“Naar bed, naar bed” zei duimelot… “. Eerst wil ik nog even was vouwen, mailtjes checken en beantwoorden, broodtrommeltjes klaarleggen en nog veel meer van dat soort dingen” zei likkepot. Herkenbaar? Dan is vast ook wel herkenbaar voor je dat je niet altijd goed uitgerust bent in de ochtend. De beste bedtijden voor kinderen en volwassenen om naar bed te gaan… daar is namelijk onderzoek naar gedaan. En ik kan je verklappen… dat red jij vast niet 😉 .
Ik zeker niet in ieder geval. De avonden zijn voor mij productief, ontspannen en vooral über heilig. Alle ideeën die ik gedurende de dag verzameld en bewaard heb in mijn hoofd voor het meest rustige moment van de dag mogen er eindelijk uitkomen. En ik ga ze stuk voor stuk afwerken en afvinken in mijn overvolle brein. Goed idee? Of kan ik beter elke dag op tijd onder mijn dekbed kruipen zodat ik de volgende dag weer fris en fruitig aan de slag kan? Dilemma!!!
En wat denk je van mijn kinderen? Ook zij proberen hun bedtijden te rekken!
Wat zijn de beste bedtijden voor kinderen en volwassenen
Iedereen heeft voldoende nachtrust nodig om er de volgende dag weer volop tegenaan te kunnen. Uiteraard is het voor iedereen verschillend hoeveel slaap je werkelijk nodig hebt. De een heeft ‘genoeg’ aan 6 uur per nacht en de ander moet er toch minimaal 8 achter zijn kiezen hebben om weer fit te zijn in de ochtend. Voor baby’s en kleine kinderen ligt het anders als voor volwassenen natuurlijk. Maar toch is er onderzoek gedaan en een algemene richtlijn te noemen voor bedtijden voor kinderen en volwassenen.
Tip:Problemen met slapen door muggen? Gebruik Squitos, het bevalt ons uitstekend!
Bedtijden voor kinderen
Iedere ouder vraagt zich wel af wat nu de beste bedtijden voor kinderen zijn en helemaal voor hun eigen kroost. Uiteraard verschuift dit tijdstip naarmate kinderen ouder worden en voor kleintjes is het al helemaal anders omdat ze overdag nog slapen. En hoe langer dat middagdutje duurt… des te later zal ook de bedtijd in de avond weer zijn.
Om een goed slaapritme te ontwikkelen is een vaste bedtijd en een vaste tijd om op te staan eigenlijk wel heel belangrijk. Natuurlijk kan je een keertje ‘spijbelen’, maar te vaak en te laat naar bed gaan betekent voor kinderen wel dat ze risico’s lopen op het gebied van hun ontwikkeling. Daarnaast is een goed kinderkussen kopen ook heel erg van belang.
Gemiddelden zijn er uiteraard wel en aan onderstaande tabel heb je een mooie leidraad voor de bedtijden voor kinderen.
Leeftijd | Bedtijd |
5 jaar | 19:00 |
6 jaar | 19:15 |
7 jaar | 19:30 |
8 jaar | 19:45 |
9 jaar | 20:00 |
10 jaar | 20:30 |
11-12 jaar | 21:00 |
13-14 jaar | 21:30 |
15-16 jaar | 22:00 |
17-18 jaar | 22:30 |
vanaf 18 jaar | 22:30-23:00 |
Toch zijn er ook onderzoeken die uitwijzen dat deze bedtijden voor kinderen niet altijd voor oudere kinderen werken. Zij schijnen beter te presteren als ze wat minder slapen dan hierboven staat aangegeven. Hoeveel slaap een kind nodig heeft blijft dan ook altijd individueel te bekijken.
Bedtijden voor volwassenen
Maar wat is nou eigenlijk het beste tijdstip voor volwassenen om naar bed te gaan? Als je het mij vraagt uurtje of twaalf, misschien één uur!? Lekker aanrommelen (hooien zoals wij dat noemen) en keuvelen en zorgen dat alles voor morgen klaar ligt. Gymtas check, broodtrommel check, drinkbekers check, schooltasjes check, was opvouwen check, artikelen schrijven check, douchen check, nog even tussendoor mailtjes lezen en beantwoorden check en voor je het weet tikt de klok 24.00 uur.
Shittt… weer niet gelukt! Het beste tijdstip om naar bed te gaan is… schrik niet… 22.00 uur!! Ik weet niet wie het bedacht heeft maar dan begint mijn avond pas! Maar dat is nog niet alles, men heeft bedacht dat slapen van 22.00 uur tot 6.00 uur het beste advies voor je is. Dan word je uitgerust wakker, ben je de hele dag zo productief als ik weet niet wat en barst je van de energie. Nou dat klinkt best lekker moet ik zeggen. Zelfs je haar en huid worden hier super vrolijk van! Hmmm…
Do’s and Don’ts voor je bedtijd
Wat je beter niet kan doen voor je gaat slapen
- Vlak voordat je gaat slapen koffie drinken
- Met een druk en vol hoofd naar bed gaan
- Op je telefoon of televisie kijken vlak voordat je naar bed gaat
- Ramen dicht houden
- Knellende nachtkleding aan
- Overdag een powernap nemen
- Flinke lichamelijke inspanning leveren vlak voor je slaap
Wat stimuleert een gezonde nachtrust
- Slaapkamer ventileren door ramen op een kier te zetten
- Een fijn en goed matras en kussen
- Kleine wandeling voor het slapen gaan
- Kopje gezonde nachtrust thee drinken
- Voldoende lichaamsbeweging overdag (sporten)
- Lees een paar bladzijden uit een boek
- Donkere kamer zonder geluid
- Warm bad/douche met lavendel voor het slapen gaan
- Luchtige nachtkleding
Ik nam de proef op de som
Ik moet zeggen dat het me de laatste tijd aardig gelukt is om om 22.00 uur in bed te liggen, soms zelfs eerder. Het moet niet gekker worden! Maar ik merk wel degelijk dat ik (nog) energieker en uitgeruster wakker word. Nu nog proberen vol te houden! Uiteraard is de slaapbehoefte per persoon verschillend. Waar de één acht uur slaap per nacht nodig heeft, heeft de ander misschien voldoende aan vijf uurtjes. Daarnaast is het afhankelijk van verschillende factoren. Leeftijd, soort werk, eventuele klachten die je hebt, et cetera.
Meer informatie over slapen vind je hier.
Het belangrijkste is dat je je uitgerust en energiek voelt en vooral lekker in je vel zit. Geniet van je nachtrust 😉 .
Vertel eens, hoe liggen jullie bedtijden?
Dit vind je misschien ook leuk:
- We moeten meer naar onze biologische klok luisteren
- Gebroken nachten, grrrr, dit was er weer zo een
- Doorslapen baby; eindelijk een nachtje doorslapen? Wij hebben dé tip!
Gebruikte afbeelding via Shutterstock
Hi Danielle, wat versta jij onder bedtijd? Is dat als de kinderen al in bed liggen of als ze naar bed gaan? Wij lezen bv ook altijd nog voor … ik heb een dochter van 7 en zoon van 9 en puzzel best wel met die tijden. Bedankt vast!
Interessant artikel! Ik slaap meestal te laat (na 00.00),al heb ik er ook dagen tussen zitten dat ik wel al om 22.00-22.30 slaap. Dat late slapen komt voor doordat ik lig te piekeren. Meestal sta ik tussen 08.00-10.00 op, afhankelijk van afspraken ed.
Ah dat is vervelend dat je zo ligt te piekeren. Dus je ligt dan al wel op bed?
Hier ook altijd rond 22 op bed en 6 uur staat de wekker weer! Alleen de energie is soms toch ver te zoeken hoor haha! ?
Haha, ik vind 6 uur ook wel vroeg hoor 😉
Ik slaap meestal pas om 23.00 tot 23.30 zoiets. Ik merk ook dat dat te laat is, maar ook voor mij geldt dat ik ’s avonds het meest productief ben. Ik kan dan heerlijk schrijven.
Ook hier tussen tien en half elf liggen we in bed. Wekker gaat al wel om kwart voor zes.
Goede blog! Ik ga meestal rond 10 uur half 11 slapen, dus zit nog binnen de marges 😉
Dank je Irene! Dat doe je netjes hoor, trusten voor straks! 😉