bij de Kamer van Koophandel, zodat je bedrijf in het Handelsregister wordt geplaatst.
Je kunt gemakkelijk op de website van de KVK een afspraak inplannen op een locatie in de buurt.
Daarnaast kun je, dankzij een wetswijziging, je adres binnenkort afschermen in je account bij de Kamer van Koophandel. Dit zorgt voor meer anonimiteit en helpt je bij het beschermen van jezelf.