Pubers en naar bed gaan; iedere dag weer opnieuw de discussie

Iedere ouder van een puber herkent de discussie, zijn bedtijd. Wellicht zijn je kinderen nog niet eens in het puberteitperk beland en heb je die discussie al, maar reken er maar op… hij wordt er niet minder op naarmate ze ouder worden. Bedtijd pubers, het is een lastige strijd. Hun bedtijd is vaak een onderwerp van strijd bij pubers, in ieder geval bij de meeste gezinnen. ’s Avonds zijn ze niet het bed in te krijgen, terwijl ze er ’s ochtends nauwelijks uit kunnen komen. Nu moet wel even gezegd worden… ze kunnen er niets aan doen. Het slaaphormoon melatonine speelt namelijk een hele belangrijke rol hierbij. Dit slaaphormoon wordt pas aangemaakt wanneer het donker wordt. Met als gevolg dat pubers vaak veel te laat gaan slapen, terwijl ze er toch weer vroeg uit moeten.

Maar pubers hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Het lichaam maakt heel veel veranderingen door in de pubertijd, waarbij voldoende slaap dus absoluut noodzakelijk is. Als een puber te weinig slaap krijgt, kan dat zijn of haar schoolprestaties negatief beïnvloeden en vergroot het de kans op gedragsproblemen en depressies. Daarom hierbij een top 4 bedtijdtips voor pubers.

Lees ook: pubers opvoeden, een koud kunstje

bedtijd pubers

Bedtijd pubers, hoe krijg ik ze er op tijd in?

Pubers zijn ervan overtuigd dat ze zelf weten hoeveel slaap ze nodig hebben en zitten graag tot ’s avonds laat te whatsappen of te facebooken. Eenmaal op de middelbare school wordt opvoeden steeds meer een balanceren.

Je wikt en weegt, waar maak je een punt van en wat zie je door de vingers. Ben je namelijk onvermurwbaar en houd je je strikt aan de regels, dan broeit het ondergronds verzet, totdat het explodeert. Laat je daarentegen tieners te vrij, dan zijn ze niet meer te stoppen! Voordat je het weet bepalen zij de regels en dus ook de bedtijden. Vinden ze daarnaast een all-in verzorging doodnormaal en voel jij je een hotel.

Lees ook: de beste bedtijden voor kinderen en volwassenen

Wat is ongeveer de bedtijd voor je puber?

Uiteraard is het afhankelijk van hoe je kind in elkaar zit. Niet iedere puber heeft evenveel slaap nodig, maar vaak hebben ze wél meer slaap nodig dan je denkt. Voor de bedtijd van pubers hou je ongeveer onderstaande richtlijn aan.

  • 12 tot 15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur
  • 15 tot 17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur
  • 17 tot 18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur

Is de bedtijd bij jouw puber altijd een issue? Check dan even onderstaande tips in de hoop dat je daar wat mee kan.

Top 4 bedtijdtips voor pubers

Tip 1 Stop met zeuren over de afgesproken bedtijd. Blokkeer ook niet zijn computer of zijn mobieltje. Als je nu al met machtsvertoon je puber in het gareel moet houden, dan open je de strijd voor de komende 5 jaar!

Tip 2 Neem je kind serieus. Leg het bedtijdprobleem op tafel zonder boosheid. Stel dus niet de eis dat hij iedere dag om 21.30 uur moet gaan slapen! Laat hem een reëel bedtijdvoorstel doen, rekening houdend met zijn dagprogramma. Bespreek samen de haalbaarheid ervan.

Tip 3 Laat je kind voor het slapen gaan niet teveel op het scherm van zijn of haar mobieltje, tablet of beeldscherm van de computer kijken. Het licht en de straling van het beeldscherm zorgen er namelijk voor dat de hersenen denken dat het nog dag is. Dat zorgt er weer voor dat je lichaam geen melatonine aanmaakt, waardoor je niet slaperig wordt.

Lees ook: omgaan met pubers

Tip 4 Spreek af dat hij zich aan zijn afspraak houdt met een bedtijdsignaal op zijn mobieltje! Maar niet op het beeldscherm laten kijken….. he? 🙂 . Lukt het hem om op de afgesproken tijd naar bed te gaan, prijs hem dan de hemel in!

Als het over de bedtijd pubers gaat, dan lijken dit voor de hand liggende tips. Toch merk ik zelf al dat het niet zo makkelijk is als het lijkt. Al snel val je weer in de valkuil van ‘oud gedrag’ wat eerder uitmondt in een discussie en meer verzet.

Hoe laat gaat jouw puber naar bed? En doe jij iets bijzonders om dit ritueel soepel te laten verlopen?

Afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven