Bedrituelen voor kinderen: lees ook eens een verhaaltje voor

Bedrituelen, hebben jullie ze ook? Onze kleine man had er aanvankelijk niet zo’n behoefte aan… Maar dat is plotseling omgeslagen 😉 . Tijd voor papa en mama om op zoek te gaan naar bedrituelen. Laten we het er op houden dat er keus genoeg is. Maar onze oplossing bleek simpeler dan gedacht…

Wil jouw kindje ook niet gaan slapen? Dan kunnen bedrituelen helpen. In dit artikel lees je meer over onze zoektocht naar fijne bedrituelen voor onze Thijmen.

Lees ook: Waar leg je de grens als je kind niet in het eigen bedje wil slapen?

bedrituelen

Bedrituelen voor kinderen

Google op ‘bedritueel’ en je vindt allerhande tips om je kind ’s avonds makkelijk in slaap te laten vallen. Vooral het belang van een vaste volgorde wordt benadrukt. Je moet vooral ook resoluut zijn en niet direct teruggaan als de dreumes gaat huilen.

Ook is het érg belangrijk dat je kind elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en dat ook andere mensen hem/haar naar bed brengen. Toen ik al die tips las toen ik nog zwanger was, dacht ik dat ik gek werd. Hoe moeilijk kan het tenslotte zijn? Moest je nou écht op zoveel dingen letten?

Tot een week of twee geleden hoefde ik dat gelukkig niet. ’s Avonds werd Thijmens luier nog één keer verschoond, kreeg hij zijn slaapzak aan, werd hij in bed gelegd en viel hij in slaap terwijl het muziektingelding nog aan stond. Bijna altijd zonder pruttelen, lekker makkelijk. Hadden wij de avond voor onszelf en kon ik nog wat werken.

Ineens besloot hij echter dat hij het er niet meer zo mee eens was. Koud was de deur van zijn slaapkamer dicht, of meneer ging vrolijk liggen spelen met zijn knuffelbeesten. Dat ging gepaard met het nodige geluid. Eerst dachten we nog: laat maar gaan, hij valt vanzelf in slaap. Maar dit duurde steeds langer, tot we het uiteindelijk toch wel zat waren. Het is toch te gek dat een kind van tien maanden pas om tien uur ’s avonds in slaap valt…

Bedtime Stories

Vrij snel ontdekten we dé oplossing: het voorlezen van een verhaaltje. Dat maakt het bedritueel een stuk uitgebreider. Vooral ook omdat hij inmiddels tandjes heeft. Tandjes poetsen, luier verschonen, slaapzakje aan, verhaaltje voorlezen, liedje zingen en in bed leggen.

Het muziektingelding heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een heuse mobile, die natuurlijk véél leuker is, want die beweegt ook nog. Zelf grijpt hij wel een knuffel, waarna hij nog een kus krijgt. Het werkt uitstekend! In plaats van eerst nog anderhalf uur lawaai te maken, slaapt hij nu vrijwel direct. Kennelijk heeft hij dat rustmoment toch echt even nodig. Het zal vast ook meehelpen dat ik sinds kort aankondig dat het over een half uur toch echt bedtijd is.

Hoe het ook zij, wij hebben ’s avonds geen van plezier gillend kind meer boven liggen, maar één die slaapt als een roosje. Kunnen wij weer rustig film kijken of werken. Er ligt namelijk nog een hele avond voor me: bloggen, mail beantwoorden, potentiële klanten benaderen, administratie doen en allerhande huishoudelijke taken. Werk genoeg dus en dat gaat nét even iets makkelijker en relaxter als ik weet dat Thijmen fijn slaapt.

Lees ook: Hoeveel slaap heeft jouw kind eigenlijk nodig?

3 gedachten over “Bedrituelen voor kinderen: lees ook eens een verhaaltje voor”

 1. Avatar foto
  Nikkie Elfers

  Wat heerlijk dat jullie nieuwe bedritueel er weer voorzorgt dat Thijmen lekker op tijd naar dromenland gaat 🙂 Want oh wat hebben ze het nodig!!

  Wij hebben ook nooit problemen met het naar bed brengen van onze zoon (net 2 jaar).
  Omdat hij inmiddels zelf zijn slaapzak uitdoet en pogingen doet om uit zijn ledikant te klimmen gaan we dit weekeinde een ‘groot’bed kopen, hopelijk valt hij hierin ook direct in slaap. Ergens ben ik een beetje ‘huiverig’ dat hij uit zijn bed gaat om een boekje te pakken of om te gaan spelen. We zullen het merken en daar vanzelf weer op inspelen 🙂
  Zo niet, dan heb ik weer ‘voer’ voor een blogje 😉

  Alvast een fijne avond!

  Groetjes,
  Nikkie

 2. Hé wat goed dat het voorlezen zo goed werkt. Het is natuurlijk ook wel lekker voor ze. Wij doen het echter nooit iedere avond… want komt het dan een keer niet uit, dan heb je vervolgens weer een nieuw drama.

  Maar goed, het werkt voor ieder kindje anders natuurlijk. Gelukkig hebben wij ook maar weinig problemen met het slapen gaan van de kids. Van te voren sputteren ze een beetje, maar zodra ze liggen zie je ze genieten, haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven